Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016

Lost & Found - Soul Substitutes II: έκθεση της Ιωάννας Πανταζοπούλου στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα

Lost & Found - Soul Substitutes II: έκθεση της Ιωάννας Πανταζοπούλου στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα

Την Πέμπτη 2 Οκτωβρίου, στις 19:30, θα εγκαινιαστεί στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα η νέα ατομική έκθεση της Ιωάννας Πανταζοπούλου με τίτλο «Lost & Found - Soul Substitutes II».


Η εκθέση συνοδεύεται από κατάλογο και αποτελεί τη συνέχεια του διαλόγου Αντωνίτση – Πανταζοπούλου, το πρώτο μέρος του οποίου (Lost & Found - Soul Substitute I) παρουσιάστηκε τον Μάρτιο του 2014 στην Prime Time Gallery της Νέας Υόρκης.


Στη δεύτερη ατομική της έκθεση, με τίτλο Lost & Found - Soul Substitutes ΙΙ, η Ιωάννα Πανταζοπούλου παρουσιάζει δύο γλυπτά , τα οποία θα μπορούσαν εκληφθούν ως αποσυναρμολογημένα στοιχεία ενός εικονικου καλειδοσκοπίου. Χρησιμοποιώντας ανεπιθύμητα και πεταμένα υλικά που αφηγούνται (το καθένα από μόνο του) μια ιστορία, η εικαστικός διερευνά ουσιαστικά τον τρόπο με τον οποίο τα απορρίμματα συνδέονται (άμεσα) με την έννοια της πολυτέλειας και πώς εξαρτώνται και τα δύο από τον οικονομικό πλούτο και το πλεόνασμα παραγωγής.


Το έργο Explosion Kaleidoscope Monument αποτελείται από εκατοντάδες ολοκαίνουρια μπουφάν μοτοσυκλέτας που παρήχθησαν στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Ενώ αρχικά προορίζονταν για την επικοινωνιακή στρατηγική της συγκεκριμένης εταιρείας μοτοσυκλετών, η εταιρεία δεν κατάφερε τελικά να ακμάσει και τα προϊόντα αυτά παρέμειναν για χρόνια αχρησιμοποίητα και σφραγισμένα σε μια εγκαταλελειμμένη αποθήκη. Η Πανταζοπούλου συνδέει τα μπουφάν μεταξύ τους πλέκοντας και υφαίνοντάς τα σε συγκεριμένα σημεία, όπου προυπήρχαν δεσίματα και αγκράφες, δημιουργώντας ένα μαλακό και τρισδιάστατο καλειδοσκοπικό μνημείο˙ ένα μνημείο που προκαλεί αντανακλάσεις, επαναλήψεις και παραμορφώσεις.


Το έργο Implosion Twisted Monument αποτελείται από βιομηχανικούς πλαστικούς σωλήνες και πάνελς αλουμινίου, απορρίματα ενός πάρκου ηλιακής ενέργειας. Ο τρόπος με τον οποίο η εικαστικός χειρίζεται και συνδέει μεταξύ τους τα δύσκαμπτα αυτά υλικά, σχηματίζει ένα εντυπωσιακό συμπαγές αντικείμενο και ταυτόχρονα δημιουργεί ένα απρόβλεπτο ηδονοβλεπτικό δίκτυο.  

 
Τα εργα της Πανταζοπουλου υπακούουν στις αρχές της αρχιτεκτονικής χωρίς όμως να παγιδεύονται σε αυτές. Ανατρεπουν το βιωμα και την εμπειρία επιχειροντας - μέσα απο αναπάντεχες εντασεις - να αποκαλυψουν νέες ερμηνειες ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν, σε όσα χάθηκαν και όσα έχουν βρεθεί. 

Σχετικές ειδήσεις
Κατερίνα Χρηστίδη - Η Μέρα που η σκιά ήταν ίσως σκοτεινότερη: έκθεση στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα
06.09.2016 14:27
Την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου στις 19:30, εγκαινιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα η ατομική έκθεση της Κατερίνας Χρηστίδη με τίτλο Η μέρα που η σκιά του ήταν ίσως σκοτεινότερη.
Spiritual Materialism: ομαδική έκθεση στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα
11.05.2016 11:46
Την Τρίτη 17 Μαΐου στις 19:30, εγκαινιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα μία ομαδική έκθεση σε επιμέλεια του Δημήτρη Αντωνίτση, που αποτελεί έναν διάλογο μεταξύ 8 Αβοριγίνων Αυστραλών και 8 σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 23 Ιουλίου 2016.
CGS Visual Arts Exhibition 2016 στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα
30.03.2016 15:34
Οι τελειόφοιτοι μαθητές του International Baccalaureate Diploma Programme των Εκπαιδευτηρίων Κωστέα - Γείτονα και οι καθηγητές Κωνσταντίνος Παπαδούκας και Μαρία Ζαχαριάδου, μας προσκαλούν στα εγκαίνια της έκθεσης CGS Visual Arts Exhibition 2016, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα, την Κυριακή 3 Απριλίου 2016.
Aenima: έκθεση του Πάνου Φαμέλη στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα
18.01.2016 11:03
Την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου στις 19:30, εγκαινιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα η ατομική έκθεση του Πάνου Φαμέλη με τίτλο “Aenima”.
Έκθεση του Χρήστου Δεληδήμου στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα
29.10.2015 11:50
Την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου εγκαινιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα η ατομική έκθεση του Χρήστου Δεληδήμου με τίτλο “Something Nests Inside You, Something Will Not Be The Same”. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Δεκεμβρίου 2015.