Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

«Frame – Light – Motion» στη Τεχνόπολη

«Frame – Light – Motion» στη Τεχνόπολη

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 25 χρόνων του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ και των 20 χρόνων του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας μία σειρά από πρωτότυπες επετειακές εικαστικές και μουσικές εκδηλώσεις με τον τίτλο «Frame – Light – Motion» θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014. Οι δράσεις θα περιέχουν μία σειρά από πρωτοποριακά installation και διαδραστικές εκθέσεις ειδικά σχεδιασμένες για την μέρα αυτή αλλά και μουσικές performance από τον Felizol και την Mr. Girl. Η βραδιά κλείνει με ένα μεγάλο πάρτυ με τον Νικ Μπανγκς των Pulp να ανεβαίνει στα decks.

 

Τοποθετώντας το Frame - Light - Motion ως μότο της φετινής 20ης διοργάνωσης αλλά και της συμπλήρωσης των 25 χρόνων του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ, βλέπουμε τον κινηματογράφο από την αρχή του, αυτή τη φορά όμως μέσα από τα τρία βασικά του δομικά στοιχεία, το πλαίσιο, το φως και την κίνηση. Η ιστορία των τεχνών ορίζεται με αυτά τα στοιχεία, μόνο ο κινηματογράφος, όμως, τα έχει ανάγκη και τα τρία.

 

- Το κοινό έχει την ευκαιρία να περιπλανηθεί σε δύο αίθουσες: στο Innovathens, τον Κόμβο Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης Δ.Α. (κτίριο Αεριοφυλάκιο 2) βιώνοντας την εμπειρία της συνεχούς κίνησης.

 

Σε 24 οθόνες – όσα και τα κινηματογραφικά καρέ - μεταδίδονται σιωπηλά διαφορετικά αποσπάσματα από 1000 κινηματογραφικά τρέιλερ, ενώ κάποιες οθόνες παραμένουν αδρανείς (η αδράνεια είναι η αρχή της κίνησης) και κάποιες μεταδίδουν απλώς παράσιτα, τον θόρυβο αυτό που αποτελεί το μυστικό κάθε σχέσης.

 

Την εγκατάσταση ντύνει η μουσική του Felizol, με ένα νεο-πανκ  παραλήρημα βασισμένο στην ηλεκτρονική μουσική, τον ντίσκο παροξυσμό και τα πιο ξεδιάντροπα σάουντρακ της ιστορίας.

 

Αναζητήστε επίσης 10 σκηνές έκπληξη οι οποίες ολοκληρώνουν μια αντι-ιστορική αναδρομή που δεν θα έμπαινε ποτέ σε κανένα σοβαρό κινηματογραφικό λεξικό!

 

- Και στο κτίριο «Μηχανουργείο» (Δ12) ανακαλύπτοντας την αδιαπέραστη υπερκινητικότητα του «Μοντέλου» του Κώστα Σφήκα.

 

Μόνο το «Μοντέλο» , που γιορτάζει τα 40 του χρόνια, του Κώστα Σφήκα μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση των δομικών στοιχείων του κινηματογράφου, αφού τα αμφισβητεί κάθε λεπτό. Για αυτό, επιλέχθηκε να προβληθεί σε μία μεγάλη σκοτεινή αίθουσα, σε λούπα, χωρίς αρχή και τέλος, αφού εξάλλου δεν έχει ούτε αρχή ούτε τέλος, αφήνοντας το να οδηγήσει τον θεατή σε συνειρμούς εικόνων, κινούμενων και ακίνητων.

 

Ταυτόχρονα με το «Μοντέλο» στο ίδιο κτίριο τοποθετείται ένα «κινούμενο δωμάτιο» στους τοίχους του οποίου προβάλλονται πειραματικές ταινίες των αρχών του 20ου αιώνα, σε μία προσπάθεια να αναπαραστήσει την ιστορία των δομικών στοιχείων του κινηματογράφου (πλαίσιο – φως – κίνηση) από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, τότε που υπήρχαν αυτόνομα.

 

Παράλληλα, η Mr. Girl ερμηνεύει ζωντανά ένα ιδιότυπο κονσέρτο για EWI. Ένα μουσικό κολλάζ, ένα παιχνίδι με την ελεκτρόνικα που είχε κρυφτεί μέσα στον Μπαχ και στον Τσιτσάνη.

 

Την πρωτοποριακή αυτή ζωντανή εγκατάσταση ολοκληρώνουν δύο πιονέροι της φωτογραφίας: ο Μαν Ρέι («Le Retour à la Raison», «Emak-Bakia», «L'Étoile de Mer») και ο Πολ Στραντ («Manhatta»), αλλά και ένα πρωτότυπο βίντεο γυρισμένο με κινητό, το «Dark Into the Light».

 

Προσοχή: Kάπου θα δείτε και τον εαυτό σας.

 

Θα ακολουθήσει πάρτι με DJ set από τον ντράμερ των Pulp, Νικ Μπάνκς και opening DJ set από την ομάδα του propaganda.gr.

Σχετικές ειδήσεις
57ο ΦΚΘ: Ένας σύντομος απολογισμός πριν το τέλος του 2016
20.12.2016 13:28
Λίγο πριν τα Χριστούγεννα και καθώς προχωράμε ολοταχώς προς το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (3-12 Μαρτίου 2017), το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης μοιράζεται μαζί μας ορισμένα απολογιστικά στοιχεία από την 57η διοργάνωση. Ταινίες, προβολές, θεατές, βραβείο κοινού, αλλά και στοιχεία από την Αγορά που αναμένεται να δώσουν καρπούς στο ελληνικό και διεθνές σινεμά τους επόμενους μήνες.
Φεστιβάλ Αθηναϊκού Κινηματογράφου στον θερινό «Λαΐς» της Ταινιοθήκης
06.09.2016 12:02
Παρασκευή 9, Σάββατο 10 και Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016 ο θερινός κινηματογράφος της Ταινιοθήκης της Ελλάδος «Λαΐς» θα είναι ανοιχτός για τους Αθηναίους για το Φεστιβάλ Αθηναϊκού Κινηματογράφου.
Ελληνικός κινηματογράφος στα Αισχύλεια 2016
02.08.2016 13:22
Τα Αισχύλεια 2016 παρουσιάζουν όπως κάθε χρόνο την Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου, με έξι ελληνικές ταινίες που θα προβληθούν από τις 26 Αυγούστου 2016 στον θερινό κινηματογράφο στην παραλία της Ελευσίνας.
Φεστιβάλ Ρωσικού Κινηματογράφου στην Αλκυονίδα
19.04.2016 15:31
Ο ιστορικός κινηματογράφος τέχνης «ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema», φιλοξενεί από 23 έως 27 Απριλίου 2016, το ετήσιο Φεστιβάλ Ρωσικού Κινηματογράφου.
Οι προσκεκλημένοι του 17ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου
05.04.2016 10:18
Στην 17η διοργάνωσή του το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου προσεγγίζει μέσα από 14 ημέρες γεμάτες προβολές, όλα τα συστατικά στοιχεία της ποικιλομορφίας, των ειδών, των στυλ και της θεματολογίας του γαλλόφωνου κόσμου. Και όπως κάθε χρόνο οι προσκεκλημένοι του φεστιβάλ απότελούν ένα σημαντικό παράγοντα για να πραγματοποιηθεί αυτή η προσέγγιση.