Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Σεμινάριο «Ανανοηματοδότηση των Αρχαίων Ελληνικών Μύθων» στον πολυχώρο Διέλευσις

Σεμινάριο «Ανανοηματοδότηση των Αρχαίων Ελληνικών Μύθων» στον πολυχώρο Διέλευσις

Την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014, στις 17:00, ανοίγει ο πρώτος κύκλος του σεμιναρίου με θέμα «Ανανοηματοδότηση των Αρχαίων Ελληνικών Μύθων». Ο πρώτος αυτός κύκλος προσδιορίζεται με την ονομασία «Από τις απαρχές μέχρι τον Ορφέα» και θα διεξαχθεί σε δέσμη έξι εισηγήσεων, στον Πολυχώρο Πολιτισμού "διέλευσις".

 

Αντικείμενο του σεμιναρίου είναι η αναπλήρωση με την, κατά το δυνατόν, πλησιέστερη στην πρωταρχική σημασία, του νοηματικού κενού που έχει αλώσει τους αρχαίους Ελληνικούς μύθους. Κατά τους τελευταίους, ιδίως, αιώνες πραγματοποιήθηκε μια βίαιη εκρίζωση / σύνθλιψη από και στο κοινωνικό και προσωπικό Είναι, όλων όσων συνέθεταν, φανερά ή μυστικά, τις αλήθειες και τις διαιώνιες ανάγκες, το ψυχοδιανοητικό έδαφος στήριξης και ανάπτυξης της ανθρώπινης οντότητας, τα οποία έφερνε ως το φως της συνείδησης  και του Λόγου, ο Μύθος.

 

Κύρια ερείσματα της προσπάθειας αυτής, θα είναι:

α) Οι αυθεντικές μυθολογικές αφηγήσεις, πλήρεις ή μερικές, που υπάρχουν στο σύνολο της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας.

β) Οι ποικίλες αναφορές στο μύθο, άμεσες ή έμμεσες, που ανευρίσκονται στις αυθεντικότερες προσφερόμενες πηγές, όπως π.χ., στις Πελασγικές επιγραφές κ.α.

γ) Στην (επίσημη των Ελλήνων) Ορφική θεολογική θρησκευτική παράδοση και στα ανάλογα κείμενα των «επομένων του Ορφέως», Ομήρου, Ησιόδου, Φυσικών, Κλασσικών και Μετακλασικών φιλοσόφων και των ποιητών.

δ) Οι διάφοροι συσχετισμοί προς τις πηγαίες αναγραφές της νεώτερης σχετικής βιβλιογραφίας θα είναι εν μέρει υποστηρικτικοί της εργασίας αυτής και εν μέρει προσαγωγοί αντικειμένων κριτικής επανεξέτασης.

 

Εισηγήτρια: Μαρία Σίδερη

 

Βιογραφικό Μαρίας Σιδέρη:

Εγκύκλιες Σπουδές: Πτυχιούχος Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1982-86)

Άλλες Σπουδές: Ζωγραφική με διδασκάλους τους: Γ. Κουτλίδη, Θ. Καρφάκη,  Θ.Πάντο (1986-1990).

Ξένες Γλώσσες:  Γαλλικά, Αγγλικά

Ιδιαίτερες Γνώσεις: Άριστη γνώση και χειρισμός της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας.                        

Δραστηριότητες συναφείς προς τα ανωτέρω:

α/ Μέλος του καλλιτεχνικού Συλλόγου «ΣΥΝ» (1988-91). Συμμετείχε σε πολλές εκθέσεις, στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.

β/ από το 1991 αφοσιώθηκε στη μελέτη των Ελληνικών Γραμμάτων και απέδωσε δημοσίως πλουσιότατο αντίστοιχο έργο με τη μορφή δοκιμίων, άρθρων, όπως και πρωτοτύπων κειμένων συντεταγμένων στην Αρχαία (και Αρχαϊκή) Ελληνική Γλώσσα.

γ/ Μετέφρασε από τα Αρχαία Ελληνικά και σχολίασε μέρος της Συλλογής OTTO KERN Orphicorum Fragmenta (2 τόμοι). Το έργο, σχολιασμένο εκτενώς, είναι η πρώτη, διεθνώς, απόδοση σε σύγχρονη γλώσσα (Νέα Ελληνική) των Ορφικών Κειμένων που συγκέντρωσε ο ελληνιστής Otto Kern. Οι ξένες εκδόσεις τη Συλλογής αυτής (Βερολίνου 1922, Βερολίνου-Ζυρίχης- Βιέννης 1962 και 1972 περιέχουν μόνο το αρχαίο κείμενο , αμετάφραστο και ασχολίαστο). 

δ/ Συνέγραψε την πραγματεία ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ - ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΜΥΣΤΗΡΙΑ.

ε/ Μετέφρασε από την Αρχαία Ελληνική το «ΠΕΡΙ ΑΠΟΧΗΣ ΕΜΨΥΧΩΝ» του Πορφυρίου του εκ Τύρου.

Τα τέσσερα αυτά έργα έχουν εκδοθεί από τις εκδόσεις «Πύρινος Κόσμος».

Πολλά φιλοσοφικά της δοκίμια έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο «ΠΥΛΗ ΙΑΣΩΝΟΣ» (Ενότητα: Ελλάς / Ελληνική Σκέψη) όπου παρουσιάζουν πολύ μεγάλη αναγνωσιμότητα.

Άλλα έργα της είναι τα: ΔΩΔΩΝΗ-ΣΟΥΛΙ-ΑΧΕΡΟΝΤΑΣ και ΜΗΛΟΣ - ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΗΣ ΚΟΣΜΟΓΟΝΙΑΣ. 

Έργα της υπό έκδοση: «Δοκίμια και Ανάλεκτα Κείμενα», «Οι διαδρομές του Φόβου», «Προϊστορία και Ιστορία της αρχαίας Ελληνικής Ιατρικής».

Συμμετέχει επί τρία συνεχή έτη ως εισηγήτρια στα Συνέδρια της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και παραδίδει μαθήματα φιλοσοφίας σε επίλεκτους κύκλους.

Σχετικές ειδήσεις
18.01.2017 11:14
Ο Δημήτρης Στεφανάκης στον Πολυχώρο του Μεταιχμίου, τις Πέμπτες του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου συναντά τους λάτρεις της γραφής και της ανάγνωσης για το σεμινάριο "Η τέχνη να γράφεις – Η τέχνη να διαβάζεις".
Μετάβαση στην EUphoria: Η Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021
29.11.2016 11:11
Στις 11 Νοεμβρίου, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, που εξέτασε τους φακέλους υποψηφιότητας των ελληνικών πόλεων για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021, αποφάσισε ομόφωνα να απονείμει τον τίτλο στην Ελευσίνα.
«Ένα σχολείο για αφηγητές» στο Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών
24.08.2016 17:10
Το «Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών» ανακοινώνει τη λειτουργία από τις 17 Σεπτεμβρίου 2016 του νέου τμήματος της «Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης».
39ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας: Πρόσκληση συμμετοχής
18.05.2016 13:12
Το 39ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, που θα διεξαχθεί από τις 19 έως τις 24 Σεπτεμβρίου 2016, προσκαλεί όσους δημιουργούς επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμά του να καταθέσουν έγκαιρα την αίτησή τους.
Οι υπόψηφιες ελληνικές πόλεις για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021
29.02.2016 10:01
Την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016 ολοκληρώθηκε η συνάντηση προεπιλογής των υποψηφίων ελληνικών πόλεων που διεκδικούν τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021, στην Ελλάδα.