Η ομάδα Anima, μετά την περσινή επιτυχία της παράστασης Ιούλιος Καίσαρας: Scripta Femina, συνεχίζοντας τη θεατρική της έρευνα πάνω στην ανάδειξη της γυναικείας οπτικής και την άρθρωση ενός ισότιμου γυναικείου λόγου, παρουσιάζει για την χειμερινή θεατρική περίοδο την παράσταση με τίτλο «Έξοδος», στο Studio Μαυρομιχάλη, από την Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014.

Στην παράσταση παίζουν πέντε γυναίκες ηθοποιοί σε σκηνικό διάλογο, με την ξεχωριστή παρουσία της 98χρονης ακτιβίστριας και αγωνίστριας Κατίνας Σηφακάκη.

Το κείμενο της παράστασης συντίθεται από αφηγηματικά κείμενα-μονολόγους, αλλά και αληθινές μαρτυρίες γυναικών που έδρασαν από την επανάσταση του 1821, τον πόλεμο του 1940, τον εμφύλιο, μέχρι σήμερα.

Η παράσταση διαπραγματεύεται το ερώτημα: Θα έβαζα σε κίνδυνο την ζωή μου για κάτι μεγαλύτερο και ανώτερο από το ατομικό? Ερώτημα εξαιρετικό επίκαιρο και κρίσιμο για τον άνθρωπο και την κοινωνία, ειδικά σε περιόδους κρίσης όπως αυτή που διανύουμε.

Το θέμα της παράστασης στοχεύει να αναδείξει τις αντιφάσεις, τους δισταγμούς, τις αποφάσεις, και εντέλει τις πράξεις των γυναικών στη διάρκεια της Νεοελληνικής ιστορίας (μέσα από τη διαφορετικότητα του γυναικείου ψυχισμού), φωτίζοντας αξίες και ήθη σήμερα ξεχασμένα.

Η ιδέα της σκηνοθεσίας: Με αφετηρία το περιβάλλον μιας ‘πειραγμένης’ εθνικής εορτής, κάτι μεταξύ 25ης Μαρτίου και 28ης Οκτωβρίου, την οποία προετοιμάζουν οι ηθοποιοί χρησιμοποιώντας υλικά από εθνικούς εορτασμούς, όπως ποιήματα, εικόνες, τραγούδια, απαγγελίες, στεφάνια, παρελάσεις και άλλα, αποδομείται και επαναδομείται η ιδέα του εθνικού.  Στόχος της παράστασης είναι τα κείμενα αυτά να αποκτήσουν σάρκα και οστά και να φέρουν πραγματικά, σημερινά, επίκαιρα διλήμματα.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία – Διασκευή: Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη
Σκηνογραφία – Κοστούμια: Μάρθα Φωκά
Επιμέλεια Κίνησης – Χορογραφίες: Κάλλια Θεοδοσιάδη
Μουσική: Κώστας Νικολόπουλος

ΗΘΟΠΟΙΟΙ:
Νικολίνα Καραθύμιου, Κατερίνα Μπιλάλη, Λυγερή Ταμπακοπούλου, Γιώτα Τσιότσκα, Άντρη Χατζηχριστοδούλου. Και η Κατίνα Σηφακάκη.

Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Θεατρική ομάδα ANIMA

Κατίνα Σηφακάκη: «…Συνεχίζω τον αγώνα. Και τον συνεχίζω τώρα στα 98 μου χρόνια. Λυπούμαι που είμαι στο ηλιοβασίλεμα της ζωής, γιατί τώρα καταλαβαίνω όλα τα κουκουλώματα, τις απάτες και τις ψευτιές που δεν ήξερα όταν ξεκίνησα. Γιατί θα είχα φωνάξει… Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι μέχρι την τελευταία στιγμή. Δεν σκέφτομαι να σταματήσω επειδή απογοητεύτηκα από τις Ηγεσίες. Η δική μου ανθρωπιά δεν εξαρτάται από την παλιανθρωπιά του άλλου.  Πιστεύω πως η γυναίκα πρέπει να αγωνιστεί γιατί σήμερα κινδυνεύει αυτή και τα παιδιά της περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Ένας πόλεμος καλλιεργείται αυτές τις μέρες. Ο αγώνας είναι σκληρός, θέλει πίστη και δύναμη και θάρρος. Κι εγώ θέλω να είμαι χρήσιμη στον αγώνα. Όταν πάψω να είμαι χρήσιμη, όταν θα πάψω να αγωνίζομαι, νομίζω θα πάψω και να ζω».

Η Κατίνα Σηφακάκη είναι μια ρομαντική αγωνίστρια 98 ετών από την Κρήτη. Θα αφήσουμε την παράσταση να μας την γνωρίσει.