Στα 49α Δημήτρια το φως συνδέεται με τη νύχτα. Φωτιστικές προβολές εικαστικών έργων και έργα που χρησιμοποιούν το φως αναδεικνύουν κρυφές όψεις του δημόσιου χώρου και ανανεώνουν το εικαστικό μέρος των Δημητρίων και της πόλης.

Ειδικά για την εναρκτήρια εκδήλωση των 49ων Δημητρίων, οι πολίτες προσκαλούνται στις 25 Σεπτεμβρίου, ώρα 22.00, σε μία σχεδιασμένη περιήγηση στη νυχτερινή Θεσσαλονίκη: με τη συνοδεία εξαιρετικών μουσικών, πολίτες, καλλιτέχνες, διοργανωτές και εθελοντές επιστρατεύονται σε μία εξόχως ποιητική βραδιά με εικόνες, κινούμενες και μη, και τη ζωντάνια της ανθρώπινης διαδρομής μέσω της τέχνης. Το νυχτερινό τοπίο θα αλλάξει μέσα από έναν εικαστικό και μουσικό περίπατο, που θα καταλήξει στο αμφιθέατρο της Ρωμαϊκής Αγοράς για μία τελική πανηγυρική συναυλία (μουσική επιμέλεια: Λάκης Τζήμκας).

Μία παραγωγή αποκλειστικά για το φεστιβάλ των Δημητρίων, το συγκεκριμένο project επιχειρεί να αναδομήσει τη σχέση με τις εικαστικές τέχνες και να τις φέρει στο προσκήνιο της ανθρώπινης εμπειρίας.

Γιατί η ομορφιά γεννιέται στο σκοτάδι. Και από όλους μαζί!