Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Το Ωδείο Αθηνών για τους «Μικρούς Μουσικούς» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Το Ωδείο Αθηνών για τους «Μικρούς Μουσικούς» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η γιορτή των μικρών και μεγάλων μουσικών του Ωδείου Αθηνών φιλοξενείται για δεύτερη χρονιά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Σάββατο 4 Οκτωβρίου, με σκοπό την ενίσχυση του προγράμματος υποτροφιών «Μικροί μουσικοί», το οποίο, όπως γράφει στο σημείωμά του για την εκδήλωση ο αρχιμουσικός και Πρόεδρος του Ωδείου Αθηνών Νίκος Τσούχλος, «απευθύνεται σε ταλαντούχους σπουδαστές που […] δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τα συνήθη δίδακτρα».

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται χάρη στη γενναιόδωρη προσφορά του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Ιωάννης Σ. Λάτσης».

Στην εορταστική συναυλία , η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του Κύκλου Επιλογές και αποτελεί συμπαραγωγή του ΟΜΜΑ με το Ωδείο Αθηνών, συμμετέχει φιλικά η Δήμητρα Θεοδοσίου. Τη διεθνούς φήμης σοπράνο πλαισιώνουν η Ορχήστρα Academica Αθηνών, καθώς και καθηγητές και σπουδαστές του Ωδείου. Στο πόντιουμ ο μαέστρος και Διευθυντής του Ωδείου Αθηνών Νίκος Αθηναίος. Η συμμετοχή όλων των καλλιτεχνών στη συναυλία είναι αφιλοκερδής.
 
Σε αυτή την εκδήλωση, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει γνωστές και άγνωστες σελίδες της λόγιας δυτικής μουσικής, θα γνωρίσει  από κοντά τους «Μικρούς μουσικούς» και θα υποδεχθεί τη νεοϊδρυθείσα τάξη μπουζουκιού του Ωδείου Αθηνών με καθηγητή τον Θανάση Πολυκανδριώτη, ο οποίος είναι και ένας από τους σολίστ της βραδιάς. Έργα για πιάνο θα ερμηνεύσουν ακόμη οι καθηγητές του Ωδείου Αθηνών Μαρία Ευστρατιάδη και Δημήτρης Μαρίνος. Δύο επιπλέον σολιστικές συνθέσεις θα παρουσιασθούν από την πιανίστα Κατερίνα Καταμάτζε και τη βιολονίστα Χρυσούλα Μπεντή. Τη χορωδία των «Μικρών μουσικών» προετοίμασε και διευθύνει ο δάσκαλός τους Κυριάκος Τσολάκης.
 
Το πρόγραμμα της εορταστικής συναυλίας του Ωδείου Αθηνών θα αρχίσει με το Κοντσέρτο για πιάνο (τέσσερα χέρια) σε ντο μείζονα, έργο 153 του Καρλ Τσέρνυ (1791-1857) που θα παίξουν ο Δημήτρης Μαρίνος και η Μαρίνα Ευστρατιάδη. Θα ακολουθήσουν δύο από τις δημοφιλέστερες άριες του ιταλικού ρεπερτορίου που θα αποδώσει η Δήμητρα Θεοδοσίου. Πρόκειται για την άρια «Pace, mio Dio…» (Λεονόρα) από την όπερα «Η δύναμη του πεπρωμένου» του Τζουζέππε Βέρντι (1813-1901), καθώς και για την άρια «Vissi d’arte…» από την «Τόσκα» του Τζάκομο Πουτσίνι (1858-1924). Σύγχρονος του διάσημου βεριστή συνθέτη ήταν και ο Νορβηγός μουσουργός Έντβαρντ Γκρηγκ (1843-1907), από την πιανιστική εργογραφία του οποίου θα παρουσιασθεί το πρώτο μέρος-Allegro moderato της μοναδικής Σονάτας του για πιάνο (σε μι ελάσσονα, έργο 7). Κατόπιν, το κοινό θα απολαύσει τη σύνθεση Premier solo, έργο 77 του Γάλλου βιολονίστα και συνθέτη Σαρλ Ντανκλά (1817-1907).

Η σκυτάλη περνά στη συνέχεια στην πολυφωνική μουσική . Η Παιδική-Εφηβική Χορωδία του Ωδείου Αθηνών θα τραγουδήσει έργα των Τόμας Τάλλις (O Willow, Willow), Φραντς Σούμπερτ (Heidenröslein) και Bόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (Κανόνας σε φα μείζονα, KV 560), καθώς και δύο παιδικά τραγούδια από την Πολωνία (Balla la bella polka) και τη Ρωσία. Συνοδεύουν: Γεωργία Τσολάκη (βιολί), Ειρήνη Τσολάκη (πιάνο, τσέμπαλο) και Algaer Ilia (κοντραμπάσο).

Αμέσως μετά, το μουσικό κλίμα του προγράμματος αλλάζει με τον δεξιοτέχνη Θανάση Πολυκανδριώτη και το Κοντσέρτο του για μπουζούκι για ορχήστρα . Μαζί του η Ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών και η Academica Aθηνών υπό τη διεύθυνση του Νίκου Αθηναίου.
 
Συμπαραγωγή του ΟΜΜΑ με το Ωδείο Αθηνών.

Σχετικές ειδήσεις
Οι Χορωδίες των Πανεπιστημίων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
22.11.2016 11:52
Τρία πολυφωνικά σύνολα ελληνικών πανεπιστημιακών Τμημάτων Μουσικών Σπουδών (ΤΜΣ) ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια μεγάλη συναυλία χορωδιακής μουσικής που πραγματοποιείται το Σάββατο 26 Νοεμβρίου στις 8:30 το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο του ετήσιου Κύκλου εκδηλώσεων του Μεγάρου Η ανθρώπινη φωνή.
Γιάννης Κωνσταντινίδης / Κώστας Γιαννίδης: ένας συνθέτης, δύο μουσικοί κόσμοι στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
02.11.2016 15:51
Με ένα ιδιαίτερο ρεσιτάλ αφιερωμένο στον Γιάννη Κωνσταντινίδη/Κώστα Γιαννίδη, τον μεγάλο συνθέτη του 20ού αιώνα που υπηρέτησε με πάθος και συνέπεια δύο διαφορετικά είδη μουσικής, συνεχίζεται την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου στις 8:30 το βράδυ ο νέος Κύκλος εκδηλώσεων του Μεγάρου «Η ανθρώπινη φωνή» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Νότες και λέξεις για μικρούς και μεγάλους στη Μουσική Βιβλιοθήκη
16.06.2016 15:42
Την Τρίτη 21 Ιουνίου, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής, η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υποδέχεται μικρούς και μεγάλους σε μια μουσικοχορευτική εκδήλωση-δρώμενο που θα εξελίσσεται στους χώρους της,
Μουσικοί συσχετισμοί: Ρεσιτάλ του Άρη Γραικούση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
31.03.2016 17:01
Ο πιανίστας Άρης Γραικούσης στις 14 Μαΐου 2016 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Σύλλογος οι φίλοι της μουσικής - Mεγάλη Bιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» και ώρα 20:30, παρουσιάζει ένα ρεσιτάλ αντιθέσεων και εναλλαγών, με διαχρονικά "κλασσικά" κομμάτια και επιλεγμένα τραγούδια, με τίτλο «Μουσικοί Συσχετισμοί».
Λαϊκή παραδοσιακή μουσική από το Ιράν με τους Saba στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
10.03.2016 10:25
Το βραβευμένο συγκρότημα Σαμπά [Saba] έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την Τετάρτη 16 Μαρτίου στις 8:30 το βράδυ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, για να παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό ένα μεγάλο φάσμα οργανικών και φωνητικών συνθέσεων της ιρανικής μουσικής.