Την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014, ο πολυχώρος πολιτισμού «διέλευσις» υποδέχεται το duetto Αχιλλέας Περσίδης και Γιάννης Ζευγόλης για μια βραδιά με οργανική μουσική.

Ανάμεσα στις διάφορες μουσικές τάσεις που κατά καιρούς έχουν δημιουργηθεί, μια αρκετά σημαντική είναι αυτή της οργανικής μουσικής. Ιδιαίτερα την δεκαετία 1990-2000 κυκλοφόρησαν αρκετοί δίσκοι του είδους με πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις και συνθέσεις. Κατασταλαγμένο αποτέλεσμα αυτής της περιόδου, που συνεχίζεται ακόμα, είναι η συνεργασία των Γιάννη Ζευγόλη (βιολί) και Αχιλλέα Περσίδη (κιθάρα, λαούτο), οι οποίοι ενώνουν τις ξεχωριστές μουσικές τους πορείες σε έναν ήχο, που καθορίζεται από τον γεωγραφικό χώρο, τον αυτοσχεδιασμό που υπακούει στη φόρμα, την στέρεη μελωδία.   

Απόφαση των ίδιων, να ερμηνεύσουν τις συγκεκριμένες συνθέσεις τους με τον πιο λιτό και, ως εκ τούτου, τον πιο εκτεθειμένο τρόπο, το ντουέτο.

Συντελεστές:

Αχιλλέας Περσίδης: κιθάρα, λαούτο

Γιάννης Ζευγόλης: βιολί

Λίγα λόγια για τους μουσικούς:

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΠΕΡΣΙΔΗΣ

Κιθαρίστας από 11 ετών. Μαθήτευσε και μελέτησε πολλά διαφορετικά είδη και στυλ. Από νωρίς συμμετέχει σε ντουέτα και μουσικά σχήματα στην Αθήνα και άλλες πόλεις της Ελλάδος, εξασκώντας ένα πραγματικά ζωντανό παίξιμο και συλλέγει εμπειρίες που τον βοηθούν αργότερα, το 1987 να δημιουργήσει το Σύνολο “ΝΟΤΙΟΣ ΗΧΟΣ”.

Κατά την διάρκεια των ετών, σημειώνουμε δύο σταθμούς γεωγραφικούς και μουσικούς :

1969 έως 1974, αλλεπάλληλα ταξίδια στην Ισπανία και σπουδή ισπανικής κιθάρας.

1980 έως 1986, μόνιμος κάτοικος Κρήτης όπου γνωρίζεται με την εκεί μουσική σκηνή, μαθαίνει λαούτο και επί 5 χρόνια είναι μόνιμος συνεργάτης των Ross Daly και Ψαραντώνη.

Έχει λάβει μέρος σε πάνω από 100 δίσκους της Ελληνικής δισκογραφίας και έχει συνθέσει μουσική για θέατρο και κινηματογράφο (Ντοκιμαντέρ).

Έχει διατελέσει κάτοικος εξωτερικού, απ’ όπου αποκόμισε πολύτιμα στοιχεία γνώσης και νοοτροπίας μουσικής. Έχει αναπτύξει προσωπικό ύφος σύνθεσης και παιξίματος, όπως επίσης και προσωπικά ανοιχτά κουρδίσματα, δίνοντας στην κιθάρα ιδιαίτερο ύφος.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΕΥΓΟΛΗΣ

Γεννήθηκε στην Αθήνα από Απεραθίτες γονείς (Απείρανθος Νάξου), γεγονός που τον επηρέασε σημαντικά στις μουσικές του επιλογές.

Ξεκίνησε να μαθαίνει βιολί από 13 χρονών, ασχολούμενος κυρίως με την μουσική των Κυκλάδων, παίζοντας και μαθητεύοντας κοντά σε παραδοσιακούς μουσικούς. Πολύ γρήγορα εξελίχθηκε και χαρακτηρίστηκε για την εκφραστικότητα και το ύφος παλαιού τρόπου παιξίματος που τον διακρίνει. Έτσι αργότερα εξέδωσε τρεις δίσκους με σκοπούς και τραγούδια απ΄ τ’ Απεράθου της Νάξου και τα Ανέφαλα Θαλασσινά (ΛΥΡΑ) με την Ειρήνη Κονιτοπούλου Λεγάκη και τον Δημήτρη Φυρογένη.

Έχει συνεργαστεί με διάφορους μουσικούς και συνθέτες σε δισκογραφία και έχει συμμετάσχει σε θεατρικά έργα και συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το 1992 πήρε το Δίπλωμα του, στο Κλασσικό Βιολί, από το Εθνικό Ωδείο Αθηνών.

Σήμερα είναι Καθηγητής στο Κεντρικό Εθνικό Ωδείο Αθηνών, τόσο στο Κλασσικό Βιολί όσο και στο Τμήμα Παραδοσιακής Μουσικής του Ωδείου.