Μετά το Λονδίνο, την Αθήνα και το Φεστιβάλ της Αβινιόν, η παράσταση «Σαλώμη» του Όσκαρ Ουάιλντ, σε σκηνοθεσία της Αναστασίας Ρεβή, έρχεται προσκεκλημένη στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Έξω από τα Τείχη την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014, για 6 βράδια μόνο.

Ο Βρετανικός θίασος  Theatre Lab Company με έδρα του το Λονδίνο και υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Ελληνίδας Αναστασίας Ρεβή σας προσκαλεί στην παρουσίαση της παράστασης στη Θεσσαλονίκη, για να γευτείτε μαζί με τους εορτάζοντες του παλατιού, καλεσμένοι εσείς, την διάσημη αιρετική σάτιρα του Όσκαρ Ουάιλντ όπου οι εκκεντρικότητες, οι κρυφές επιθυμίες, οι ηδονές, ο θάνατος, η μουσική και το κρασί πρωταγωνιστούν σε μια βραδιά παράξενα αισθαντική… Ακόμη και το φεγγάρι βάφεται κόκκινο όταν η νεαρή πριγκίπισσα Σαλώμη αποφασίζει να χορέψει….

Το πάρτυ γενεθλίων του βασιλιά Ηρώδη παίρνει αναπάντεχη τροπή, όταν ένα κόκκινο νήμα πόθου και εκδίκησης αρχίζει να ξετυλίγεται μέσα στην ερωτική, φορτισμένη και παρακμιακή ατμόσφαιρα του 1930 μιας και η παράσταση τοποθετείται εκείνη την εποχή.

Το λογοκριμένο από την αγγλική κοινωνία θεατρικό έργο του Όσκαρ Ουάιλντ σκονιζόταν για 40 χρόνια στα ράφια, αφού είχε χαρακτηριστεί από τον εξεταστή των θεατρικών έργων και την Αγγλική αριστοκρατία ως “νοσηρό, εξωφρενικό και απωθητικό”. Η ιδιοφυία του Ιρλανδού συγγραφέα αποτυπώνει με σκοτεινό σαρκασμό και σαγήνη την ακρότητα του πόθου, ενώ η δημιουργική φαντασία της Αναστασίας Ρεβή ακροβατεί στην κρυφή ομορφιά της παρακμής γοητεύοντας το κοινό στις θέσεις των πραγματικών καλεσμένων του βασιλιά. 

Στο πάρτυ γενεθλίων του Ηρώδη οι καλεσμένοι μπαίνουν με λίστα προσκεκλημένων. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και μια τηλεφωνική ή ηλεκτρονική κράτηση είναι σημαντική για την είσοδο του κοινού.

Η παράσταση παρουσιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2012 στο underground και απόλυτα ρετρό Βικτωριανό χώλ Old Cholmeley’s Boy’s Club στο ανατολικό Λονδίνο για 8 sold out παραστάσεις. Στη συνέχεια, τον Οκτώβριο του 2013 παρουσιάστηκε στο Cabaret Voltaire στην Αθήνα, στο Μεταξουργείο, για 6 επίσης soldout παραστάσεις όπου ο χώρος μετατράπηκε σε παρακμιακή σάλα γενεθλίων υπό το φως των κεριών και τον Ιούλιο του 2014 η ΣΑΛΩΜΗ παρουσιάστηκε στο διεθνές Φεστιβάλ της Αβινιόν στο ατμοσφαιρικό Theatre Des Amants, πρώην εξωκλήσι του 1700 με πραγματικά ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και αισθητική, όπου γοήτευσε κοινό και κριτικούς.

Αυτή τη φορά ερχόμαστε στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Έξω από τα Τείχη προσκεκλημένοι της ομάδας που διαχειρίζεται το συγκεκριμένο θέατρο. Πρόκειται για έναν επίσης ιδιαίτερο χώρο μιας και υπήρξε εστιατόριο του γερμανικού κατοχικού στρατού, χώρος βασανιστηρίων των αντιστασιακών, αποθήκη πολεμοφοδίων της ΕΠΟΝ, σχολείο και τώρα πια θέατρο, το οποίο μάλιστα θα αλλάξει για τις ανάγκες της παράστασης.

Η παράσταση έχει ζωντανή μουσική και είναι στα αγγλικά.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Αναστασία Ρεβή.

Κοστούμια: Valentina Sanna

Μουσική επιμέλεια: Annabelle Brown

Εικαστική επιμέλεια για την παράσταση της Θεσσαλονίκης: Εύα Κωσταντινίδου


Ηθοποιοί:

Denise Moreno

Κώστας Καβακιώτης,

Helen Bang

Tobias Deacon

Mathew Wade

Annabelle Brown