Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Παρουσίαση βιβλίου: Οι ιστορίες του Καντέρμπερυ - Τζέφρυ Τσώσερ

Παρουσίαση βιβλίου: Οι ιστορίες του Καντέρμπερυ - Τζέφρυ Τσώσερ

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Μελάνι παρουσιάζουν τον ακρογωνιαίο λίθο της αγγλικής λογοτεχνίας, το έργο  «Οι ιστορίες του Καντέρμπερυ» του Τζέφρυ Τσώσερ, σε μετάφραση Δημοσθένη Κορδοπάτη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014, στις 20:00 στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

 

Οι ιστορίες του Καντέρμπερυ του Τζέφρυ Τσώσερ (1340 -1400) συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 100 σημαντικότερα  βιβλία όλων των εποχών και μεταφράζεται για πρώτη φορά στα Ελληνικά. Πρόκειται για το  πρώτο μεγάλο λογοτεχνικό έργο που γράφτηκε στα κοινά Αγγλικά και κατάφερε να αναδείξει τις δυνατότητες της αγγλικής  γλώσσας.

 

Η ιδέα του προσκυνήματος στο Καντέρμπερυ, όπου μια ομάδα από τριάντα περίπου άντρες και γυναίκες, για να απαλύνουν τη μονοτονία και την πλήξη της οδοιπορίας τους, λένε  ιστορίες μεταξύ τους, είναι κάτι περισσότερο από μια πρόφαση για να εκτυλιχθεί μια ποικιλία διηγήσεων: στο  σύνολό τους, οι ιστορίες αυτές συγκροτούν ένα πανόραμα των  συνθηκών της ζωής κατά τον 14ο αιώνα στην Αγγλία, και του  χαρακτήρα, της νοοτροπίας και των ηθών της κοινωνίας της  εποχής αυτής. Με τις Ιστορίες του Καντέρμπερυ, ο Τσώσερ  αναδεικνύεται ως ένας από τους μεγαλύτερους ποιητές της  Ευρώπης, καθώς το έργο του χαρακτηρίζεται από σπάνιο εύρος και ποικιλία και καταδύεται τόσο βαθιά στην ανθρώπινη  φύση, που η παγκοσμιότητά του μπορεί να συγκριθεί μόνο με  το έργο του Σαίξπηρ.

 

Ο Τζέφρυ Τσώσερ γεννήθηκε το 1340 στο Λονδίνο και προερχόταν από ευκατάστατη οικογένεια της μεσαίας τάξης. Σπούδασε νομικά και είχε μια επιτυχημένη καριέρα ως αυλικός, διπλωμάτης και διοικητικός αξιωματούχος. Γνώριζε άριστα Γαλλικά, Ιταλικά και Λατινικά γι’ αυτό και ο βασιλιάς τον χρησιμοποίησε κατ’ επανάληψη σε πολιτικές και οικονομικές  αποστολές στο εξωτερικό. Πιθανότατα όλα αυτά τα δημόσια καθήκοντα και τα ταξίδια να του έδωσαν την ευκαιρία να γνωρίσει τους ανθρώπους και τη ζωή, εμπειρίες που τόσο εύστοχα μετάγγισε στα έργα του και στις Ιστορίες  του Καντέρμπερυ ειδικότερα.

 

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι: Χριστίνα Κκόνα (Επίκουρη Καθηγήτρια Hellenic American University /Hellenic American College), Δημοσθένης Κορδοπάτης (μεταφραστής του βιβλίου) και ο Βασίλης Μανουσάκης (Μέλος Ακαδημαϊκού Προσωπικού, Hellenic American University /Hellenic American College).

 

Στην εκδήλωση θα προβληθεί απόσπασμα από την σειρά ντοκιμαντέρ του BBC4 “The beauty of books” για το έργο του Τζέφρυ Τσώσερ, ευγενική παραχώρηση του Καναλιού της Βουλής.

 

Από τις εκδόσεις Μελάνι κυκλοφορεί το βιβλίο,  Ιστορίες του Καντέρμπερυ του Τζέφρυ Τσώσερ σε μετάφραση του Δημοσθένη Κορδοπάτη.

Σχετικές ειδήσεις
Παρουσίαση του βιβλίου
06.02.2017 13:28
Oι Εντύποις Εκδόσεις σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Μικρές Ιστορίες για Μεγάλους, στη Θεσσαλονίκη στο Ηλιοτρόπιο café, την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017.
Παρουσίαση του βιβλίου
04.01.2017 11:06
Οι εκδόσεις Κίχλη σας προσκαλούν στη γιορτή που θα γίνει με αφορμή την έκδοση του βιβλίου της Παυλίνας Μάρβιν, Ιστορίες απ’ όλον τον κόσμο μου, την Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017 στο «Concerto Café».
Παρουσίαση βιβλίου του Παναγιώτη Δημητρόπουλου με τη στήριξη του Συλλόγου
14.11.2016 12:28
Οι εκδόσεις Ελληνοεκδοτική σας προσκαλούν στη διαδραστική παρουσίαση βιβλίου του Παναγιώτη Δημητρόπουλου «Ο μπαμπάς μου... ο ήρωάς μου!» την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου στο Multi Event City Loft.
Ο Γρηγόρης Χαλιακόπουλος στη Στοά του βιβλίου
12.10.2016 10:47
Οι εκδόσεις Άγκυρα σας προσκαλούν τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016, στην παρουσίαση του βιβλίου του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου με τίτλο «Το ανάθεμα – Η Νάντια της Γιόλακας» στη Στοά του βιβλίου.
“Soleil politique”: παρουσίαση βιβλίου
14.07.2016 10:17
Στο Circuits and Currents. Project Space of the Athens School of Fine Arts, θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου των εκδόσειων Paraguay, Soleil politique του Pierre Bal-Blanc στις 17 Ιουλίου 2016.