Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Εργαστήρια Δημιουργικής Φωτογραφίας στο Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας

Εργαστήρια Δημιουργικής Φωτογραφίας στο Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας

Το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας στο πλαίσιο του εμπλουτισμένου και διευρυμένου εκπαιδευτικού του προγράμματος, ανακοινώνει τη διοργάνωση των νέων κύκλων εργαστηρίων δημιουργικής φωτογραφίας για την περίοδο Οκτωβρίου 2014- Φεβρουαρίου 2015.

 

Το πρόγραμμα των εργαστηρίων αποτελείται από δύο διαφορετικούς κύκλους. Κάθε κύκλος αναπτύσσεται σε 16 τρίωρες συναντήσεις και θέτει στο επίκεντρο την καλλιτεχνική, τη θεωρητική και την τεχνική παράμετρο της φωτογραφικής εικόνας, μέσα από ένα εντατικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει εισηγήσεις, παρουσιάσεις φωτογράφων, θεωρητικών θεμάτων, πρακτική εφαρμογή, ανάθεση ασκήσεων και κριτική.

 

Εισηγητές: Ελένη Μουζακίτη, Λάμπρος Παπανικολάτος

 

Εργαστήριο Δημιουργικής Φωτογραφίας Ι

Έναρξη: Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

 

Στόχος του 1ου κύκλου μαθημάτων / εργαστηρίου είναι η εξοικείωση των συμμετεχόντων με την αισθητική και πρακτική της σύγχρονης φωτογραφίας καθώς και με τις απαραίτητες τεχνικές γνώσεις που θα βοηθήσουν στην κατανόηση και χρήση της φωτογραφικής γλώσσας, ως μέσο έκφρασης και εξερεύνησης, αναδεικνύοντας την προσωπική τους δημιουργική προσέγγιση.

 

Ο 1ος κύκλος περιλαμβάνει 16 εβδομαδιαίες τρίωρες απογευματινές συναντήσεις. Oι συναντήσεις πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη (πλην αργιών) από τις 14 Οκτωβρίου 2014 έως τις 17 Φεβρουαρίου 2015, 18:00-21:00.

 

Εργαστήριο Δημιουργικής Φωτογραφίας ΙΙ

Έναρξη: Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

 

Στόχος του 2ου κύκλου μαθημάτων / εργαστηρίου είναι η διερεύνηση σε βάθος της αισθητικής και της πρακτικής της σύγχρονης φωτογραφίας καθώς και η βελτίωση των τεχνικών γνώσεων. Οι συμμετέχοντες μέσω της διδασκαλίας ωθούνται να πειραματιστούν και να διερευνήσουν-αναπτύξουν περαιτέρω τα δικά τους φωτογραφικά ενδιαφέροντα και το προσωπικό τους ύφος. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη συγκρότηση μιας φωτογραφικής σειράς. Στον κύκλο αυτό μπορούν να ενταχθούν όσοι έχουν παρακολουθήσει τον πρώτο κύκλο ή όσοι διαθέτουν κάποια πρότερη εμπειρία.

 

Ο 2ος κύκλος περιλαμβάνει 16 εβδομαδιαίες τρίωρες απογευματινές συναντήσεις. Oι συναντήσεις πραγματοποιούνται κάθε Πέμπτη (πλην αργιών) από τις 16 Οκτωβρίου 2014 έως τις 12 Φεβρουαρίου 2015, 18:00-21:00.

 

Μεθοδολογία

Δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που επιτρέπει τον πειραματισμό, την εξάσκηση της κριτικής ματιάς και ενθαρρύνει τους συμμετέχοντες να συζητήσουν και να λάβουν ενεργά μέρος σε μια δημιουργική διαδικασία, επισημαίνοντας και αναλύοντας βασικά καλλιτεχνικά και τεχνικά ζητήματα που προκύπτουν. Τελικός στόχος η ανάπτυξη μίας ολοκληρωμένης σειράς φωτογραφιών (portfolio) που θα διέπεται από εσωτερική συνοχή.

 

Η συνύπαρξη των δύο εισηγητών προσδίδει σε κάθε συνάντηση πλουραλισμό στην προσέγγιση του αντικειμένου που ιδιαίτερα στο κριτικό μέρος του μαθήματος αναδεικνύει τις δυναμικές και τις εκφραστικές δυνατότητες του κάθε συμμετέχοντα.

 

Εκπαιδευτικές επισκέψεις

Tο πρόγραμμα πλαισιώνεται από εκπαιδευτικές επισκέψεις σε εκθέσεις φωτογραφίας με κριτική ανάλυση των φωτογραφικών έργων που παρουσιάζονται.

 

Πιστοποιητικό

Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων θα δοθούν στους συμμετέχοντες βεβαιώσεις παρακολούθησης από το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας.

Σχετικές ειδήσεις
Σεμινάριο δημιουργικής γραφής με τον Βασίλη Αλεξάκη στο ΚΕΤ
17.02.2017 17:23
Μετά την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου Το Κλαρινέτο, ο συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης επιστρέφει στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων για ένα νέο κύκλο σεμιναρίων δημιουργικής γραφής που θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 30 Mαρτίου μέχρι την Πέμπτη 6 Απριλίου.
Σεμινάριο δημιουργικής γραφής με τον Βασίλη Αλεξάκη στο ΚΕΤ
23.01.2017 12:18
Μετά την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου Το Κλαρινέτο, ο συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης επιστρέφει στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων για ένα νέο κύκλο σεμιναρίων δημιουργικής γραφής που θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 30 Mαρτίου μέχρι την Πέμπτη 6 Απριλίου.
Εργαστήρια φωτογραφίας για παιδιά και νέους
21.12.2016 17:40
Το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας στο πλαίσιο του διευρυμένου εκπαιδευτικού του προγράμματος διοργανώνει ειδικά εβδομαδιαία εργαστήρια για παιδιά και εφήβους.
 METApolis: Μαθήματα Φωτογραφίας 2016/2017
29.08.2016 16:55
Η Φωτογραφική ομάδα του METAPolis ξεκινάει νέους δίωρους εβδομαδιαίους για την περίοδο 2016/2017, εισαγωγικούς κύκλους σεμιναρίων – μαθημάτων στην Φωτογραφία. Η Φιλοσοφία του προγράμματος περιλαμβάνει την τεχνική γνώση με την αισθητική και την πρακτική εφαρμογή αυτών. Στόχος είναι να διαμορφωθεί μια γενική γνώση για τη φωτογραφία, στα πλαίσια ενός δίωρου εβδομαδιαίου προγράμματος με τελικό σκοπό τη δημιουργία μιας φωτογραφικής έκθεσης.
1ο Πανελλήνιος Μανδακάσειος Διαγωνισμός Φωτογραφίας 2016
05.07.2016 14:42
Η Ακαδημία Γραμμάτων & Τεχνών Καστοριάς «Θωμάς Μανδακάσης», θέλοντας να αναδείξει το αναξιοποίητο μνημειακό πολιτιστικό απόθεμα της Ελλάδας καλλιεργώντας συγχρόνως την τέχνη της φωτογραφίας με δημιουργικό και ωφέλιμο τρόπο, διοργανώνει τον 1ο Πανελλήνιο Μανδακάσειο Διαγωνισμό Φωτογραφίας 2016 με θεματικό αντικείμενο τα Ελληνικά Μνημεία Τέχνης και Πολιτισμού.