Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Η ομορφιά γεννιέται στο σκοτάδι: Ομαδική έκθεση εξωτερικού χώρου στα 49α Δημήτρια

Η ομορφιά γεννιέται στο σκοτάδι: Ομαδική έκθεση εξωτερικού χώρου στα 49α Δημήτρια

Έχεις συνδέσει το φως με τη μέρα; Στα 49α Δημήτρια το φως συνδέεται με τη νύχτα. Φωτιστικές προβολές εικαστικών έργων αναδεικνύουν κρυφές όψεις του δημόσιου χώρου και ανανεώνουν το εικαστικό μέρος των Δημητρίων και της πόλης.


Με γενικό άξονα τη μεγάλη Εγνατία Οδό, σε μια νοητή γραμμή που ξεκινά από το κτίριο της οδού Αναγεννήσεως (βίλλα Πετρίδη), περνάει από την οδό Δωδεκανήσου και συνεχίζεται στο παλιό εμπορικό κέντρο της Βαλαωρίτου μέχρι το σημερινό εμπορικό κέντρο της πλατείας Αριστοτέλους και τη Ρωμαϊκή Αγορά, καλλιτέχνες «μιλούν» στην πόλη τη νύχτα, διεμβολίζοντας τη νυχτερινή σιωπή και ανατρέποντας το θόρυβο της μέρας και την αίσθηση της συνηθισμένης καθημερινότητας.


Μια παραγωγή αποκλειστικά για το φεστιβάλ των Δημητρίων, οι προβολές εικαστικών έργων πάνω σε «τυφλές» επιφάνειες κτιρίων της πόλης αλλάζουν το νυχτερινό τοπίο, σκηνοθετούν μια άλλη όψη της πόλης και προσκαλούν σε ατομικές περιηγήσεις στη Θεσσαλονίκη της νύχτας. Κυρίως όμως εντείνουν το φεστιβαλικό πνεύμα. Πολίτες, περιπατητές, λάτρεις της νύχτας, θα ενεργοποιήσουν με την παρουσία τους τη μεγάλη αυτή εικαστική παραγωγή και θα βιώσουν το πραγματικό άνοιγμα των εικαστικών τεχνών έξω από τους συμβατικούς εκθεσιακούς χώρους.


Η ιδιαίτερη ατμόσφαιρα κάθε ξεχωριστού έργου αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο, αλλά και αναδεικνύει τα σημεία της πόλης με έναν πρωτόφαντο τρόπο. Οι διαστάσεις των προβαλλόμενων έργων και η εντελώς διαφορετική από την πραγματική κλίμακά τους δημιουργούν μια νέα εμπειρία, που ξαναφέρνει μπροστά μας τα έργα με ένα άλλο βλέμμα. Τόσο η ζωγραφική, όσο και η φωτογραφία, το κολλάζ και το βίντεο αποκτούν μια νέα υπόσταση και ανανεώνουν τη σχέση μας μαζί τους, με έναν τρόπο σωματοποιημένο και συγκινησιακό.


Στην ομαδική αυτή έκθεση ανοιχτού χώρου, αλλά και ανοιχτής έκβασης, συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Λένα Αθανασοπούλου, Χρήστος Βαταλάχος, Απόστολος Γεωργίου , Στράτος Καλαφάτης, Kalos&Klio, Στάθης Μήτσιος, Λία Ναλμπαντίδου, Φίλιππος Τσιτσόπουλος

Σχετικές ειδήσεις
Έρως Ήρως: ομαδική εικαστική έκθεση στο Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου
08.02.2017 15:05
Το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017 στις 19.00 εγκαινιάζεται στο Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου η ομαδική εικαστική έκθεση Έρως Ήρως σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ίριδας Κρητικού και οργάνωση του Ιδρυτή του Μουσείου και συλλέκτη Κωστή Σχιζάκη
Η περίπτωση Καποδίστρια: oμαδική εικαστική έκθεση στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
06.10.2016 12:16
Την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016 στις 20.00 εγκαινιάζεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο η ομαδική εικαστική έκθεση Η Περίπτωση Καποδίστρια σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού. Η έκθεση αποτελεί ένα μικρό αφιέρωμα στον σπουδαίο Έλληνα πολιτικό Ιωάννη Καποδίστρια, όπου ζωγραφικά και γλυπτά έργα διακεκριμένων και ανερχόμενων Ελλήνων εικαστικών συνομιλούν με αντικείμενα του Κυβερνήτη από τις συλλογές του Μουσείου.
Animalia: Ομαδική εικαστική έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης Ιανός
05.10.2016 15:30
Η IANOS Αίθουσα Τέχνης υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Μικρής Άρκτου και την επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού ξεκινά τον πέμπτο χρόνο λειτουργίας της με μία ομαδική εικαστική έκθεση με θέμα την εννοιολογικό και συναισθηματικό ρόλο των ζώων στη σύγχρονη τέχνη.
Εικαστικό Πολύπτυχο: Ομαδική έκθεση Γλυπτικής και Ζωγραφικής στο «ΓΙΑΠΙ»
11.05.2016 14:29
Η ΑΚΤ – ΕΙΝ διοργανώνει την ομαδική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής των Γ. Γαβαλά, Κ. Δικέφαλου, Μ. Κελαϊδή και Β. Παπανδρέου με τίτλο «Εικαστικό Πολύπτυχο» από 13 Μαΐου έως 12 Ιουνίου 2016, στον Χώρο Εκδηλώσεων «ΓΙΑΠΙ» στο Κορωπί.
4 us only not: έκθεση της πλατφόρμας The ArtLoft
28.04.2016 12:42
Η εικαστική πλατφόρμα "TheArtLoft" παρουσιάζει την Παρασκευή 13 Μαΐου 2016 και ώρα 20:00 την ομαδική έκθεση ζωγραφικής "4 us only not” στον εικαστικό πολυχώρο “The Loft”, στο κέντρο της Αθήνας.