Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Έκθεση στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Έκθεση στο  Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014 ανοίγει για το κοινό στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης (Met) η έκθεση-ορόσημο, με τίτλο «Από την Ασσυρία στην Ιβηρία: Διασχίζοντας ηπείρους στην αυγή της Κλασικής Εποχής», η οποία περιλαμβάνει εκθέματα τέχνης της πρώτης χιλιετίας π.Χ. από τη Μέση Ανατολή έως τη Δυτική Ευρώπη.  Η έκθεση πραγματοποιείται με δωρεά, μεταξύ άλλων, του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος .

 

Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 4 Ιανουαρίου του 2015, θα ανιχνεύσει –μέσα από περίπου 260 έργα τέχνης, δάνεια από σημαντικές συλλογές στη Δυτική Ευρώπη, τον Καύκασο, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και τις Ηνωμένες Πολιτείες– τις βαθιές ρίζες της αλληλεπίδρασης μεταξύ της αρχαίας Εγγύς Ανατολής και των εδαφών κατά μήκος των ακτών της Μεσογείου, καθώς και την επίδρασή τους στις καλλιτεχνικές παραδόσεις που αναπτύχθηκαν στην περιοχή. Θα γίνουν επίσης, παραλληλισμοί μεταξύ των έργων της έκθεσης και των έργων της μόνιμης συλλογής του Μουσείου, στο Τμήμα Τέχνης της Αρχαίας Εγγύς Ανατολής.

 

Μεταξύ των έργων που θα εκτεθούν, περιλαμβάνονται μνημειώδη γλυπτά και ανάγλυφα, αριστοτεχνικά σκαλισμένα ελεφαντόδοντα, εξαιρετικά δείγματα μεταλλοτεχνίας και πολυτελή κοσμήματα που δημιουργήθηκαν από αρχαίους καλλιτέχνες από όλη την Εγγύς Ανατολή και τη Μεσόγειο και συγκεντρώθηκαν από 41 μουσεία σε 14 χώρες. Ένα από τα πρώτα μνημειακά έργα στην έκθεση –ένα σπάνια διατηρημένο παράδειγμα της γλυπτικής των Ασσυρίων– είναι ένα άγαλμα του βασιλιά των Ασσυρίων Ασουρνασιρπάλ Β’ (883–859 π.Χ.).

 

Η έκθεση είναι οργανωμένη γύρω από τρεις κεντρικές θεματικές ενότητες, οι οποίες είναι οι ακόλουθες:

- Η χερσαία επέκταση της Ασσυρίας από τη βόρεια Μεσοποταμία προς τα δυτικά, μέσω στρατιωτικών κατακτήσεων στις αρχές της πρώτης χιλιετίας π.Χ.,

- η Φοινικική επέκταση από τη θάλασσα, μέσω της ανάπτυξης εμπορικών σχέσεων και της ίδρυσης αποικιών, και

- η υιοθέτηση και προσαρμογή εικόνων και τεχνικών της Εγγύς Ανατολής στη δυτική Μεσόγειο.

 

Στην τελευταία αίθουσα, θα παρουσιαστούν έργα που αντιπροσωπεύουν τη μετατόπιση ισχύος προς τη Βαβυλώνα μετά την άλωση της Νινευή (της Ασσυριακής πρωτεύουσας) το 612 π.Χ. Επιπλέον, θα γίνει αναφορά σε σχετικά χωρία της Αγίας Γραφής, στα έπη του Ομήρου και σε άλλα κείμενα που αφορούν ιστορικά πρόσωπα, τόπους, έθιμα και εκδηλώσεις που πραγματεύεται η έκθεση.

 

Η έκθεση θα συνοδεύεται από έναν πλούσια εικονογραφημένο κατάλογο, κατάλληλο για φοιτητές και ακαδημαϊκούς, αλλά και για το ευρύ κοινό. Το βιβλίο που επιμελήθηκε η επικεφαλής επιμελήτρια Joan Aruz, η Yelena Rakic (Αναπληρώτρια Επιμελήτρια) και η  Sarah Graff (Επιμελήτρια για όλο το τμήμα αρχαίας τέχνης της Εγγύς Ανατολής του Μητροπολιτικού Μουσείου), περιλαμβάνει κείμενα από ειδικούς στην αρχαία Εγγύς Ανατολή και τη Μεσόγειο και πολιτιστικά στοιχεία από κορυφαία μουσεία, πανεπιστήμια και άλλα ερευνητικά ιδρύματα από όλο τον κόσμο.

 

Επιπλέον, την έκθεση θα συμπληρώσουν σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων που περιλαμβάνουν προγράμματα ξεναγήσεων για παιδιά και οικογένειες, διαλέξεις και εργαστήριο για εκπαιδευτικούς. Το ακαδημαϊκό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ένα διήμερο συμπόσιο με κορυφαίους επιστήμονες διεθνούς κύρους στον τομέα, μια ημέρα μελετητών και μια σειρά διαλέξεων από ειδικούς.

 

Η έκθεση θα παρουσιάζεται και στην ιστοσελίδα του Μουσείου.

 

Επιπλέον πληροφορίες:

Η έκθεση «Από την Ασσυρία στην Ιβηρία: Διασχίζοντας ηπείρους στην αυγή της Κλασικής Εποχής», είναι η τρίτη σε μια σειρά από σημαντικές εκθέσεις του Μητροπολιτικού Μουσείου, με έμφαση στην τέχνη και τις περιφερειακές διασυνδέσεις κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων εποχών στην ιστορία της αρχαίας Εγγύς Ανατολής. Η πρώτη έκθεση, «Τέχνη από τις Πρώτες Πόλεις: Η τρίτη χιλιετία π.Χ. από τη Μεσόγειο μέχρι τον Ινδό ποταμό», παρουσιάστηκε το 2003 και η δεύτερη, «Πέρα από τη Βαβυλώνα: Τέχνη, Εμπόριο και Διπλωματία στην δεύτερη χιλιετία π.Χ.», την περίοδο 2008-2009. Οι κατάλογοι και των τριών αυτών εκθέσεων αποτελούν μια έγκυρη έρευνα της τέχνης και των αλληλεπιδράσεων σε μια περίοδο τριών χιλιετιών από την αρχαία ιστορία της Εγγύς Ανατολής.

 

Σχετικά με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (www.SNF.org) είναι ένας από τους μεγαλύτερους φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και του αθλητισμού και της κοινωνικής πρόνοιας. Το Ίδρυμα ενισχύει οργανισμούς που έχουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση και αναμένεται να έχουν αισθητά, διαχρονικά και θετικά αποτελέσματα στην κοινωνία. Επιπλέον, το ΙΣΝ αναζητά ενεργά τη στήριξη προγραμμάτων που συμβάλλουν στην σύμπραξη φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού.

 

Από το 1996 μέχρι σήμερα, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει διαθέσει συνολικά €1,10 δισεκατομμύρια, μέσω 2.722 δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς σε 110 κράτη ανά τον κόσμο.

 

Το 2012 και το 2013, το Ίδρυμα ανακοίνωσε δύο νέες πρωτοβουλίες – συνολικού ύψους €100.000.000 εκατομμυρίων εκάστη, ως συμβολή στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κοινωνικοοικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Η πρωτοβουλία του 2012, που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, αποσκοπούσε στην άμεση ανακούφιση των δυσμενών συνεπειών της εντεινόμενης κρίσης, ενώ η πρωτοβουλία του 2013 έχει ως στόχο  την αντιμετώπιση του υψηλού ποσοστού ανεργίας των νέων, σκοπεύοντας στην δημιουργία καλύτερων προοπτικών εργασίας και νέων ευκαιριών για τη νέα γενιά.

 

Η μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος (€566 εκατομμύρια) είναι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στην Αθήνα, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2016. Το έργο περιλαμβάνει τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος.  Το ΚΠΙΣΝ αποτελεί επιβεβαίωση της δέσμευσης του Ιδρύματος στο μέλλον της χώρας, καθώς και μοχλό σημαντικής βραχυπρόθεσμης και μεσοπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος αποτελείται από τους Ανδρέα Δρακόπουλο -Πρόεδρο, Σπύρο Νιάρχο –Πρόεδρο, Φίλιππο Νιάρχο –Πρόεδρο, Γιώργο Αγουρίδη και Heini Murer.

 

Tο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αποτελεί εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του European Foundation Centre (www.efc.be) για την περίοδο 2014-2017.

Σχετικές ειδήσεις
Έκθεση ελληνικής θαλασσογραφίας στο Ίδρυμα B. & M. Θεοχαράκη
06.02.2017 15:31
Η Εθνική Πινακοθήκη και το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη θα παρουσιάσουν στους χώρους του ιδρύματος την έκθεση «Παρά θιν’αλός: Θαλασσινά θέματα στη νεοελληνική ζωγραφική» με εξαιρετικά έργα, προερχόμενα από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης και του Ιδρύματος Ε. Κουτλίδη, του Υπουργείου Πολιτισμού, της συλλογής Σωτήρη Φέλιου και του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2017 στις 20.00 από την Υπουργό Πολιτισμού, κυρία Λυδία Κονιόρδου.
Τέχνης Παλμοί ΙΙΙ: έκθεση του Συνδέσμου Υποτροφών του Ιδρύματος Ωνάση και του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου
04.11.2016 13:30
Μπορεί η εικαστική δημιουργία να εκτεθεί σε ένα χώρο όπου δοκιμάζεται το ανθρώπινο σώμα; Μπορεί η παρουσία ενός έργου τέχνης να δώσει έμπνευση και ελπίδα σε μια ανθρώπινη ψυχή που αγωνίζεται να αναρρώσει; Μπορεί η καλλιτεχνική έκφραση να «παντρευτεί» αρμονικά με την ασθένεια, για να στηρίξει τελικά τη μάχη για την ίδια τη ζωή; Για 3η φορά -μετά το 2001 και το 2008-, ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση θα ενώσει τον Πολιτισμό με την Υγεία, μέσα από την έκθεση «Τέχνης Παλμοί ΙΙΙ», μια εικαστική έκθεση ελπίδας, δύναμης και ευαισθησίας.
Γιάννης Μόραλης – Χρήστος Καπράλος. Μια φιλία ζωής και τέχνης: έκθεση στο ΚΠΙΣΝ
23.09.2016 13:45
Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, διοργανώνει την έκθεση “Γιάννης Μόραλης – Χρήστος Καπράλος. Μία φιλία ζωής και τέχνης”, η οποία θα φιλοξενείται στον χώρο του Φάρου στο ΚΠΙΣΝ. Η έκθεση πραγματοποιείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο πλαίσιο των ανοιχτών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται καθημερινά στο ΚΠΙΣΝ.
The Equilibrists / Οι Εξισορροπιστές: έκθεση από το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ στο Μουσείο Μπενάκη
15.06.2016 16:29
Η έκθεση “The Equilibrists / Οι Εξισορροπιστές” είναι μια συνεργασία του New Museum της Νέας Υόρκης, του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ και του Μουσείου Μπενάκη, με την ευκαιρία της 33ης επετείου από την ίδρυση του ΔΕΣΤΕ.
Πέργαμος και τα Ελληνιστικά Βασίλεια του Αρχαίου Κόσμου: έκθεση στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης
19.04.2016 11:07
Στις 18 Απριλίου, στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης (Met) άνοιξε για το κοινό η έκθεση με τίτλο «Πέργαμος και τα Ελληνιστικά Βασίλεια του Αρχαίου Κόσμου», η οποία πραγματοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και η οποία περιλαμβάνει περισσότερα από 265 μοναδικά αντικείμενα που δημιουργήθηκαν υπό την προστασία των ηγεμόνων των ελληνιστικών βασιλείων, με έμφαση στην αρχαία πόλη της Περγάμου.