Η Αίθουσα Τέχνης TSATSIS PROJECTS/ARTFORUM, εγκαινιάζει την Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014 την ατομική έκθεση της Ιωάννας Καζάκη. Τα έργα της, με τον γενικό τίτλο «Σκιαγραφήσεις», Λαδοπαστέλ σε χαρτί, είναι ένας συνδυασμός ζωγραφικής, εγχάραξης και γραφής και έγιναν κατά το διάστημα 2011-2014.
 

«H καλλιτεχνική διαδικασία και πράξη στο έργο της Ιωάννας Καζάκη ακολουθεί μια «εξερευνητική» διαδρομή σχημάτων μορφών με μια σχεδόν «ιδεογραμματική» υπόσταση και ενδόμυχη συμβολιστική λειτουργία… Αυτά τα αποσπασματικά και  «εν κινήσει» θεατρικοποιημένα αφηγηματικά θραύσματα συνενώνουν πολλαπλές «εμμονικές» μορφές που επανέρχονται ως «οπτικές προβολές» με έντονο εσωτερικό ρυθμό.

Η κατ΄εξοχήν οριζόντια διάταξη του υπόβαθρου (λαδοπαστέλ σε χαρτί), δέχονται ζωγραφικές αποτυπώσεις με εγχάρακτες παρεμβάσεις, συνδυάζοντας έτσι αρμονικά  την ζωγραφική την εγχάραξη και την γραφή. Η ζωγραφική αφηγείται τον λόγο και τις μορφές των σχημάτων της. Διατυπώνεται έτσι μια σχεδόν «ποιητική» αποσπασματικότητα εικονογραφημένου Λόγου.                                                                                                                               

Αυτά τα μεμονωμένα  «ελλειπτικά» μοτίβα /μορφές που προέρχονται από διαφορετικές πολιτισμικές αναφορές, ως προσωπικά κατ εξακολούθηση σύμβολα, επανέρχονται με αφηγηματική εμμονή και λειτουργούν ως «αγωγοί» της εικόνας.

Τα έργα που αναρτώνται ελεύθερα με διαφορετικές συνθετικές παραλλαγές, αποτελούν «δοκιμές» απεικόνισης εσωτερικών βιωμάτων και συγκρουσιακών καταστάσεων. Η αίσθηση του μετέωρου που προσδιορίζεται από το ψυχολογικό υπόβαθρο των προσωπικών συμβόλων λειτουργεί καταλυτικά ως προσωπικός διαμεσολαβητής ανάμεσα στο θεϊκό (η απουσία- το απών) και την ύλη (η παρουσία -το παρών).Οι εν «κινήσει» συνθέσεις ως ασκήσεις ύφους(έργα-σειρές –πάπυροι-αφηγήσεις- σπαράγματα-χειρόγραφα) με σχεδόν χειροτεχνικές ποιότητες, με δικά τους «μυστικά» ιδεογράμματα, αποτελούν αποσπασματικά έργα- συνθέσεις με έντονο εσωτερικό ρυθμό ανάπτυξης και αλληλοδιαδοχής. Ενεργοποιούν την δυναμική λειτουργία των συμβόλων ,τον απροσδιόριστο και εμβληματικό χαραχτήρα των παγκόσμιων διαχρονικών μύθων.

Δρ. Σάνια Παπά Ιστορικός Τέχνης, Λέκτορας Α.Π.Θ
                                                                                                  
 
Η Ιωάννα Καζάκη γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το1960. Σπούδασε Ζωγραφική και χαρακτική στην Σχολή Καλών Τεχνών της Ρώμης Accademia di Belle Arti di Roma Italia.Το έργο της έχει παρουσιαστεί σε ατομικές όπως και σε ομαδικές εκθέσεις και Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης  στην Έλλάδα και στο εξωτερικό. Έργα της υπάρχουν στο Κρατικό  Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Στην  Πινακοθήκη  της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών, στην Δημοτική πινακοθήκη Αθηνών, στην Πινακοθήκη της εταιρίας« Εγνατία οδός», στην Πινακοθήκη Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, στην Συλλογή  I.N.A.C (Instituto Nazionale d’Arte Contemporanea.) – Ρώμη Ιταλία, στο M.A.P. MUSEO Mediteraneo DELL’ ARTE PRESENTE Brindisi – Ιταλία, και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές.