Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Το πέρασμα: έκθεση της Λιάνας Μεσογίτη στο Τεχνοστάσιο

Το πέρασμα: έκθεση της Λιάνας Μεσογίτη στο Τεχνοστάσιο

Ο χώρος τέχνης Τεχνοστάσιο φιλοξενεί από την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014 την έκθεση της Λιάνας Μεσογίτη, με τίτλο Το Πέρασμα.


Το "Πέρασμα" ξεκίνησε με την παρατήρηση και καταγραφή του σώματος, στην προσπάθεια αναζήτησης συναισθημάτων και κατανόησης της πορείας που διανύει ένας άνθρωπος.


Η ψευδαίσθηση της απεικόνισης, που αιχμαλωτίζει τον πραγματικό χρόνο, προκύπτει από την ανάγκη προσέγγισης και ανάλυσης αυτού του ταξιδιού, όπου οι καταγραφές αποτελούν το έρεισμα για το πέρασμα. «Τι πιο ασφαλές από αυτόν που αγαπάς να γίνεται γέφυρα!».


Στο Πέρασμα οι διαδρομές που επιλέγουμε μας φέρνουν κοντά σε σώματα που ενσαρκώνουν ψυχές, έννοιες και ρόλους. Είναι η συνεχής διαδρομή ενός ανθρώπου ανάμεσα στις ψυχές που συναντά, οι οποίες γίνονται γέφυρες στο δικό του πέρασμα. Στις διακλαδώσεις αυτές επανέρχεται κατά τη διάρκεια της ζωής του, δημιουργώντας ένα πλέγμα που τον βοηθάει να επιλέγει, να φεύγει, να κρύβεται αλλά και να εγκλωβίζεται. Άνθρωποι που στέκονται δίπλα μας και εμείς επιλέγουμε πόσο θα σταθούμε κοντά τους, και άλλοτε δίπλα μας βαδίζουν ως σκιές, όπου στη στροφή της διαδρομής η ταύτιση ορίζει τη δική της εξέλιξη.

Μία παράλληλη μετακίνηση στον χωροχρόνο. Συνήθως ο χώρος στεγάζει και προστατεύει τις μνήμες, ενώ ο χρόνος αφήνει τα δικά του ανοίγματα για να βαδίζει κανείς παράλληλα στο τώρα και το χθες.

 
Η εικαστικός Λιάνα Μεσογίτη στην πρώτη της ατομική έκθεση ξεδιπλώνει εικόνες της μνήμης, ως σημειώσεις μέσα από άλλοτε παραστατικά στοιχεία και άλλοτε αφαιρετικά. Η ένταση του συναισθήματος καθορίζει την διαδρομή της γραμμής αφήνοντας  ανοίγματα στο φως, μέσα από το λευκό, το γκρίζο, και την ελάχιστη παρουσία χρώματος, δημιουργώντας την μετάβαση από τη φθορά στον μη απτό κόσμο. Στο "Πέρασμα" οι μορφές συγκρατούν τη διαφάνειά τους ως άυλες οντότητες. Γκρίζες, λευκές και απόκοσμες γαλάζιες σκιές. Η κάθε μορφή προβάλλει μέσα από την άλλη, άλλοτε περιγραφικά και άλλοτε σαν κηλίδες βαριές που προσπαθούν να γεννηθούν ή δεν έχουν οριστεί ακόμα. Αφήνοντας πνοές και σημάδια στον χώρο στον οποίο μια άλλη μορφή θα αναδυθεί.

Σχετικές ειδήσεις
Όταν ξυπνά του σώματος η μνήμη: ομαδική έκθεση στις Εικαστικές Αναζητήσεις
13.01.2017 15:33
Στις Εικαστικές Αναζητήσεις, έναν χώρο που δημιούργησε ο Μελέτης Φικιώρης και προσφέρεται αφιλοκερδώς στους νέους εικαστικούς για να παρουσιάζουν τη δουλειά τους, εγκαινιάζεται την Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017, ώρα 19.00, η ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο "Όταν ξυπνά του σώματος η μνήμη" (από το ποίημα του Κ. Π. Καβάφη, Επέστρεφε).
10.01.2017 14:11
Η gallery genesis παρουσιάζει την ζωγραφική έκθεση της Μαίρης Νταγιαντά, με τίτλο "Διαδρομές".
Journey to the Ηeart: έκθεση στο metamatic:taf
04.10.2016 12:39
To metamatic:taf φιλοξενεί με χαρά την έκθεση Journey to the Ηeart, η οποία εγκαινιάζεται την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου στις 20.30 και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 23 Οκτωβρίου.
Ομαδική έκθεση
10.08.2016 15:11
Καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ Διαδρομές στη Μάρπησσα 2016 θα ανακαλύψετε τα έργα της ομαδικής έκθεσης "Διαδρομές Ατσούμπαλες" μέσα στον παραδοσιακό οικισμό της Μάρπησσας.
Διαδρομές σε νέα μονοπάτια – 100 χρόνια μετά: Έκθεση – αφιέρωμα στην έπαυλη Τσιροπινά στη Σύρο
26.07.2016 16:36
Στο πλαίσιο του «Σύρος – Πολιτισμός 2016», θα πραγματοποιηθεί η κοινή έκθεση ζωγραφικής των Αχιλλέα Δρούγκα και Μιχάλη Μακρουλάκη, «Διαδρομές σε νέα μονοπάτια – 100 χρόνια μετά», με αφορμή τα 100 χρόνια της Έπαυλης Τσιροπινά.