Το Αρχείο Καβάφη και η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών θα διοργανώσουν για τη χρονιά 2014-15 ένα νέο πρόγραμμα συζητήσεων με αφορμή το καβαφικό έργο, το δεύτερο κύκλο μαθημάτων για ενήλικες, καθώς και μια σειρά από άλλες δράσεις εντός και εκτός της Στέγης.

Αυτή τη χρονιά, ο στόχος είναι να επεκταθεί ο προβληματισμός, που ξεκινάει από το Αρχείο Καβάφη και τη διαχείρισή του, σε ζητήματα συγκριτικής μελέτης του Αλεξανδρινού λογοτέχνη, αλλά και στη διεύρυνση του διαλόγου για την αρχειακή πολιτική και την εθνική κουλτούρα. Έτσι, ανάμεσα στα θέματα των δημόσιων συζητήσεων, που θα διοργανωθούν από το Αρχείο Καβάφη και τη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, θα είναι η Αλεξάνδρεια ως τόπος μνήμης, πολιτισμού και ιστορίας.

Τα μαθήματα ενηλίκων θα έχουν βασικό άξονα τον τίτλο «Καβάφης και…» (συζητήσεις για τη σχέση του Καβάφη με άλλους συγγραφείς ή/και λογοτεχνικά ρεύματα), ενώ μια σειρά άλλων δράσεων (όπως η συνδιοργάνωση σεμιναρίων εκτός της Στέγης ή ένα μεγάλο διαδικτυακό διαδραστικό εγχείρημα με τίτλο …and then I found Cavafy) θα έχουν στόχο την ανάδειξη της διαρκούς και διεθνούς δημοφιλίας του Αλεξανδρινού συγγραφέα, αλλά και της νέας δημιουργικότητας που την στηρίζει.

Εκτός Στέγης, θα συνδιοργανωθούν τα σεμινάρια «Κινηματογραφικός Καβάφης» (στο Πάντειο Πανεπιστήμιο), «Καβάφης και αρχαιότητα» και «Καβάφης και σπουδές φύλου» (στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης). Τα μαθήματα για ενήλικες, που θα γίνουν για δεύτερη χρονιά στο χώρο της Στέγης, θα έχουν κεντρικό θέμα τη συγκριτική μελέτη του Καβάφη με άλλους συγγραφείς ή/και λογοτεχνικά ρεύματα και την ευρύτερη θεματική προσέγγιση των ποιημάτων του. Σε αυτή τη σειρά μαθημάτων, ανάμεσα στα θέματα θα είναι και τα εξής: «Καβάφης και Παλαμάς», «Καβάφης, Wilde και η λογοτεχνία της παρακμής και του αισθητισμού», «Καβάφης, μοντερνισμός και ιστορία», «Καβάφης και πόλη», «Καβάφης και αλεξανδρινά γράμματα», «Καβάφης και θέατρο».

Ακαδημαϊκός Σύμβουλος: Αναστάσιος-Ιωάννης Δ. Μεταξάς

Σχεδιασμός Δράσεων Αρχείου: Αφροδίτη Παναγιωτάκου

Επιστημονικός Σύμβουλος: Δημήτρης Παπανικολάου

Project Manager: Θοδωρής Χιώτης

Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Αρχειακή πολιτική και εθνική κουλτούρα

Ομιλητές: Karen Van Dyck (Columbia University), Βασίλης Λαμπρόπουλος (University of Michigan), Αναστάσιος-Ιωάννης Δ. Μεταξάς (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Δημήτρης Δημηρούλης (Πάντειο Πανεπιστήμιο), Βαγγέλης Καραμανωλάκης, (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας), Γιάννης Παπαθεοδώρου (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων)

Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

«Πάντα η Αλεξάνδρεια είναι»: Επιστρέφοντας στην Καβαφική Αλεξάνδρεια

Ομιλητές: Hala Halim (New York University), Μίλτος Πεχλιβάνος (Freie Universität Berlin), Αλέκος Καζαμίας (Coventry University)