Την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014 θα γίνει προβολή της ταινίας «Θα ρίξουμε πίσω σας τη θάλασσα» των Anouck Mangeat, Noémi Aubry, Clément Juillard και Jeanne Gomas και συζήτηση των δημιουργών με το κοινό, στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων.

Σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας, οι άνθρωποι έχουν το έθιμο να ρίχνουν ένα ποτήρι νερό πίσω από τους αγαπημένους τους, την ώρα που φεύγουν, έτσι ώστε μια μέρα να γυρίσουν υγιείς.

Στην ταινία “Θα ρίξουμε πίσω σας τη θάλασσα“, ο Aziz, ο Sidiqi, o Housine και o Younes μάς παίρνουν μαζί τους στις περιπλανήσεις από τα σπίτια τους στο Αφγανιστάν ή το Μαρόκο μέχρι το χάος της κρίσης στην Ελλάδα, περνώντας από τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης. Στα ίδια δίχτυα πλέκονται τα όνειρα και οι ελπίδες τους. Πρόκειται για μια φυγή προς τη Δύση, για μια βουτιά στα σημεία όπου οι δρόμοι συναντιούνται.

Ταξιδεύουμε μαζί τους σε πόλεις μη-τόπους και σε συνοριακές ζώνες που εκτείνονται σαν αχανείς χώρες. Είναι η ιστορία μιας κάποιας Ευρώπης — των πραγματικοτήτων, των νόμων και των αστυνομιών της. Είναι η ιστορία της εξορίας. Τους φωνάζουμε migrants, kaçak, μετανάστες, αλλά δεν είναι παρά άνδρες και γυναίκες που διαβαίνουν τη ζωή.

Ο δρόμος της ζωής τους είναι στην αρχή του, αλλά ίσως να μην έχει ποτέ τέλος. Και πίσω από τα βήματά τους, θα ρίχνουμε εμείς το νερό όλων των θαλασσών που διαπερνούν.

Σκηνοθεσία: Anouck Mangeat, Noémi Aubry, Clément Juillard και Jeanne Gomas | Παραγωγή: Ozho Naayé και Les Filles 100 z’histoires | Γαλλία | 2014 | Διάρκεια: 72 λεπτά