Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Αθηνά Αρσένη: Τα παιδιά βάλλονται πρώτα απ' όλους από διακρίσεις και ρατσιστικές συμπεριφορές

Αθηνά Αρσένη: Τα παιδιά βάλλονται πρώτα απ' όλους από διακρίσεις και ρατσιστικές συμπεριφορές

Η Θεατρική Ομάδα «Λωτοφάγοι» και το Θέατρο «Eliart» ύστερα από μια επιτυχημένη σεζόν, παρουσιάζουν για δεύτερη συνεχή χρονιά την παράσταση «Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ …αχινό!», σε κείμενο του Βαγγέλη Ηλιόπουλου και σκηνοθεσία της Αθηνάς Αρσένη.


Η Αθηνά Αρσένη μιλάει στο Culturenow για αυτήν την διαδραστική θεατρική περιπέτεια για παιδιά και το μήνυμα που θέλει να δώσει ενάντια στις διακρίσεις και τον ρατσισμό!Συνέντευξη Αθηνά Πούλιου


CultureΝow: Ο Τριγωνοψαρούλης επιστρέφει φέτος για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Eliart! Πείτε μας λίγα λόγια για την ιστορία του Τριγωνοψαρούλη και πώς κατάφερε να γίνει τόσο αγαπητός στα παιδιά;

Αθηνά Αρσένη: Ο Τριγωνοψαρούλης είναι ένα μικρό διαφορετικό ψαράκι, ωστόσο και ο πιο διάσημος έλληνας σύγχρονος λογοτεχνικός ήρωας που γεννήθηκε το 1997 από τον Βαγγέλη Ηλιόπουλο στις εκδόσεις Πατάκη! Από τότε μέχρι σήμερα έχει αντιμετωπίσει διάφορες περιπέτειες στην προσπάθεια του να γίνει αποδεκτός. Η αγάπη των παιδιών ήταν πολύ μεγάλη. Τόσο μεγάλη που έγινε best seller και μεταφράστηκε ακόμα και στα κινέζικα!


C. N.: Ο Τριγωνοψαρούλης κατάφερε να γίνει από τους πιο αγαπητούς ήρωες τόσο μέσα από την παράσταση, αλλά φυσικά και μέσα από τα βιβλία του Βαγγέλη Ηλιόπουλου. Πείτε μας λίγα λόγια για τη γραφή του Βαγγέλη Ηλιόπουλου και πώς συμπληρώνεται από τη μεταφορά της στο θέατρο;

Α. Α.: Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος είναι ένας βραβευμένος συγγραφέας παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας. Η γραφή του είναι λιτή, παιχνιδιάρα και έξυπνη, ό,τι ακριβώς χρειάζεται το θέατρο για τα παιδιά!


C. N.: Ποιος είναι ο σκοπός της παράστασης απέναντι στο παιδικό κοινό, εκτός από το κομμάτι της ψυχαγωγίας, μιας και πρόκειται για μία ιστορία ενάντια στις διακρίσεις και το ρατσισμό;

Α. Α.: Επιλέξαμε αυτή την περιπέτεια του Τριγωνοψαρούλη γιατί είναι μια ιστορία επίκαιρη και αισιόδοξη. Εξετάζει ένα τολμηρό θέμα δοσμένο με τρόπο ευνόητο και τρυφερό για τα παιδιά. Μια ιστορία για τη φιλία, τη διαφορετικότητα, την ομόνοια και τον αντιρατσισμό. Στόχος μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά πάνω σε όλα αυτά τα θέματα!


C. N.: Πόσο σημαντικό είναι σήμερα τα παιδιά να λαμβάνουν τέτοιου είδους αντιρατσιστικά μηνύματα; Ο κόσμος των παιδιών βάλλεται από διακρίσεις και ρατσιστικές συμπεριφορές;

Α. Α.: Είναι πάρα πολύ σημαντικό σήμερα τα παιδιά να λαμβάνουν αντιρατσιστικά μηνύματα και ακόμα περισσότερο τα παιδιά που ζουν στην Αθήνα, μια πλέον πολυπολιτισμική πρωτεύουσα γιατί τα παιδιά είναι οι πρώτοι που βάλλονται από διακρίσεις και ρατσιστικές συμπεριφορές.


C. N.: Εσείς τι θαυμάζετε από την ιστορία του Τριγωνοψαρούλη;

Α. Α.: Την αγνή σκέψη του και τον δυναμισμό του!


C. N.: Οι Λωτοφάγοι μετρούν 10 χρόνια επαφής με το παιδικό θέατρο. Τι σημαίνει το θέατρο για παιδιά για εσάς και την ομάδα; Είναι ένα είδος που σας έχει κερδίσει;

Α. Α.: Στόχος της θεατρικής ομάδας «Λωτοφάγοι» είναι ένας καλύτερος κόσμος!! Αυτό ξεκινάει από τα παιδιά. Τα παιδιά χρειάζονται καλύτερη παιδεία. Παιδεία για μας είναι ο πολιτισμός! Και το θέατρο, η δράση, το παιχνίδι είναι ο πιο βιωματικός και ο πιο ευχάριστος τρόπος για να καλλιεργηθούν φαντασίες και σκέψεις!  


Ο Τριγωνοψαρούλης μαζί με την παρέα του θα ξεκινήσει παραστάσεις την Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014 στο θέατρο ELIART. Περισσότερες πληροφορίες.

Σχετικές ειδήσεις
Πέτρος Δαμουλής: Στα παιδιά πρέπει να μιλάς με τη γλώσσα της αλήθειας
08.02.2017 17:32
Ο Πέτρος Δαμουλής, εδώ και αρκετά χρόνια είναι αφοσιωμένος στο παιδικό θέαμα, δημιουργώντας ξεχωριστές παραστάσεις για το μικρό και μεγάλο κοινό, ενώ διαθέτει επίσης και μια αρκετά αναγνωρίσιμη… φωνή, αφού ζωντανεύει κατά καιρούς πάρα πολλούς ήρωες κινουμένων σχεδίων στη μικρή οθόνη.
Burger Project: Ευχόμαστε (και προσευχόμαστε για) περισσότερη αγάπη, συμφιλίωση και ενότητα
28.12.2016 12:11
Το Culture Now, με αφορμή την καινούργια δουλειά «Στην κιβωτό στις 8» του αγαπημένου σκιοπαίχτη Ηλία Καρελλά, ανακρίνει τους απίθανους Burger Project, οι οποίοι μας δίνουν μία πρόγευση από την παράσταση ενώ μας αποκαλύπτουν και τα επόμενα τους σχέδια που «σιγοψήνονται», με το αφοπλιστικό χιούμορ που τους διακρίνει εντός αλλά και εκτός σκηνής. Απολαύστε τους!
Σύλβια Δελικούρα: Το bullying είναι πλέον είναι πιο προσωπικό, ενώ παλαιότερα πιο ομαδοποιημένο
10.11.2016 14:11
Η Σύλβια Δελικούρα μπαίνει στο ρόλο της Ρόζας, ενός ζωηρού αλλα πολύ γλυκού κοριτσιού, και πρωταγωνιστεί στην παράσταση Ολόγυρα, Ολότελα, Ολόιδιοι, η οποία παρουσιάζεται στο Θέατρο Άνεσις για δεύτερη χρονιά.
Patari Project: Πόση μαγεία χωράει πάνω σε ένα πιάνο;
18.10.2016 15:31
Το “Πιάνω Παπούτσι πάνω στο Πιάνο”, βασισμένο σε μια ιδέα του Θωμά Μοσχόπουλου, ανεβαίνει και πάλι στο ΠΟΡΤΑ από τους Patari Project υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια της Σοφίας Πάσχου. Διαβάστε τη ενδιαφέρουσα συνέντευξη που μας παραχώρησαν οι Patari Project και σπεύσατε να δείτε την παράσταση!
Hippo Theatre Group: Οι αντιδράσεις των παιδιών είναι πάντα αυθόρμητες και αυθεντικές
29.09.2016 12:31
Οι Hippo Theatre Group (Φώτης Δούσος και Αλέξανδρος Ράπτης) μετρούν ήδη αρκετά χρόνια ως ομάδα και έχουν ταξιδέψει την έμπνευσή τους και το όραμα πάνω στο παιδικό θέατρο σε αρκετά σημεία του κόσμου, από τον Καναδά μέχρι την Αυστραλία. Φέτος παρουσιάζουν στο Θέατρο 104, την Ωραία Κοιμωμένη², σε διασκευή Καλλιόπης Φύκαρη και στην συνέντευξη που ακολουθεί μας μιλούν για την παράσταση, τον τρόπο που προσεγγίζουν το δύσκολο είδος του παιδικού θεάτρου και μας συστήνουν ακόμα καλύτερα την δραστήρια και δημιουργική ομάδα τους.