Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Beyond ancient Space: έκθεση του Γιώργου Σταμκόπουλου στη γκαλερί CAN

Beyond ancient Space: έκθεση του Γιώργου Σταμκόπουλου στη γκαλερί CAN

Η γκαλερί CAN είναι στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσει την ατομική έκθεση του Γιώργου Σταμκόπουλου με τον τίτλο ‘Beyond Ancient Space’, από την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014.


Γνωστός για τα έργα του με ζωηρά χρώματα και την πειραματική χρήση νέων υλικών στη ζωγραφική του, ο καλλιτέχνης στρέφεται τώρα στον νέο κύκλο δουλειάς σε μια πιο σκοτεινή παλέτα με στοιχεία που συνδυάζουν την ‘τυφλή ζωγραφική’ με πολύ λεπτές χειρονομιακές επεμβάσεις με αερογράφο και σπρέι.


Σε αυτή τη σειρά έργων ο Σταμκόπουλος εξερευνά το χώρο και τον τρόπο που ο ανθρώπινος νους και το σώμα μας μπορεί να βιώσει την παρουσία μέσα από το χρώμα και την προοπτική ενώ παράλληλα παίζει με την ιδέα μιας μυστικιστικής, σχεδόν ψυχεδελικής εμπειρίας που πραγματοποιείται στο στούντιο τη στιγμή της δημιουργίας. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα έργα τα οποία αποκαλύπτουν μια διαφορετική προσέγγιση, περισσότερο βασισμένη στην ίδια τη διαδικασία που σχετίζεται με το τυχαίο και την χαοτική αντιπαράθεση σταγόνων και χρωμάτων, ο Σταμκόπουλος κινείται τώρα προς μια πιο οργανωμένη, ώριμη ζωγραφική που αγκαλιάζει το τυχαίο μαζί με το δομημένο και το συστηματικό. Καθώς εξακολουθεί να μην τον απασχολεί η αναπαράσταση ή η αφήγηση , οι πίνακές του είναι συνάμα το σημαίνον μιας διαδικασίας αλλά και το αποτέλεσμα μιας εγκεφαλικής κατάστασης που μοιάζει με κοσμικό ταξίδι.


Επηρεασμένος από τα γεμάτα ενέργεια σημάδια του αφηρημένου εξπρεσιονισμού, τα κόμικς, τη μουσική , τον κινηματογράφο καθώς και άλλα έργα τέχνης, μέσω του χρώματος και της διαδικασίας καταλήγει σε μια απελευθερωτική πράξη συνεχή πειραματισμού και αυτοσχεδιασμού και αναπτύσσει τη δική του τεχνοτροπία χρησιμοποιώντας αντισυμβατικά, μη παραδοσιακά υλικά με τα οποία καλύπτει τον καμβά του. Στη συνέχεια, εφαρμόζει το χρώμα σε στρώματα  με αντίστροφη σειρά και μόλις το χρώμα στεγνώσει, τότε αφαιρεί τις  μάσκες και αποκαλύπτει τη σύνθεση που κρύβονταν από κάτω. Η ζωγραφική επιφάνεια γίνεται έτσι μια περιοχή «ελεγχόμενων πειραματισμών» και οι συνθέσεις του μερικώς αγκαλιάζουν και πάλι αυτά που είχαν προηγουμένως διαγραφεί.


Τοποθετημένα στη σειρά γύρω από την γκαλερί τα έργα του στο σύνολο τους θυμίζουν μια σειρά από παραθυράκια κόμικ αφαιρετικής ζωγραφικής. Ο καλλιτέχνης βάζει ηθελημένα την ιδέα της αναπαράστασης στην άκρη, δίνοντας προτεραιότητα στη μεταβλητή διαδικασία που ξεπερνά τα όρια του υλικού και εστιάζει στο χρώμα, τη μορφή και τη σύνθεση δημιουργώντας ρευστές ατμοσφαιρικές επιφάνειες. Αυτό με το οποίο ερχόμαστε αντιμέτωποι λοιπόν στο έργο του είναι κυρίως δύο πράγματα: μια αργή και στοχαστική διαδικασία αλλά και ένα αξίωμα σαν εκείνο του Keats ότι «Η ομορφιά είναι αλήθεια, η αλήθεια ομορφιά».


Ο Γιώργος Σταμκόπουλος γεννήθηκε το 1983 στην Κατερίνη, σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και στο Universität der Kunste στο Βερολίνο. Έχει τιμηθεί με υποτροφία από το Ίδρυμα Ωνάση και το βραβείο "Freedom for Emerging Artists" από το Museo de Calzado στην Ισπανία. Τα έργα του έχουν παρουσιαστεί σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Το 2011 είχε την πρώτη του ατομική έκθεση στην γκαλερί Fabio Tiboni στη Μπολόνια (Ιταλία), ακολούθησε η δεύτερη ατομική του έκθεση στη γκαλερί CAN στην Αθήνα το 2012 και μία τριπλή ατομική στη γκαλερί Christian Ehrentraut στο Βερολίνο (Γερμανία) το 2014.
Ζει και εργάζεται στο Βερολίνο.

Σχετικές ειδήσεις
Ignoramus, έκθεση του Helmut Stallaerts στη γκαλερί Bernier/Eliades
12.01.2017 11:25
Η γκαλερί Bernier/Eliades παρουσιάζει την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Βέλγου καλλιτέχνη Helmut Stallaerts, την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, 20:00-22:00. Ο καλλιτέχνης εκθέτει πρώτη φορά στη γκαλερί και θα παραβρίσκεται στα εγκαίνια.
Fluid Frames: Έκθεση του Τάσου Μισούρα στην γκαλερί Ευριπίδη
11.01.2017 17:05
Η ζωγραφική του Τάσου Μισούρα χαρακτηρίζεται από την πολυσημία των εικόνων και τους αλληγορικούς συμβολισμούς της, που συνυπάρχουν με τρόπο αριστοτεχνικό στη νέα του έκθεση με τίτλο “Fluid Frames” που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017 στις 20.00 στη Γκαλερί Ευριπίδη.
Τάσεις: Ζωγραφική έκθεση στο Contemporary Space Athens
09.11.2016 13:27
Η ομάδα «Ανεξάρτητοι Εικαστικοί Καλλιτέχνες» παρουσιάζει την ζωγραφική έκθεσή της με τίτλο «Τάσεις» στο Contemporary Space Athens, στην Πλάκα.
Πράξη 3 – Ζωγραφική 1945-1955: έκθεση στην Πινακοθήκη Γιώργου Ν. Βογιατζόγλου
18.10.2016 17:20
Η Πινακοθήκη Γιώργου Ν. Βογιατζόγλου οργάνωσε και παρουσιάζει την έκθεση Πράξη 3 – Ζωγραφική 1945-1955, σε επιμέλεια Χρίστου Χριστοφή, με έργα 48 Ελλήνων καλλιτεχνών που γεννήθηκαν τη δεκαετία 1945-1955, δηλαδή τα χρόνια του εμφυλίου ή λίγο μετά και εμφανίζονται καλλιτεχνικά την περίοδο της δικτατορίας και της έκρηξης των ελευθεριών που ακολούθησε.
Good Buy Human: έκθεση της Carly Mark στη γκαλερί The Breeder
15.06.2016 12:20
Η ατομική έκθεση της Carly Mark «Good Buy Human» που παρουσίαζεται στο δευτερο όροφο της γκαλερί The Breeder, είναι αποτέλεσμα της διαμονής της καλλιτέχνιδας στην Αθήνα, στα πλαίσια του The Breeder Residency Program -που επιμελείται η Σταματία Δημητρακοπούλου- και επικεντρώνεται σε ζωγραφική, γλυπτά, βίντεο και εγκαταστάσεις με σημείο αναφοράς την εμμονή της Carly Mark στην εταιρία ζαχαρωτών Haribo. Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδος.