Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Λαβύρινθοι: έκθεση της Μαρίνας Κουφιδάκη στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή

Λαβύρινθοι: έκθεση της Μαρίνας Κουφιδάκη στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή

Στο πλαίσιο του εκθεσιακού προγραμματισμού του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή παρουσιάζεται η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Μαρίνας Κουφιδάκη με τίτλο Λαβύρινθοι από 13 Οκτωβρίου έως 1 Νοεμβρίου 2014. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014 στις 19:30 στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος στην Κηφισιά.


Η έκθεση παρουσιάζει δουλειά, κυρίως των τελευταίων έξι ετών, περιλαμβάνοντας έργα σε χαρτί και σε καμβά. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη έκθεση με έργα που κρύβουν μια διαλογιστική εσωτερικότητα και μας προσκαλούν σε ταξίδια πολλαπλών ονειρικών πραγματικοτήτων.


Η ζωγράφος δουλεύει απευθείας στον πίνακα χωρίς προσχέδιο. Η στιγμή της δημιουργίας, (...) μοιάζει πολύ με το διαλογισμό. Η ίδια λέει χαρακτηριστικά: «Συνδυάζω την αναπνοή μου με τη ζωγραφική. Είναι μια σωματική, νοητική και πνευματική διεργασία». Κάθε έργο της είναι κι από ένα ταξίδι, αφού μοιάζει να αφηγείται ιστορίες. Τα μοτίβα της μοιάζουν με αυτά των διακοσμητικών αγγείων και θα μπορούσαμε κάλλιστα να τα δούμε σε κεραμικά σκεύη. Όμως, δεν τα χρησιμοποιεί σαν δευτερεύοντα μοτίβα, όπως έχουμε μάθει από τη μελανόμορφη αγγειογραφία, αλλά αντιθέτως, καταλαμβάνουν όλο το ζωγραφικό χώρο δημιουργώντας κάποιες ελάχιστες ρεαλιστικές αναφορές. Η αντίθεση ανάμεσα στο μαύρο και στο λευκό στα έργα της Μαρίνας Κουφιδάκη είναι ένα παιχνίδι που στήνει με τον κενό χώρο. Ο ρυθμός που παρατηρείται στη ζωγραφική της θαρρείς πως είναι ο ρυθμός του σύμπαντος, που μέσα στο χάος του, μπορούμε από την αρχή να ανακαλύψουμε τις μορφές.

Ήρα Παπαποστόλου, Ιστορικός & Κριτικός Τέχνης

Επιμέλεια Έκθεσης: Δήμητρα Λιμνιάτη
Κείμενα: Ήρα Παπαποστόλου – Ιστορικός & Κριτικός τέχνης, Amanda McGregor – Curator & Artist

Σχετικές ειδήσεις
Έρως Ήρως: ομαδική εικαστική έκθεση στο Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου
08.02.2017 15:05
Το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017 στις 19.00 εγκαινιάζεται στο Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου η ομαδική εικαστική έκθεση Έρως Ήρως σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ίριδας Κρητικού και οργάνωση του Ιδρυτή του Μουσείου και συλλέκτη Κωστή Σχιζάκη
Επανεκκίνηση: έκθεση του Βαγγέλη Παππάς στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή
21.10.2016 15:42
To Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή, παρουσιάζει την έκθεση του Βαγγέλη Παππά με τίτλο “Επανεκκίνηση”.
Έκθεση Αποφοίτων Μεταπτυχιακού Εικαστικών Τεχνών ΑΣΚΤ
28.06.2016 10:58
Οι τελειόφοιτοι του Μεταπτυχιακού Εικαστικών Τεχνών, της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, εκθέτουν τις διπλωματικές τους εργασίες, στην αίθουσα Νίκος Κεσσανλής της ΑΣΚΤ, από τις 7 έως τις 12 Ιουλίου.
Έκθεση της  Alina Teodorescu στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριντζή
02.06.2016 15:08
Από την Τετάρτη 8 Ιουνίου έως τη Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016 η MLV ART Consultancy παρουσιάζει την έκθεση της Alina Teodorescu με τίτλο “Squirrels jump on the roofs of my eyes, and the threads of early light follow” στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριντζή, στην Κηφισιά.
Απόφοιτοι 2012-2013: Έκθεση του Τμήματος Εικαστικών στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών
14.04.2016 14:13
Η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών σας προσκαλεί στα εγκαίνια της έκθεσης «Απόφοιτοι 2012-2013» του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών που θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 20 Απριλίου 2016 στις 7:30 μ.μ. στον εκθεσιακό χώρο «Νίκος Κεσσανλής» της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.