Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016

Η χαρά της ζωής - Σλάβικη Ψυχή Ι: από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η χαρά της ζωής - Σλάβικη Ψυχή Ι: από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Με μία συναυλία , η διάθεση και το πρόγραμμα της οποίας δικαιολογούν απολύτως τον τίτλο της, «Η χαρά της ζωής», αρχίζει την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η νέα καλλιτεχνική περίοδος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.


Πρόκειται για τη συναυλία με την οποία ο αρχιμουσικός Στέφανος Τσιαλής συστήνεται επισήμως στο κοινό με την ιδιότητα του νέου διευθυντή της Ορχήστρας, αλλά και γι αυτήν με την οποία εγκαινιάζεται, με έργα Ντβόρζακ και Σοπέν, ο Κύκλος «Σλάβικη Ψυχή», ένας από τους τρείς κύριους θεματικούς άξονες των φετινών συναυλιών της Κ.Ο.Α., αυτός δηλαδή που θα επικεντρωθεί σε έργα συνθετών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης με σλάβικες ρίζες.

 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συγκεκριμένα την διάσημη Όγδοη Συμφωνία καθώς και την Εισαγωγή για ορχήστρα «Καρναβάλι» του Αντονίν Ντβόρζακ και το Πρώτο κοντσέρτο για πιάνο του Φρεντερίκ Σοπέν, με σολίστ τον πάντα γοητευτικό πιανίστα Θοδωρή Τζοβανάκη.


Γραμμένη το 1891 η Εισαγωγή «Καρναβάλι» αποδείχτηκε η δημοφιλέστερη μίας τριλογίας εισαγωγών για ορχήστρα («Φύση» και «Οθέλλος» είναι οι άλλες δύο) που πρωτοπαρουσιάστηκαν μαζί στην Πράγα τον Απρίλιο του 1892, υπό τη μουσική διεύθυνση του ίδιου του Ντβόρζακ, αλλά εκδόθηκαν αργότερα χωριστά.   Η μουσική της συγκεκριμένης εισαγωγής περιγράφει, κατά τον ίδιο τον συνθέτη της, την άφιξη ενός οδοιπόρου σε μία πόλη όπου γιορτάζεται ξέφρενα το καρναβάλι.   


Ανάλαφρη, εξωστρεφής και εύθυμη η Όγδοη Συμφωνία γνώρισε ήδη από την πρεμιέρα της (τον Φεβρουάριο του 1890, στην Πράγα) τεράστια επιτυχία, αποδεικνύοντας περίτρανα  ότι ο Ντβόρζακ ήταν ικανός να γράψει σπουδαία συμφωνική μουσική. Η σύνθεση , επηρεασμένη σε μεγάλο βαθμό από την παραδοσιακή μουσική της Βοημίας, είχε γραφτεί ένα χρόνο πριν, σε ελάχιστο διάστημα, καθώς ο Ντβόρζακ είχε τόση έμπνευση που δεν προλάβαινε να σημειώνει στο χαρτί τις ιδέες του.


Έργο του, μόλις 20χρονου το 1830, «ποιητή του πιάνου» Σοπέν,  το Πρώτο κοντσέρτο για πιάνο πέτυχε μία πρωτόγνωρη για την εποχή ανάδειξη του ηχητικού πλούτου του σολιστικού οργάνου. Γεμάτο φαντασία, νεανική πνοή και μελωδικότητα, το έργο γράφτηκε όσο ακόμα ο Σοπέν ζούσε στη γενέτειρά του την Πολωνία. Φέρει, ως εκ τούτου, σαφείς επιρροές από τις εικόνες και την παραδοσιακή μουσική της πατρίδας του συνθέτη.


Το πρόγραμμα της βραδιάς

ΑΝΤΟΝΙΝ ΝΤΒΟΡΖΑΚ (1841–1904)
Καρναβάλι, εισαγωγή για ορχήστρα, έργο 92

ΦΡΕΝΤΕΡΙΚ ΣΟΠΕΝ (1810 – 1849)
Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ.1 σε μι ελάσσονα, έργο 11

ΑΝΤΟΝΙΝ ΝΤΒΟΡΖΑΚ (1841–1904)
Συμφωνία αρ.8 σε σολ μείζονα, έργο 88

Σολίστ: Θοδωρής Τζοβανάκης, πιάνο
Μουσική διεύθυνση: Στέφανος Τσιαλής

Tης συναυλίας θα προηγηθεί (στις 19:45) δωρεάν εισαγωγική ομιλία, για τους κατόχους εισιτηρίων.

Σχετικές ειδήσεις
Οι πόλεις της μουσικής - Λειψία: Η εναρκτήρια συναυλία της ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής
30.09.2016 16:07
Η επίσημη έναρξη της καλλιτεχνικής περιόδου 2016-2017 της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών πραγματοποιείται την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με τη συναυλία «Οι Πόλεις της Μουσικής-Λειψία», η οποία, υπό τη μουσική διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή, εγκαινιάζει ταυτοχρόνως τον κύριο, φετινό, θεματικό κύκλο του προγραμματισμού της Ορχήστρας με τίτλο «Οι Πόλεις της Μουσικής», ο κύκλος αυτός, θα ταξιδέψει το κοινό, καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, σε εννέα από τα, ιστορικά σημαντικότερα, μουσικά κέντρα του παγκόσμιου χάρτη, επιλέγοντας το συναυλιακό πρόγραμμα να σχετίζεται κάθε φορά με μια πόλη, βάσει λιγότερο ή περισσότερο προφανών συνειρμών.
Ξεκινά η προπώληση για τη συναυλία της Φιλαρμονικής του Βερολίνου στο Μέγαρο Μουσικής
23.09.2016 10:13
Αρχίζει την Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου η προπώληση των εισιτηρίων για την πολυαναμενόμενη συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Βερολίνου με έργα Φρανκ, Ραχμάνινοφ και Ρίμσκι-Κόρσακοφ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Την Ορχήστρα διευθύνει ο Τουγκάν Σοχίεφ.
Εμείς κι ο κόσμος VI από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
01.04.2016 16:40
Ο φημισμένος Σλοβένος αρχιμουσικός Ούρος Λάγιοβιτς επιστρέφει στο πόντιουμ της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών την Παρασκευή 8 Απριλίου (20.30, Μέγαρο Μουσικής), για να βάλει την έγκυρη μουσική του υπογραφή στην ερμηνεία της μυσταγωγικής «Κρύπτης» του Μωρίς Οχανά, καθώς και στην περίφημη Συμφωνία «του Νέου Κόσμου» του Αντονίν Ντβόρζακ.
Εμείς κι ο κόσμος V: η 5η συναυλία της ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
26.01.2016 15:45
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υποδέχεται με χαρά τον 20χρονο φλαουτίστα Στάθη Καραπάνο, νικητή του 2ου Διαγωνισμού Φλάουτου «Urs Rüttimann» (Απρίλιος 2015, Ωδείο Αθηνών), στην πέμπτη συναυλία του φετινού θεματικού της κύκλου «Εμείς κι ο κόσμος», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Το Μεγάρο Μουσικής μόνιμη στέγη της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών
16.12.2015 10:23
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών έχουν τη χαρά να σας ανακοινώσουν ότι την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015, υπεγράφη σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων.