«Εβίβα» για τους σκηνοθέτες Δημήτρη Νάκο και Αμέρισσα Μπάστα που ανέβηκαν με την ταινία τους στο 37ο Φεστιβάλ ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας και γύρισαν πίσω με το βραβείο Ανδρικής ερμηνείας για τον Άλκη Παναγιωτίδη. Πολύ γέλιο, όμορφοι και αληθινοί χαρακτήρες, πολύ καλές ερμηνείες.

Το «Εβίβα» έλαβε πολύ θετικά σχόλια πάνω στη Δράμα ενώ την Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου παίχτηκε και στις Νύχτες Πρεμιέρας. Και οι δύο ασχολούνται με την σκηνοθεσία και την παραγωγή ταινιών μικρού μήκους, πάντα συνεργαζόμενοι ο ένας με τον άλλον. Φέτος είπαν να συσκηνοθετήσουν μια ταινία υψηλών παραγωγικών απαιτήσεων και να την μοιραστούν μαζί μας.

Το Culturenow.gr στα πλαίσια του Φεστιβάλ της Δράμας μίλησε με τον σκηνοθέτη και διδάκτωρα του Παντείου Πανεπιστημιού στον Τομέα Φιλοσοφία του Κινηματογράφου, Δημήτρη Νάκο. Πάμε να δούμε τι έχει να μας πει!

Συνέντευξη: Ελένη Τσόκα


Culturenow.gr: Θα θέλατε να μας πείτε δυο λόγια για την ιστορία;

Δημήτρης Νάκος: Το «Εβίβα» είναι ενα road movie με κωμικό χαρακτήρα που στη συνέχεια αποκτάει ένα πιο εσωτερικό αλλά και κοινωνικό νόημα. Οι ήρωες μας, δύο φίλοι, ξεκινούν ένα ταξίδι προς το χωριό του τρίτου φίλου τους που μόλις πέθανε, με σκοπό να παρευρεθούν στην κηδεία του. Δεν έχουν ξαναπάει όμως εκεί. Η διαδρομή προς το χωριό θα είναι γεμάτη απο απρόοπτα, πολλές αναμνήσεις  και συγκινήσεις.

Cul.N: Πως εμπνευστήκατε το σενάριο της ταινίας;

Δ.Ν: Το σενάριο της ταινίας έχει γραφτεί εδω και τρία χρόνια. Προέκυψε επι της ουσίας θέλοντας να γράψω μια ιστορία πάνω σε δύο συγκεκριμένους ηθοποιούς που είχα στο νού μου: τον Άλκη Παναγιωτίδη και τον Γιώργο Κοτανίδη. Και με τους δυο δεν γνωριζόμουν. Τους είχα όμως φανταστοτεί μαζί, ως το απόλυτο δίδυμο. Προσέγγισα αρχικά τον Γιώργο Κοτανίδη, του οποίου του άρεσε πολύ το σενάριο, και στη συνέχεια του είπα οτι σκέφτομαι για συμπρωταγωνιστή του τον Άλκη Παναγιωτίδη. Τότε ήταν που έμαθα οτι είναι πολύ καλοί φίλοι και στην πραγματική ζωή.  Αυτό και σε συνδυασμό με το γεγονός οτι η πρόταση ήρθε αμέσως μετά τον θάνατο του τρίτου τους φίλου και ηθοποιού Δημήτρη Καμπερίδη, ήρθε να δώσει στην όλη ιστορία έναν αληθινό χαρακτήρα που τους έβγαλε την απόλυτη χημεία. Και τέλος, το γλυκό έδεσε για τα τα καλά οταν πρότεινα στον γιό του Δημήτρη Καμπερίδη, τον Ορέστη να αναλάβει τον ήχο της ταινίας. Όπως καταλαβαίνετε η ταινία απέκτησε «οικογενειακό» χαρακτήρα.

Cul.N:  Ποια ήταν η ανταπόκριση του κοινού;

Δ.Ν: Γενικά ακούσαμε πολύ καλά λόγια. Για μας ήταν πολύ θετικό που κάνουμε τον κόσμο να γελάσει.  Μάλιστα, και απο το φεστιβάλ του Stratford, οπου η ταινία έκανε πρεμιέρα πέντε ημέρες πριν τη Δράμα, μας είπαν οτι γελάσανε πολύ με την ιστορία και τους διαλόγους και οτι βρήκαν τους χαρακτήρες πολύ αληθινούς. Και χαίρομαι πολύ γι’αυτο, γιατι είχα δουλέψει πολύ το σενάριο και ήθελα να είναι οσο πιο αληθινο και αστείο μπορούσε να γίνει. Στη Δράμα τώρα, κοινό και κριτική επιτροπή νομίζω οτι έμειναν ευχαριστημένοι απο την ταινία μας.

Cul.N: Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας στον Άλκη Παναγιωτίδη. Πως νιώθετε γι’αυτό αλλά πως νιώθει και ο ίδιος ο κος Παναγιωτίδης;

Δ.Ν: Χαιρόμαστε πάρα πολύ γι’αυτό το βραβείο. Όταν ανεβήκαμε στη σκηνή εγω και η Αμέρισσα το αφιερώσαμε και στον Γιώργο Κοτανίδη. Και αυτό γιατί δεν μπορούσαμε να τους ξεχωρίσουμε. Θα ήταν διαφορετική η ταινία μας αν δεν υπήρχε ο ένας απο τους δύο. Το ίδιο θεωρει βεβαίως και ο Άλκης Παναγιωτίδης, ο οποίος χάρηκε πολύ με το βραβείο. Και χάρηκε διπλά και για μας. Για μας το βραβείο είναι μια συνολική επιβράβευση της προσπάθειας μας, μια βοήθεια για να παιχτεί η ταινία ακόμη περισσότερο και να την γνωρίσει κι άλλος κόσμος.

 
Cul.N: Πώς σας φάνηκε φέτος το φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας;

Δ.Ν: Η αλήθεια είναι πως το φεστιβάλ κάθε χρόνο γίνεται και καλύτερο. Ευχαριστιόμαστε πολύ τις μικρού μήκους ταινίες που βλέπουμε,το επίπεδο και η καλλιτεχνική αξία των οποίων έχει παρουσιάσει αλματώδη άνοδο και βελτίωση. Το φεστιβάλ της Δράμας προσφέρει το κατάλληλο περιβάλλον για την γόνιμη συνδιαλλαγή των ανθρώπων του χώρου  της έβδομης τέχνης και φυσικά είναι μια πολύ καλή αρχή για τος νέους κινηματογραφιστές. Εμείς ερχόμαστε στη Δράμα τα τελευταία πέντε χρόνια και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’αυτό. Ωστόσο, κάτι που θα μπορούσε να βελτιωθεί και απ’οτι γνωρίζω γίνονται προσπάθειες ως προς αυτό ειναι  να είναι να αλλάξει ο χώρος και οι προδιαγραφές της αίθουσας προβολών μιας και είναι πολυ μικρός και δεν δύναται να ικανοποιήσει όλον τον κόσμο που έρχεται να δει ταινίες.  

Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Κοτανίδης, Αλκης Παναγιωτίδης, Δημήτρης Πιατάς, Ζωή Νικοπούλου, Λευτέρης Μαργωμένος, Χριστίνα Θωμαΐδου
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Νάκος-Αμέρισσα Μπάστα/ Σενάριο: Δημήτρης Νάκος/ Παραγωγός: Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης, Συμπαραγωγοί: Δημήτρης Νάκος, Αμέρισσα Μπάστα, Αγγελος Αργυρούλης/ Δ/νση Φωτογραφίας: Γιάννης Φώτου/ Μοντάζ: Νίκος Μύρτου/ Σκηνικά: Νεφέλη Λιβιεράτου/ Κοστούμια: Ομάδα Boudoir/ Μουσική: Γιώργος Ραμαντάνης/ Ηχος: Ορέστης Καμπερίδης/ Βοηθός Σκηνοθέτης: Μιχάλης Παπαντωνόπουλος/ Σχεδιασμός Ηχου: Γιώργος Ραμαντάνης, Νικόλας Κουτσοθανάσης/ Εργαστήρια Ηχου: Dna lab/ Εργαστήρια Εικόνας: Sklavis Film Lab. Co./ Παραγωγή: t-short, start now, Stefilm