Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2016
Οι τραγωδίες του καλοκαιριού
Δημοσίευση: Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2014 15:08
Οι τραγωδίες του καλοκαιριού

Τελευταία σκέψη για το καλοκαίρι που έφυγε.

 

Ό,τι μας έρχεται από το μαρμάρινο παρελθόν των αρχαίων Ελλήνων φέρνει μαζί του το φως και την διαύγεια ενός μεγάλου πολιτισμού κι είναι φυσικό να συνδέεται με την εποχή του καλοκαιριού. Οι καλοκαιρινές παραστάσεις της αρχαίας τραγωδίας έχουν επιπλέον χαρακτήρα αναπαράστασης ενός κορυφαίου πολιτιστικού γεγονότος που  μετρά ήδη κάτι περισσότερο από δύο χιλιετίες. Μακάρι να μπορούσε να ήταν και μια πιστή αναπαράσταση όχι τόσο ως προς τη γλώσσα και τα σκηνικά  ̶  αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα κάθε εποχής ̶   όσο ως προς το πνεύμα του κειμένου. Θεωρώ απίθανο οι πρόγονοί μας να ερμήνευαν με τον δικό μας τρόπο τις μεγάλες τραγωδίες. Παρακολουθείς σήμερα ένα έργο του Σοφοκλή ή του Ευριπίδη και αισθάνεσαι εγκλωβισμένος σ’ ένα κελί σπαραγμού και απελπισίας. Αδιέξοδη υποκριτική,  αυθαίρετες σκηνοθετικές οδηγίες, άγνοια; Όλα μαζί.

 

Κι όμως η τραγωδία δεν είναι μόνο θρήνος και οιμωγές, ύβρις και νέμεση, είναι και τόσα άλλα: λεπτή ειρωνεία, χιούμορ, πολιτική σάτιρα , ισορροπία τραγικού και κωμικού στοιχείου, ένας τρόπος να απαντήσεις στο Θεό ή στους θεούς και στη μοίρα που διέπει τη ζωή μας. Προς τι λοιπόν όλη αυτή η δραματική  υστερία; Ας μας απαντήσουν σ’ αυτό οι συντελεστές εκατοντάδων παραστάσεων που  φιλοδοξούν σήμερα  να αναστήσουν στη σκηνή το «αρχαίο πνεύμα αθάνατο».

Εκτύπωση
Περισσότερα
Μεταξύ Οθέλου και Φάουστ
18.10.2016 12:45
Διαβάζεις τη "Σονάτα του Κρόιτσερ" του Τολστόι και νομίζεις πως έχει αναποδογυρίσει τον καμβά της "Ανάστασης" και την ξαναγράφει. Ακόμα και αν δεν είναι ο Τολστόι της Άννας Καρένινα, αποδεικνύει πως ξέρει καλύτερα από τον καθένα να μιλήσει για τα προβλήματα που ταλανίζουν τον σύγχρονο άνθρωπο: για την τυραννία των γιατρών, για τη ζωή στις πόλεις, για το γλυκό βάσανο των παιδιών, για τις συζυγικές δυσκολίες.
Ο Αχός της εποχής ή σε ποιον ανήκει η τέχνη
04.10.2016 16:31
"Η τέχνη ανήκει σε όλους και σε κανέναν. Η τέχνη ανήκει σε κάθε εποχή και σε καμία. Η τέχνη ανήκει σε αυτούς που τη δημιουργούν και σε αυτούς που την απολαμβάνουν... Η τέχνη είναι ο ψίθυρος της ιστορίας που ακούγεται πάνω από τον αχό της εποχής". Ο Τζούλιαν Μπαρνς υπογράφει ένα μυθιστόρημα που ξεπερνά την πρόθεσή του να αφηγηθεί τη ζωή του Ντιμίτρι Σοστακόβιτς.
Ο άποικος της Μάλατα ή ο ερωτευμένος Ροβινσώνας
26.09.2016 13:39
Στο φανταστικό του νησί, την Μάλατα, ο Τζόζεφ Κόνραντ στήνει ένα δικό του κόσμο για τον νέο Ροβινσώνα. Εκφραστής ενός ερεβώδους κοσμοπολιτισμού, όπως αυτός διατυπώθηκε στην Καρδιά του Σκότους, ο Κόνραντ συνθέτει ένα ερωτικό κουαρτέρο χολυγουντιανών διαστάσεων με τον ΤΖέφρι Ρενουάρ και την Φελίσα Μούρσομ.
Ντοστογιέφσκι, ένας Δαιμονισμένος ανάμεσά μας
15.09.2016 15:08
Από τις τρεις κορυφαίες στιγμές της παγκόσμιας λογοτεχνίας (Αρχαίοι τραγικοί, Σαίξπηρ και Ρώσικο μυθιστόρημα) ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι ευτύχησε να πάρει μαζί του στην αιωνιότητα ένα σεβαστό μερίδιο. Άγιος και δαίμονας της μυθοπλασίας, ο Ρώσος γίγαντας μοιράζεται με τον κόμη Τολστόι τις σημαντικότερες μυθιστορηματικές σελίδες όλων των εποχών.
Λέων Τολστόι όπως λέμε Θεός
06.09.2016 16:34
Είχε απόλυτο δίκιο αυτός που είπε ότι "αν δεν υπήρχε ο Τολστόι δεν θα ξημέρωνε ο 20ος αιώνας της λογοτεχνίας". Όσο ψηλές κι αν είναι οι κορυφογραμμές του Μπαλζάκ, του Ντίκενς και του Ντοστογιέφσκι, η παρουσία του Τολστόι επισφραγίζει το θρίαμβο του μυθιστορήματος στον 19ο αιώνα. Με το έπος του "Πόλεμος και Ειρήνη" συνθέτει την Ιλιάδα του σύγχρονου κόσμου με την "Άννα Καρένινα" χτίζει το πιο ισορροπημένο μυθιστόρημα στην ιστορία της λογοτεχνίας.
Έρωτας στις όχθες του Ιλισού
25.08.2016 13:22
Υπάρχει άραγε πιο ερωτικό κείμενο από τον Πλατωνικό Φαίδρο; Στις σελίδες του ο Πλάτων χαρακτηρίζει την ερωτική μανία υπέρτατο δώρο των θεών στους ανθρώπους, μιλά για την αθανασία της ψυχής, για την γνώση ως ανάμνηση. Εξηγεί καταλεπτώς τον τρόπο που ο έρωτας φωλιάζει μέσα μας, ανατέμνει τις πρώτες στιγμές της γέννησής του, ως ανάμνησης του πραγματικού κάλλους και καταλήγει: μετέχων της μανίας ο ερών των καλών εραστής καλείται.
Οι ήρωες που αγαπήσαμε
12.08.2016 11:52
Από τον σκοτεινό Σταβρόγκιν μέχρι τον Γκάτσμπι, τον κοκέτη Φαμπρίτσιο μέχρι τον Πίτερ Γουόλς, τον παραληρηματικό Σαμπέρ μέχρι τον Περέιρα μεσολαβούν χρόνια και χρόνια αφήγησης.
Φρήντριχ Ντύρενματ: Η πτώση και άλλες ιστορίες
25.07.2016 15:16
Είναι κανόνας που ισχύει από την εποχή του Τσέχοφ και μετά: Οι δραματικοί αφηγητές, αυτοί που αρέσκονται να μοιράζονται τις ιστορίες τους με ηθοποιούς και σκηνοθέτες, έχουν μια φυσική δεξιότητα στην συντομία της αφήγησης. Τέσσερις μικρές ιστορίες με πρώτη και καλύτερη την Πτώση, από τις εκδόσεις Ροές, επιβεβαιώνουν τον κανόνα στην περίπτωση του Φρήντριχ Ντύρενματ.