Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Η επιστροφή - On the way home: έκθεση της Σταυρούλας Καζιάλε στην Eleni Marneri Gallery

Η επιστροφή - On the way home: έκθεση της Σταυρούλας Καζιάλε στην Eleni Marneri Gallery

Όταν ένα μοτίβο επαναλαμβάνεται στη φύση, γίνεται έμπνευση, μέρος γλυπτικής εγκατάστασης, κόσμημα… Ένα τέτοιο μοτίβο δανείζεται η  Σταυρούλα Καζιάλε και στήνει στην γκαλερί Eleni Marneri μια εγκατάσταση, δημιουργώντας ένα περιβάλλον όπου συγκρίνεται το εκτεθειμένο δημόσιο με τις εύθραυστες ιδιωτικές στιγμές, η κοινωνικότητα με την μοναξιά.


Στην εποχή μας που η ατομικότητα εξαφανίζεται, η σκληρή πραγματικότητα και οι ξέφρενοι ρυθμοί της επικαιρότητας ανατρέπουν τα πάντα, πιστεύει πως η τέχνη μπορεί και πρέπει να ενσωματωθεί στην πραγματική ζωή.

Εμπνεόμενη λοιπόν από τη φύση, που πάντα αντιστέκεται, αναγεννιέται και επιμένει να κρατήσει ό,τι της ανήκει, δημιουργεί από μια ελάχιστη φόρμα ένα ολόκληρο δικό της σύμπαν θέλοντας να στεγάσει ελπίδες, όνειρα, νέα ζωή.

Σ’ αυτή τη φάση μελετά τις καλύτερες αρχιτεκτόνισσες της φύσης, την πολύτιμη μέλισσα και την κοινωνική σφήκα. Παρακολουθώντας τις κοινωνίες και τις κατοικίες τους, οπλίζεται με την επιμονή και την υπομονή τους και αρχίζει το «κτίσιμο».

Με ελαφράδα και ασυμμετρία αποδομώντας και αναδομώντας κυρίως ένα γήινο ευτελές υλικό τη γιούτα, καλύπτει μέρος των τοίχων, κρεμά αιωρούμενα γλυπτά και εξαπλώνεται στο χώρο, μιμούμενη τη φυσική διαδικασία με χειρωνακτικό μόχθο.

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο δημιουργεί και μια σειρά μοναδικών χειροποίητων κοσμημάτων, παντρεύοντας τη μαλακή γιούτα με το σκληρό μέταλλο, ή το ευαίσθητο χειροποίητο χαρτί.

Απρόβλεπτοι και μη αναμενόμενοι συνδυασμοί, που δίνουν γλυπτά μικρής κλίμακας, με σχέδιο ελεγχόμενο στην αρχή, που παίρνει όγκο και αλλάζει μορφές, μέχρι να γίνει στολίδι, φυλαχτό, σημείο ταυτότητας…

Ενώ τα γλυπτά της μοιάζουν να κατοικούνται, τα κοσμήματά της τα φτιάχνει για να φωλιάζουν στο σώμα , να παίρνουν ζωή  και κίνηση από αυτό.

Αυτά τα κοσμήματα θα κρυφτούν στη γλυπτική εγκατάσταση, θα φωλιάσουν σε γωνιές της, μέχρι κάποιος να τα ανακαλύψει, να τα παρατηρήσει και γιατί όχι να τα επιλέξει και να τους προσφέρει μια νέα φωλιά.


Η Σταυρούλα Καζιάλε ζει και εργάζεται στον Πειραιά. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, με καθηγητές τη Ρένα Παπασπύρου, το Ζάφο Ξαγοράρη και τον Πάνο Χαραλάμπους.

Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές. Την τελευταία διετία ασχολείται με το σχεδιασμό και δημιουργία εικαστικών κοσμημάτων, πειραματιζόμενη με πολλές τεχνικές και παντρεύοντας, αταίριαστα για το πολύ κόσμο, μεταξύ τους υλικά, με αποτέλεσμα κάθε κόσμημα να είναι μοναδικό.

Έργα της ανήκουν στην ACG art  Collection, στη συλλογή της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας και σε Ιδιωτικές συλλογές.

Σχετικές ειδήσεις
Οδοιπορικό: Ομαδική έκθεση στην Eleni Koroneou Gallery
27.01.2017 17:07
Η Γκαλερί Ελένη Κορωναίου παρουσιάζει την ομαδική έκθεση με τίτλο «Οδοιπορικό» εμπνευσμένη από τη καταγραφή των πορειών των καλλιτεχνών John Bock, Martin Kippenberger, Michael Krebber, Μαρία Παπαδημητρίου μέσα από τα έργα τους.
03.01.2017 16:40
H Myrό Gallery και η Greek Marble Initiative διοργανώνουν ατομική έκθεση γλυπτικής του Στράτου Πάλλα υπό τον τίτλο “Συμπλέγματα”.
Eleni is bored again: Εικαστική έκθεση στο Hoxton
30.11.2016 12:22
Το Hoxton παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Ελένης Τωμαδάκη με τίτλο: Eleni is bored again: The end.
Εσύ τι θα έπαιρνες μαζί σου; Ξεριζωμός | Borders: Έκθεση της Μαρίας Μπελιβάνη στον Τεχνοχώρο
07.06.2016 14:11
Μία πολύ διαφορετική εικαστική έκθεση, ζωγραφικής, γλυπτικής, εγκατάστασης και γραφής με τίτλο «Εσύ τι θα έπαιρνες μαζί σου; Ξεριζωμός | Borders» της Μαρίας Μπελιβάνη θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016 στην Αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος.
Στο δρόμο για την αλήθεια: Ομαδική έκθεση του ΣΚΕΤΒΕ στην Govedarou Art Gallery
31.03.2016 12:29
Ο Σύλλογος Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βόρειας Ελλάδας (Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε.) εκθέτει έργα ζωγραφικής και γλυπτικής από συνολικά 53 συμμετέχοντες καλλιτέχνες από τη Δευτέρα 4 Απριλίου 2016 στη GOVEDAROU ART GALLERY στη Θεσσαλονίκη.