Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Ιστορία Μηδέν: το έργο του Στέφανου Τσιβόπουλου στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

Ιστορία Μηδέν: το έργο του Στέφανου Τσιβόπουλου στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

Την ελληνική συμμετοχή που διακρίθηκε στην 55η Μπιενάλε της Βενετίας, το έργο του Στέφανου Τσιβόπουλου, Ιστορία Μηδέν, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν οι επισκέπτες του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του ΚΜΣΤ από τις 3 Οκτωβρίου 2014 έως τις 10 Ιανουαρίου 2015.


Το έργο του Στέφανου Τσιβόπουλου, Ιστορία Μηδέν έχει σύνθετη δομή: ένα φιλμ σε τρία επεισόδια συνδυάζεται με ένα αρχείο κειμένων και εικόνων για να δημιουργήσει ένα ενιαίο εικαστικό αφήγημα γύρω από την αξία που αποδίδουμε στο χρήμα ως αντικείμενο καθημερινής συναλλαγής, πλουτισμού και αιτία ένδειας.


Η Συραγώ Τσιάρα, διευθύντρια του ΚΣΤΘ και επιμελήτρια των εκθέσεων του συγκεκριμένου έργου τόσο στη Βενετία όσο και στη Θεσσαλονίκη, δίνει τη δική της περιγραφή: «Το χρήμα είναι το ορατό σημείο που μας συνδέει με τη συνθήκη της κρίσης, ενώ στην ουσία η διερώτηση του έργου εστιάζει στις αντιλήψεις και τις πρακτικές με τις οποίες δίνουμε νόημα στη ζωή και αξιολογούμε τις σχέσεις μας.


Το φιλμ απεικονίζει τρεις φαινομενικά άσχετους ανθρώπινους βίους που συναντώνται έμμεσα καθώς οι πράξεις του ενός επηρεάζουν –έστω και ασυνείδητα- τις επιλογές του άλλου. Στο πρώτο επεισόδιο ένας μετανάστης αναζητά στους δρόμους της Αθήνας χρησιμοποιημένα μέταλλα για να τα πουλήσει και να εξασφαλίσει την επιβίωσή του μέχρι που ένα τυχαίο εύρημα, μία σακούλα γεμάτη χαρτονομίσματα σε σχήμα λουλουδιών, ανατρέπει την καθημερινή ρουτίνα.


Στο δεύτερο επεισόδιο, ένας καλλιτέχνης περιφέρεται καταγράφοντας εικόνες της πόλης, υλικό για το νέο του έργο, καθώς εντοπίζει τυχαία ένα καρότσι γεμάτο μεταλλικά αντικείμενα που προσελκύει την προσοχή του. Στο τελευταίο επεισόδιο πρωταγωνιστεί μια μοναχική ηλικιωμένη κυρία, συλλέκτρια έργων σύγχρονης τέχνης που ζει απομονωμένη στο σπίτι της. Αγαπημένη της ενασχόληση μία ξεχωριστή χειροτεχνία: φτιάχνει λουλούδια οριγκάμι με πρώτη ύλη χαρτονομίσματα του ευρώ.


Το αρχείο φέρει τον τίτλο: Εναλλακτικά νομίσματα. Ένα αρχείο και ένα μανιφέστο. Πρόκειται για σύνολο τριάντα δύο ιστοριών, προϊόν έρευνας ανθρωπολογικού και ιστορικού χαρακτήρα, με θέμα σύγχρονα και παρελθοντικά μοντέλα εναλλακτικών οικονομικών συστημάτων που απορρίπτουν τη χρήση κοινού νομίσματος. Κοινότητες που επινοούν το δικό τους νόμισμα ή εφαρμόζουν μοντέλα αυτοδιαχείρισης, ανταλλαγής προϊόντων και υπηρεσιών, με στόχο να αντιμετωπίσουν οξυμμένα προβλήματα σε περιόδους κρίσης».


Αντίστοιχα, ο ίδιος ο καλλιτέχνης σχολιάζει το έργο του: «Στην Ιστορία Μηδέν, οι τρεις διαφορετικές ιστορίες δεν συναντιόνται ποτέ άμεσα, «συναντιόνται» μόνο στο μυαλό ή τη μνήμη του θεατή. Με ενδιαφέρει πολύ αυτή η πτυχή της διασύνδεσης και το γεγονός ότι όλες οι πράξεις έχουν πράγματι νόημα κι επηρεάζουν τις ζωές των άλλων. Το έργο καταπιάνεται με το ευρύτερο ζήτημα του «τι είναι ενεργό;», τι κάνει τον κόσμο να κινείται. Πολλοί θα έλεγαν πως είναι το χρήμα ή η συνεχής διακύμανση της αξίας. Νομίζω πως ουσιαστικά είναι κάτι άλλο. Και θα είμαι πολύ ευτυχής εάν αυτό το κάτι άλλο παραμείνει αόρατο και χωρίς όνομα.»


Μasterclass

Το Σάββατο 4 Οκτωβρίου, ο Στέφανος Τσιβόπουλος θα παραδώσει ένα masterclass στον χώρο της έκθεσης (ΚΣΤΘ, Αποθήκη Β1, λιμάνι), 11:30-13:30. Μέσα από μια εκτεταμένη παρουσίαση της δουλειάς του των τελευταίων ετών, ο καλλιτέχνης θα εστιάσει στην ιδιαίτερη κινηματογραφική γραφή, τη χρήση των αρχείων, τη σχέση μυθοπλασίας και τεκμηρίωσης, καθώς και την τεχνολογία της εικόνας.

Λόγω περιορισμένων θέσεων, συστήνεται η δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2310 593270, Τρίτη-Σάββατο 11:00-14:00. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η έκθεση και το masterclass εντάσσονται στο πλαίσιο των 49ων Δημητρίων που διοργανώνει η Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.


Παρουσιάσεις του Ιστορία Μηδέν, εντός και εκτός.

Μετά την παρουσίαση του έργου στην 55η Μπιενάλε της Βενετίας ακολούθησαν ατομικές εκθέσεις: Stella Art Foundation / Μόσχα, Art Basel Miami South Beach, Kunstforingen GL STRAND / Κοπεγχάγη, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης / Αθήνα, συμμετοχή σε ομαδικές εκθέσεις:  CAFAM Biennial / Πεκίνο, EVA International Biennial / Limerick, Lehmbruck Museum / Duisburg, Centro Andaluz de Arte Contemporaneo / Σεβίλλη, και προβολές στη Νέα Υόρκη, το Άμστερνταμ, το Ελσίνκι, τις Βρυξέλλες, το Τορίνο και το Τελ Αβιβ.


Η έκθεση πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ και της OUTSET.


Ο Στέφανος Τσιβόπουλος είναι εικαστικός καλλιτέχνης και κινηματογραφιστής. Γεννήθηκε στην Πράγα το 1973. Ζει και εργάζεται κυρίως στο Άμστερνταμ και τη Νέα Υόρκη. Το έργο του κινείται στο χώρο του βίντεο / φιλμ και είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας έρευνας σε αρχεία, ιστορική φωτογραφία και τον κινηματογράφο με ιδιαίτερη έμφαση στις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές πτυχές που καθορίζουν την ιστορία και την εποχή μας. Το 2013 συμμετείχε στη 55η Μπιενάλε της Βενετίας, εκπροσωπώντας την Ελλάδα με το έργο του Ιστορία Μηδέν. Ατομικές εκθέσεις: Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Αθήνα (2014); Art Basel Miami South Beach (2013); Stella Art Foundation, Μόσχα (2013); ISCP, Νέα Υόρκη (2011); Heidelberg Kunstverein (2010); Smart Project Space, Άμστερνταμ (2010); Museum of Contemporary Art, Βελιγράδι (2009). Επιλογή ομαδικών εκθέσεων: 2nd CAFAM Biennial Beijing (2014); 2nd Xinjiang Biennial, Urumqi (2014); EVA Biennial, Limerick (2014); Kunstforeningen GL STRAND Κοπεγχάγη (2014); SALT, Κωνσταντινούπολη (2012); Centre Pompidou, Παρίσι (2011); Manifesta 8, Murcia (2010); Witte de With, Rotterdam (2010); BFI Southbank, Λονδίνο (2009); Friedericianum, Kassel (2008); 1η Μπιενάλε της Αθήνας (2007).

Σχετικές ειδήσεις
Λήξη για τέσσερις εκθέσεις του ΚΜΣΤ και ένα finissage!
22.02.2017 10:33
Τελευταίες μέρες λειτουργίας για τέσσερις εκθέσεις του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης) και στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης.
Η 6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης ξεκινά τον Σεπτέμβριο του 2017
28.11.2016 12:24
Μετά από δέκα χρόνια, πέντε επιτυχημένες διοργανώσεις, εκθέσεις διεθνούς κύρους και κάλυψης, συνεργασίες με επιμελητές και εικαστικούς καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συμπράξεις με φορείς, παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο και χιλιάδες επισκεπτών, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σχεδιάζει ήδη την έκτη σε σειρά Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, με χρόνο έναρξης τον Σεπτέμβριο του 2017.
Διαιρεμένες μνήμες 1940-1950: Έκθεση στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
17.11.2016 11:31
Στις 7 Δεκεμβρίου 2016 θα εγκαινιαστεί η νέα έκθεση με τίτλο ΔΙΑΙΡΕΜΕΝΕΣ ΜΝΗΜΕΣ 1940-1950. Η απόσταση ανάμεσα στην ιστορία και το βίωμα, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Είναι μία έκθεση του Goethe-Institut Thessaloniki σε συνδιοργάνωση με το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης και το Deutsches Historisches Museum του Βερολίνου.
Ο Γιώργος Δρίβας θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 57η Διεθνή Έκθεση Τέχνης της Μπιενάλε Βενετίας
26.08.2016 17:12
Ο καλλιτέχνης Γιώργος Δρίβας θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 57η Διεθνή Έκθεση Τέχνης της Μπιενάλε Βενετίας (13 Μαΐου- 26 Νοεμβρίου 2017) με την εικαστική εγκατάσταση «Εργαστήριο Διλημμάτων» σε επιμέλεια του Ορέστη Ανδρεαδάκη. Την ευθύνη για την υλοποίηση της ελληνικής συμμετοχής θα έχει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, με την ιδιότητα του Επιτρόπου της εθνικής εκπροσώπησης.
6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης: Ραντεβού τον Σεπτέμβριο του 2017
28.07.2016 10:03
Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σχεδιάζει ήδη την έκτη σε σειρά Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, με χρόνο έναρξης τον Σεπτέμβριο του 2017.