Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Τα κοστούμια αφηγούνται ιστορίες για πρόσωπα, εποχές και βίους: έκθεση στη Μονή Λαζαριστών

Τα κοστούμια αφηγούνται ιστορίες για πρόσωπα, εποχές και βίους: έκθεση στη Μονή Λαζαριστών

Τα κοστούμια αφηγούνται ιστορίες για πρόσωπα, εποχές και βίους είναι ο τίτλος της έκθεσης που παρουσιάζεται από τις 19 Σεπτεμβρίου 2014 στη Μονή Λαζαριστών, στη Θεσσαλονίκη.

 
Νέοι σπουδαστές- δημιουργοί από το Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διερευνούν τις αφηγηματικές δυνατότητες του θεατρικού κοστουμιού και τα «όρια» τα οποία θέτουν οι εικαστικές και κατασκευαστικές του αρχές.


Πρόκειται για μια έκθεση θεατρικών κοστουμιών, σκηνογραφικών και ενδυματολογικών κατασκευών από φοιτητές του Τμήματος Θεάτρου. Η έκθεση περιλαμβάνει μακέτες θεατρικών κοστουμιών και κοστούμια, πρωτότυπες ενδυματολογικές κατασκευές καθώς και ντοκουμέντα, όπως φωτογραφίες και βίντεο από παραστάσεις και εικαστικές δράσεις που πραγματοποίησαν φοιτητές στο πλαίσιο μαθημάτων του κύκλου ενδυματολογίας του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.


Παρουσιάζεται ακόμα υλικό από πρόσφατες διπλωματικές εργασίες ενδυματολογίας σπουδαστών και αποφοίτων του Τμήματος όπως των: Ματίνας Ευθυμιάδου: «Οι έξι γυναίκες του Ερρίκου του 8ου» (2013), Χριστιάνας Κοντοπούλου: «Γυναικεία Πορτρέτα του Έντγκαρ Άλλαν Πόε» (2013), Κατερίνας Βαφειάδη: «Νάνος» του Par Lagerkvist (2013-14).


Παράλληλα, η έκθεση πλαισιώνεται με σκηνογραφικές εργασίες οι οποίες εκπονήθηκαν στα μαθήματα ζωγραφικής σκηνικού υπό την επίβλεψη του διδάσκοντος Στέργιου Πρώιου. Στόχος της έκθεσης είναι η ανάδειξη του καλλιτεχνικού έργου των νέων σπουδαστών-δημιουργών της σκηνογραφίας-ενδυματολογίας του Τμήματος Θεάτρου στο ευρύτερο κοινό.

Επιμέλεια έκθεσης: Χρύσα Μάντακα, επίκουρη καθηγήτρια σκηνογραφίας-ενδυματολογίας Τμήματος Θεάτρου του Α.Π.Θ


Στo πλαίσιo της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν δυο εκπαιδευτικά προγράμματα το Σάββατο 20/09/2014 και την Κυριακή 28/09/2014  στις 18:00-21:00 απο τις φοιτήτριες του Τμήματος Θεάτρου Λάζου Αθανασία και Σαπατόρη Σταματία.Τα προγράμματα απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 7-12 χρονών.
Σάββατο 20/09/2014Θέμα: Νεράιδες και ξωτικά

-Ξενάγηση στο χώρο και πρώτη επαφή με το κουστούμι.
-Συζήτηση με τα παιδιά.
-Γνωριμία με τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν.
-Κατασκευή σε μικρή κλίμακα τρισδιάστατου κουστουμιού. 

Κυριακή 28/09/2014Θέμα: Δημιουργία κουστουμιού απο υλικά καθημερινής χρήσης

-Ξενάγηση στο χώρο και πρώτη επαφή με το κουστούμι.
-Συζήτηση με τα παιδιά.
-Γνωριμία με τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν.
-Κατασκευή του κουστουμιού.

Ο αριθμός των παιδιών μπορεί να είναι περίπου 15 παιδιά. Αν υπάρχει περισσότερη συμμετοχή ίσως να μοιράσουμε το χρόνο και να δημιουργήσουμε δυο γκρουπ.


Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ: 6947898891

Σχετικές ειδήσεις
Παράταση των δύο εκθέσεων του ΚΜΣΤ στη Μονή Λαζαριστών
25.01.2017 12:54
Παρατείνεται έως τις 25 Φεβρουαρίου η λειτουργία των δύο εκθέσεων του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών, «Γκεόργκι Λιτιτσέφσκι. Υποθετικοί Χοροί» και «Έμπνευση: Ρωσική Πρωτοπορία. Εργαστήριο νέων καλλιτεχνών στο ΚΜΣΤ», ενώ συνεχίζονται οι ξεναγήσεις κάθε Σάββατο στις 12:00 με το εισιτήριο εισόδου.
Η επανάσταση του χρώματος: νέα έκθεση με έργα της Συλλογής Κωστάκη στο ΚΜΣΤ
07.09.2016 11:38
«Η Επανάσταση του χρώματος», είναι ο τίτλος της νέας έκθεσης-παραγωγής του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, η οποία θα φιλοξενηθεί στη Μονή Λαζαριστών από τις 9 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Νοεμβρίου 2016, σε επιμέλεια της Αγγελικής Χαριστού.
Η Τυπογραφία ως καλλιτεχνική πράξη: Συμμετοχή του ΚΜΣΤ στη 29η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Μόσχα
02.09.2016 11:51
Μέχρι και το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου έχουν την ευκαιρία οι φίλοι του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης να επισκεφθούν την έκθεση «Η Τυπογραφία ως καλλιτεχνική πράξη», που φιλοξενείται από τις αρχές Απριλίου στη Μονή Λαζαριστών, έχοντας επίσης τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μια από τις τελευταίες ξεναγήσεις που πραγματοποιούνται κάθε μέρα, στις 12:00 και στις 15:00. (μέρες & ώρες λειτουργίας έκθεσης: Τρίτη-Σάββατο 10:00-18:00)
«Εννέα Ρωσικές Ιστορίες» για το καλοκαίρι ...στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
15.07.2016 11:36
Εννέα σύγχρονοι Ρώσοι καλλιτέχνες, με εννέα δικές τους εικαστικές ιστορίες θα φιλοξενούνται για όλο το καλοκαίρι στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών, από τις 15 Ιουλίου έως τις 15 Οκτωβρίου 2016.
Παράταση της έκθεσης «Στήβεν Αντωνάκος - Τυπώματα» στη Μονή Λαζαριστών
24.02.2016 16:30
Παρατείνεται για έναν μήνα, έως τις 26 Μαρτίου 2016, η λειτουργία της έκθεσης «Στήβεν Αντωνάκος»-Τυπώματα» στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη σε επιμέλεια του ιστορικού τέχνης του ΚΜΣΤ Γιάννη Μπόλη.