Οι συμμετοχές έκλεισαν για τον φετινό διαγωνισμό Online Short Film Festival for Balkan Filmmakers. 51 ταινίες έφτασαν έγκαιρα συμπληρώνοντας τον χρόνο των 480 λεπτών διαδικτυακού προγράμματος. Χρειάστηκαν μονάχα 10 μέρες για να ολοκληρωθούν οι συμμετοχές. Οι ταινίες αυτές είναι στη διάθεση του παγκόσμιου κοινού, μέχρι τις 3 Οκτωβρίου 2014, όπου τελειώνει η ψηφοφορία.

Το altcineAction! Online Short Film Festival for Balkan Filmmakers ξεχωρίζει από άλλα φεστιβάλ μικρού μήκους βραβεύοντας όχι μόνο τους νικητές αλλά και τον καλύτερο κριτή! Εσύ είσαι ο κριτής! και το altcineAction! επιβραβεύει το κριτικό πνεύμα των ψηφοφόρων με το μοναδικό “Βραβείο του Καλύτερου Κριτή”.

Από τις 51 ταινίες που διαγωνίζονται φέτος, 30 ανήκουν σε άντρες και 21 σε γυναίκες δημιουργούς.

3 ντοκυμαντέρ, 5 πειραματικές, 3 animation και 40 ταινίες μυθοπλασίας.

24 από την Ελλάδα, 7 από τη Βουλγαρία, 7 από τη Σερβία, 4 από την Τουρκία, 2 από την Αλβανία, 2 από τη Ρουμανία, 2 από το Κόσοβο*, 1 από τη Σλοβενία και 1 από τη Βοσνία & Ερζεγοβίνη.

Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί  να βοηθήσουμε τους κινηματογραφιστές, αλλά κυρίως να βελτιώσουμε τον τρόπο που βλέπουμε τις ταινίες τους.

Όλα τα βραβεία του altcineAction! είναι εκπαιδευτικής και επαγγελματικής φύσεως, λειτουργώντας ως σπινθήρας προς τους νέους σινεφίλ και επαγγελματίες να εξερευνήσουν το Βαλκανικό σινεμά και να συνεργαστούν, αντίστοιχα. 

Πρώτα απ’όλα όμως!

Το βραβείο του Καλύτερου Κριτή – Πως λειτουργεί

Το παγκόσμιο κοινό προσκαλείται να κρίνει τις ταινίες, να ψηφίσει τις αγαπημένες του και να εξηγήσει τις επιλογές του συμμετέχοντας στο διαγωνισμό του “Βραβείου του Καλύτερου Κριτή”. Εκείνος/εκείνη με τις περισσότερες και καλύτερα τεκμηριωμένες κριτικές θα κερδίσει!

Το βραβείο ζητά από ‘σένα ένα μόνο πράγμα: να γράψεις όσο περισσότερες και πιο περιεκτικές κριτικές μπορείς. Μια επιτροπή ακαδημαϊκών θα αξιολογήσει τις κριτικές και θα αναδείξει τον τελικό νικητή. Η μόνιμη, από εδώ και πέρα, επιτροπή αποτελείται από τους Μαριάν Τούτουι (Ρουμανία), Λυδία Παπαδημητρίου (Ελλάδα/Ηνωμένο Βασίλειο), Γκεργκάνα Ντόντσεβα (Βουλγαρία) και Άνα Γκέργκιτς (Κροατία).

Ελπίζουμε ο διαγωνισμός για το βραβείο του Καλύτερου Κριτή να αποτελέσει ένα μεγάλο κίνητρο για το Βαλκανικό και το διεθνές κοινό να γνωρίσουν το σινεμά των χωρών εκείνων με χαμηλή οπτικοακουστική παραγωγή και να δημιουργήσουν μια νέα μόδα. Το βραβείο δίνει την ευκαιρία σε στον νικητή να ταξιδέψει στο επόμενο Divan Film Festival στη Ρουμανία (φεστιβάλ αφιερωμένο στο Βαλκανικό κινηματογράφο, θεωρία και μαγειρική) και να ζήσει την εμπειρία. Εκεί, θα συμμετέχει στο συμπόσιο που οργανώνεται στη διάρκεια του φεστιβάλ, και θα παρουσιάσει μια επιλογή από τις αγαπημένες του/της ταινίες του altcineAction!

Η περσινή νικήτρια και πρόσφατα απόφοιτη του Cambridge University, Abbie Saunders από την Μ. Βρετανία, παρουσίασε ήδη τη δικιά της επιλογή ταινιών στο Ρουμάνικο κοινό και στους ακαδημαϊκούς, στο φετινό Divan.

Οι κριτές έχουν μπροστά τους μια αποστολή δύσκολη και με μεγάλη ευθύνη. Η γνώμη τους παρεμβαίνει στην ψηφοφορία. Η ταινία με τις περιεκτικότερες κριτικές κι όχι εκείνη με τις περισσότερες ψήφους θα είναι η νικήτρια.

Οπότε, συνεχίστε να παρακολουθείτε, προετοιμάστε το κριτικό σας πνεύμα και ψηφίστε μέχρι τις 3 Οκτωβρίου. Υποστηρίξτε τους κινηματογραφιστές στην παραγωγή των επόμενων ταινιών τους, γράψτε καταπληκτικές κριτικές και διεκδικήστε το βραβείο του Καλύτερου Κριτή!

Τα Βραβεία του altcineAction!

Τα τρία πρώτα Μεγάλα Βραβεία βασίζονται αποκλειστικά στην ψηφοφορία του κοινού η οποία γίνεται μέσω της σελίδας του φεστιβάλ. Με χορηγούς μεγάλες εταιρίες και φορείς του οπτικοακουστικού τομέα, όπως (αλφαβητικά) το Albania Film Commission, η Arctos, η Authorwave, η DNA και η Melancholy Star, τα βραβεία προσφέρουν την πλήρη παραγωγή της επόμενης ταινία του νικητή/νικήτριας.

Οι Έλληνες συμμετέχοντες (και όλοι οι Ελληνόφωνοι) διαγωνίζονται επίσης για τα παρακάτω επιπλέον βραβεία:

Το AMC Metropolitan College προσφέρει υποτροφίες στη σκηνοθεσία (BA Film & TV Directing – Ελλάδα) στους τρεις πρώτους Έλληνες νικητές. Επιπλέον, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, προσφέρει στον πρώτο Έλληνα βραβευμένο την άμεση κατάταξη του επόμενου σεναρίου του στην short list των υποψηφίων του 1ου Σταδίου Συγγραφής Treatment, δίχως περαιτέρω αξιολόγηση.

Ειδικές κριτικές επιτροπές θα δώσουν άλλα δυο βραβεία, της Καλύτερης Φωτογραφίας κι εκείνο του Καλύτερου Μοντάζ, χορηγία της Avid/Telmaco και της MC Manios. Έχουμε την τιμή να ανακοινώσουμε ότι η επιτροπή του βραβείου της Καλύτερης Φωτογραφίας αποτελείται από δυο πολυβραβευμένους και διάσημους Διευθυντές Φωτογραφίας, τους Γιώργο Αρβανίτη και   Predrag Bambic.

Το altcine δίνει το δικό του, ιδιαίτερο βραβείο, το Βραβείο Αλίντα Δημητρίου, στην ταινία εκείνη με την πιο ενδιαφέρουσα προσέγγιση σε κοινωνικά ή πολιτικά ζητήματα. Το βραβείο προσφέρει ολόκληρο το post-production της επόμενης ταινίας του στον νικητή και είναι χορηγία της 2|35.

Στη φωτογραφία: Η Abbie Saunders στο συνέδριο του Divan Film Festival