Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2016

Το πέρασμα: έκθεση της Λιάνας Μεσογίτη στο Τεχνοστάσιο

Το πέρασμα: έκθεση της Λιάνας Μεσογίτη στο Τεχνοστάσιο

Ο χώρος τέχνης Τεχνοστάσιο φιλοξενεί από την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014 την έκθεση της Λιάνας Μεσογίτη, με τίτλο Το Πέρασμα.


Το "Πέρασμα" ξεκίνησε με την παρατήρηση και καταγραφή του σώματος, στην προσπάθεια αναζήτησης συναισθημάτων και κατανόησης της πορείας που διανύει ένας άνθρωπος.


Η ψευδαίσθηση της απεικόνισης, που αιχμαλωτίζει τον πραγματικό χρόνο, προκύπτει από την ανάγκη προσέγγισης και ανάλυσης αυτού του ταξιδιού, όπου οι καταγραφές αποτελούν το έρεισμα για το πέρασμα. «Τι πιο ασφαλές από αυτόν που αγαπάς να γίνεται γέφυρα!».


Στο Πέρασμα οι διαδρομές που επιλέγουμε μας φέρνουν κοντά σε σώματα που ενσαρκώνουν ψυχές, έννοιες και ρόλους. Είναι η συνεχής διαδρομή ενός ανθρώπου ανάμεσα στις ψυχές που συναντά, οι οποίες γίνονται γέφυρες στο δικό του πέρασμα. Στις διακλαδώσεις αυτές επανέρχεται κατά τη διάρκεια της ζωής του, δημιουργώντας ένα πλέγμα που τον βοηθάει να επιλέγει, να φεύγει, να κρύβεται αλλά και να εγκλωβίζεται. Άνθρωποι που στέκονται δίπλα μας και εμείς επιλέγουμε πόσο θα σταθούμε κοντά τους, και άλλοτε δίπλα μας βαδίζουν ως σκιές, όπου στη στροφή της διαδρομής η ταύτιση ορίζει τη δική της εξέλιξη.

Μία παράλληλη μετακίνηση στον χωροχρόνο. Συνήθως ο χώρος στεγάζει και προστατεύει τις μνήμες, ενώ ο χρόνος αφήνει τα δικά του ανοίγματα για να βαδίζει κανείς παράλληλα στο τώρα και το χθες.

 
Η εικαστικός Λιάνα Μεσογίτη στην πρώτη της ατομική έκθεση ξεδιπλώνει εικόνες της μνήμης, ως σημειώσεις μέσα από άλλοτε παραστατικά στοιχεία και άλλοτε αφαιρετικά. Η ένταση του συναισθήματος καθορίζει την διαδρομή της γραμμής αφήνοντας  ανοίγματα στο φως, μέσα από το λευκό, το γκρίζο, και την ελάχιστη παρουσία χρώματος, δημιουργώντας την μετάβαση από τη φθορά στον μη απτό κόσμο. Στο "Πέρασμα" οι μορφές συγκρατούν τη διαφάνειά τους ως άυλες οντότητες. Γκρίζες, λευκές και απόκοσμες γαλάζιες σκιές. Η κάθε μορφή προβάλλει μέσα από την άλλη, άλλοτε περιγραφικά και άλλοτε σαν κηλίδες βαριές που προσπαθούν να γεννηθούν ή δεν έχουν οριστεί ακόμα. Αφήνοντας πνοές και σημάδια στον χώρο στον οποίο μια άλλη μορφή θα αναδυθεί.

Σχετικές ειδήσεις
Journey to the Ηeart: έκθεση στο metamatic:taf
04.10.2016 12:39
To metamatic:taf φιλοξενεί με χαρά την έκθεση Journey to the Ηeart, η οποία εγκαινιάζεται την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου στις 20.30 και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 23 Οκτωβρίου.
Ai Weiwei at Cycladic: Aντικείμενα εμπνευσμένα από την έκθεση στο Cycladic Shop
31.08.2016 17:12
Με αφορμή την έκθεση ««Ai Weiwei at Cycladic» που διοργανώνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης μέχρι τις 30 Οκτωβρίου, το Cycladic Shop φιλοξενεί μια νέα συλλογή αντικειμένων, εμπνευσμένων από την έκθεση αλλά και ευρύτερα από το έργο, τη ζωή και τη δράση του δημοφιλούς Κινέζου καλλιτέχνη και ακτιβιστή.
Ομαδική έκθεση
10.08.2016 15:11
Καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ Διαδρομές στη Μάρπησσα 2016 θα ανακαλύψετε τα έργα της ομαδικής έκθεσης "Διαδρομές Ατσούμπαλες" μέσα στον παραδοσιακό οικισμό της Μάρπησσας.
Διαδρομές σε νέα μονοπάτια – 100 χρόνια μετά: Έκθεση – αφιέρωμα στην έπαυλη Τσιροπινά στη Σύρο
26.07.2016 16:36
Στο πλαίσιο του «Σύρος – Πολιτισμός 2016», θα πραγματοποιηθεί η κοινή έκθεση ζωγραφικής των Αχιλλέα Δρούγκα και Μιχάλη Μακρουλάκη, «Διαδρομές σε νέα μονοπάτια – 100 χρόνια μετά», με αφορμή τα 100 χρόνια της Έπαυλης Τσιροπινά.
Στο Πέρασμα Των Αιώνων: Έκθεση της Τίνας Μάσχα στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Μαρκοπούλου
18.02.2016 14:43
Ο Δήμος Μαρκοπούλου, έχει την ιδιαίτερη τιμή και χαρά, να φιλοξενήσει την Έκθεση σύγχρονης αγιογραφίας και ζωγραφικής, της αναγνωρισμένης εικαστικού Τίνας Μάσχα, με τίτλο: «Στο Πέρασμα Των Αιώνων», στον ιστορικό χώρο του 112ετούς νεοκλασικού κτιρίου, του Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Μαρκοπούλου και σας προσκαλεί στην εκδήλωση των εγκαινίων, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19 Μαρτίου 2016.