Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος παρουσιάζει την έκθεση 1936-2014. Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση από τις 24 Οκτωβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου 2014, στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, ενώ παράλληλα παρυυσιάζει και ένα εργαστήριο Ιστορίας της Τέχνης της περιόδου, στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων από τις 29 Οκτωβρίου 2014.

Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, ο συλλογικός φορέας των εικαστικών καλλιτεχνών, γεννήθηκε το 1944 από πρωτοπόρους εικαστικούς καλλιτέχνες που μετείχαν ενεργά στην Aντίσταση.

Άλλωστε οι περισσότεροι εικαστικοί καλλιτέχνες, ιδιαίτερα οι νέοι εντάχθηκαν τότε  στις γραμμές της Αντίστασης, συμμετείχαν Χιλιάδες ήταν οι ανώνυμοι και επώνυμοι καλλιτέχνες, όπου ο καθένας με τον τρόπο του, στον τόπο που ζούσε, με στερήσεις και κινδύνους, στήριξε την αντιστασιακή δράση του Ελληνικού λαού, χρησιμοποιώντας κάθε μορφή τέχνης.

Στα χρόνια που μεσολάβησαν, άλλαξε η σχέση των εικαστικών καλλιτεχνών με την κοινωνία στο σύνολό της, η «εμπορευματοποίηση» της τέχνης την αλλοίωσε.

Από το 2008 πιο έντονα, η χώρα μας ζει την καπιταλιστική κρίση με ολέθριες επιπτώσεις για τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τους εργαζόμενους, το λαό. Οι καλλιτέχνες είναι κι αυτοί μέρος της κοινωνίας που υφίστανται ό,τι κι οι εργαζόμενοι γενικότερα. Δρουν όμως και  καλούνται από την ίδια τη ζωή με τα έργα τους να είναι παρόντες στα καίρια ζητήματα της εποχής.

Η τέχνη  που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο υπηρέτησε διαχρονικά τους αγώνες του λαού, είναι ανάγκη να εκφραστεί συλλογικά και σήμερα, να εκφραστεί η αναγκαιότητα της Αντίστασης Σήμερα, Τώρα και παράλληλα να γίνει μια προσπάθεια να καταγραφούν οι εικαστικοί καλλιτέχνες –«επώνυμοι»  και άγνωστοι-  που είτε με το έργο τους είτε με την ίδια τη ζωή τους συνδέθηκαν με τους λαϊκούς αγώνες.

Η όλη διοργάνωση πραγματοποιείται με την  υποστήριξη του ΟΠΑΝΔΑ.


Έργο: Κανάς – Νυχτερινες ειδησεις