Η Θεατρική Ομάδα «Λωτοφάγοι» και το Θέατρο «Eliart» ύστερα από μια επιτυχημένη σεζόν, παρουσιάζουν για δεύτερη συνεχή χρονιά την παράσταση «Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ …αχινό!», σε κείμενο του Βαγγέλη Ηλιόπουλου και σκηνοθεσία της Αθηνάς Αρσένη.

Η Αθηνά Αρσένη μιλάει στο Culturenow για αυτήν την διαδραστική θεατρική περιπέτεια για παιδιά και το μήνυμα που θέλει να δώσει ενάντια στις διακρίσεις και τον ρατσισμό!

CultureΝow: Ο Τριγωνοψαρούλης επιστρέφει φέτος για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Eliart! Πείτε μας λίγα λόγια για την ιστορία του Τριγωνοψαρούλη και πώς κατάφερε να γίνει τόσο αγαπητός στα παιδιά;

Αθηνά Αρσένη: Ο Τριγωνοψαρούλης είναι ένα μικρό διαφορετικό ψαράκι, ωστόσο και ο πιο διάσημος έλληνας σύγχρονος λογοτεχνικός ήρωας που γεννήθηκε το 1997 από τον Βαγγέλη Ηλιόπουλο στις εκδόσεις Πατάκη! Από τότε μέχρι σήμερα έχει αντιμετωπίσει διάφορες περιπέτειες στην προσπάθεια του να γίνει αποδεκτός. Η αγάπη των παιδιών ήταν πολύ μεγάλη. Τόσο μεγάλη που έγινε best seller και μεταφράστηκε ακόμα και στα κινέζικα!

C. N.: Ο Τριγωνοψαρούλης κατάφερε να γίνει από τους πιο αγαπητούς ήρωες τόσο μέσα από την παράσταση, αλλά φυσικά και μέσα από τα βιβλία του Βαγγέλη Ηλιόπουλου. Πείτε μας λίγα λόγια για τη γραφή του Βαγγέλη Ηλιόπουλου και πώς συμπληρώνεται από τη μεταφορά της στο θέατρο;

Α. Α.: Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος είναι ένας βραβευμένος συγγραφέας παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας. Η γραφή του είναι λιτή, παιχνιδιάρα και έξυπνη, ό,τι ακριβώς χρειάζεται το θέατρο για τα παιδιά!

C. N.: Ποιος είναι ο σκοπός της παράστασης απέναντι στο παιδικό κοινό, εκτός από το κομμάτι της ψυχαγωγίας, μιας και πρόκειται για μία ιστορία ενάντια στις διακρίσεις και το ρατσισμό;

Α. Α.: Επιλέξαμε αυτή την περιπέτεια του Τριγωνοψαρούλη γιατί είναι μια ιστορία επίκαιρη και αισιόδοξη. Εξετάζει ένα τολμηρό θέμα δοσμένο με τρόπο ευνόητο και τρυφερό για τα παιδιά. Μια ιστορία για τη φιλία, τη διαφορετικότητα, την ομόνοια και τον αντιρατσισμό. Στόχος μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά πάνω σε όλα αυτά τα θέματα!

C. N.: Πόσο σημαντικό είναι σήμερα τα παιδιά να λαμβάνουν τέτοιου είδους αντιρατσιστικά μηνύματα; Ο κόσμος των παιδιών βάλλεται από διακρίσεις και ρατσιστικές συμπεριφορές;

Α. Α.: Είναι πάρα πολύ σημαντικό σήμερα τα παιδιά να λαμβάνουν αντιρατσιστικά μηνύματα και ακόμα περισσότερο τα παιδιά που ζουν στην Αθήνα, μια πλέον πολυπολιτισμική πρωτεύουσα γιατί τα παιδιά είναι οι πρώτοι που βάλλονται από διακρίσεις και ρατσιστικές συμπεριφορές.

C. N.: Εσείς τι θαυμάζετε από την ιστορία του Τριγωνοψαρούλη;

Α. Α.: Την αγνή σκέψη του και τον δυναμισμό του!

C. N.: Οι Λωτοφάγοι μετρούν 10 χρόνια επαφής με το παιδικό θέατρο. Τι σημαίνει το θέατρο για παιδιά για εσάς και την ομάδα; Είναι ένα είδος που σας έχει κερδίσει;

Α. Α.: Στόχος της θεατρικής ομάδας «Λωτοφάγοι» είναι ένας καλύτερος κόσμος!! Αυτό ξεκινάει από τα παιδιά. Τα παιδιά χρειάζονται καλύτερη παιδεία. Παιδεία για μας είναι ο πολιτισμός! Και το θέατρο, η δράση, το παιχνίδι είναι ο πιο βιωματικός και ο πιο ευχάριστος τρόπος για να καλλιεργηθούν φαντασίες και σκέψεις!

Ο Τριγωνοψαρούλης μαζί με την παρέα του θα ξεκινήσει παραστάσεις την Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014 στο θέατρο ELIART. Περισσότερες πληροφορίες.