Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Έκθεση των Γιώργου Χαρβαλιά και Δημήτρη Ζουρούδη στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων

Έκθεση των Γιώργου Χαρβαλιά και Δημήτρη Ζουρούδη στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει, στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων στο Πάρκο Ελευθερίας, το πρόγραμμα eXploding – Δυναμιτίζοντας την Εικόνα. Δέκα εικαστικοί της γενιάς του ΄80, δάσκαλοι και διεθνείς προσωπικότητες παρουσιάζουν την οπτική πολυπλοκότητα των προτάσεών τους.

 
Η έκτη έκθεση του προγράμματος, που αποτελεί τον πρώτο εικαστικό διάλογο, των Γιώργου Χαρβαλιά με τίτλο Images are intended to serve as models for actions και Δημήτρη Ζουρούδη, με τίτλο Theosis & Terror, θα διαρκέσει από 26 Σεπτεμβρίου έως 19 Οκτωβρίου 2014.
 

Για το opus του Γιώργου Χαρβαλιά παρατηρεί η επιμελήτρια Ρεγγίνα Αργυράκη: «…Τα πλαίσια και το σαφώς διακριτό τελάρο έχουν απορριφθή έτσι, ώστε κάποια στιγμή ο θεωρός να αντιλαμβάνεται ότι αντικρύζει το έργο , δίχως να αποσαφηνίζη την έναρξη ή το πέρας της ζωτικής του εικαστικής περιοχής. Τούτη η αμυδρή σύγχυση, επιτυγχάνει ένα επιτεταμένο οπτικό και ένα δηκτικό νοηματικό αποτέλεσμα. Η απροσδιόριστη μετάβαση από ένα κομμάτι του δωματίου στο οποίο εμείς χρησιμοποιούμε τους συμβατικούς κανόνες αντίληψης, σε ένα συνεχόμενο κομμάτι, όπου εκείνο μας επιβάλλει να διαχειριστούμε τα αντιλήμματά μας με αντισυμβατικό τρόπο, μας τρομάζει (δίχως τίποτα το πρόδηλα φρικιαστικό) και καταλήγει αδυσώπητη.»


Ενώ για τον Δημήτρη Ζουρούδη προσθέτει: «…ο Ζουρούδης εξυφαίνει την αισθητική του πρόταση απευθυνόμενος στην ενεργητική μας όραση, επιχειρώντας να προκαλέσει την ανάδυση της συνείδησής μας με περιεχόμενό της τον εαυτό μας αισθητηριακά εισπράττοντα το έργο. Επιχειρεί μέσα από μια πρώτη οικεία και αναγνωρίσιμη πολιτισμικά εικόνα να ανατρέψη όχι βίαια, αλλά με υφέρπουσα ειρωνία τις μαγικοθρησκευτικές μας προκαταλήψεις και καθηλώσεις. Ώστε αποκαθηλώνοντας τες να μας εξωθήση στην αμφισβήτηση του πόσο ευπροσήγοροι και συνετοί πολίτες είμαστε, καθώς κλείνουμε τα μάτια στην ψυχρή βία και στην αποανθρωποποίηση του ίδιου του βιολογικού μας είδους, αλλά και των βιολογικών εταίρων μέσα στην Φύση.»


Στο πρόγραμμα eXploding – Δυναμιτίζοντας την Εικόνα  θα εκθέσουν οι καλλιτέχνες: Γιάννης Φωκάς (28/2-23-3), Γιώργος Σκυλογιάννης (2-25/5), Ξενοφών Σαχίνης (30/5-22/6), Σπυριδούλα Πολίτη (27/6-20/7), Άγγελος Αντωνόπουλος (29/8 – 21/9), Γιώργος Χαρβαλιάς & Δημήτρης Ζουρούδης & (26/9-19/10), Κυριάκος Μορταράκος & Τάκης Ζερδεβάς  (5/12-28/12).
 

Την επιμέλεια του προγράμματος eXploding έχει η Ρεγγίνα Αργυράκη.
Συνεπιμελητές: Άννα Ντινοπούλου, Βασίλης Γκοιμήσης, Δρ Ηλίας Κορομηλάς.

 

Έργα: Πάνω: ΓιώργοςΧαρβαλιάς - Europa Κράτη Μαξιλάρια-1993
Κάτω: Δημήτρης Ζουρούδης - Theosis And Terror (Λεπτομερεια) 21 (Small)

Σχετικές ειδήσεις
Ξεναγήσεις στην έκθεση
16.12.2016 15:23
Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), η Ουγγρική Ακαδημία Τεχνών, με τη συνεργασία της Πρεσβείας της Ουγγαρίας στην Αθήνα παρουσιάζουν την έκθεση φωτογραφίας Ανιχνεύσεις και φωτογραφικά αρχεία: Αρχεία Ζωής, στη Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων στο κτίριο Πειραιώς, από τις 19 Οκτωβρίου 2016 έως τις 8 Ιανουαρίου 2017.
Δεκαέξι χρόνια χαρακτικής έρευνας: Έκθεση από την ΑΣΚΤ
21.11.2016 13:10
Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών παρουσιάζουν τη μεγάλη Έκθεση Σύγχρονης Χαρακτικής των αποφοίτων του Β’ Εργαστηρίου Χαρακτικής του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, με αφορμή την συμπλήρωση δεκαέξι χρόνων διδασκαλίας και έρευνας.
91 βιβλία με έργα τέχνης του Αλέκου Φασιανού: η έκθεση στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων
18.10.2016 11:44
Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) παρουσιάζει την έκθεση 91 βιβλία με έργα τέχνης του Αλέκου Φασιανού, από τις συλλογές της Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χ.& Σ. Μοσχανδρέου Ι. Π. Μεσσολογγίου στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, στο κτίριο του Μεταξουργείου, από τις 8 Νοεμβρίου 2016 έως τις 8 Ιανουαρίου 2017.
Ο Έκτος Κύκλος του Prix Pictet: Disorder – Αταξία στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων
30.06.2016 13:38
Το διεθνές βραβείο φωτογραφίας Prix Pictet σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων συνεχίζει την περιοδεία της Έκθεσης των Επιλαχόντων για τον έκτο κύκλο του με τίτλο Disorder (Aταξία) στη Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων στο κτίριο της πλατείας Κουμουνδούρου, από τις 30 Ιουνίου έως τις 2 Οκτωβρίου 2016.
Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων η τιμώμενη συλλογή στην Art Athina 2016
25.05.2016 15:39
Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων αποτελεί την Τιμώμενη Συλλογή της φετινής διοργάνωσης της Art Athina, η οποία παρουσιάζει μια επιλογή από μερικά ιστορικά έργα που επιμελείται ο Καλλιτεχνικός της Διευθυντής, Ντένης Ζαχαρόπουλος.