Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Το χρονικό της Κύπρου του Λεοντίου Μαχαιρά στο αίθριο του ΜΙΕΤ

Το χρονικό της Κύπρου του Λεοντίου Μαχαιρά στο αίθριο του ΜΙΕΤ

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης σε συνεργασία με το Θεατρικό Εργαστήρι του Πανεπιστημίου Κύπρου παρουσιάζουν τη θεατρική παράσταση Το χρονικό της Κύπρου του Λεοντίου Μαχαιρά στο αίθριο του ΜΙΕΤ την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014.


Στην παράσταση θ’ ακουστεί η αυθεντική μεσαιωνική κυπριακή διάλεκτος, η υπέροχη γλώσσα του Λεοντίου Μαχαιρά. Θα παρασταθούν τα πάθη της “γλυκείας χώρας Κύπρου”, τα πάθη και τα παθήματα των φραγκοκυπριωτών ρηγάδων της, και θα “εξηγηθούν” τα βάσανα και οι ελπίδες του λαού της Κύπρου, των «τοπικών Ρωμαίων», όπως αποκαλεί ο Μαχαιράς τους Ελληνοκύπριους της εποχής του.


Η ιστορική αυτή παράσταση του Θ.Ε.ΠΑ.Κ. συνεχίζει να παίζεται εδώ και 16 χρόνια ―έχουν δοθεί δεκάδες παραστάσεις στην Κύπρο και στην Ελλάδα, αλλά και στην Αγγλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία. Πρόκειται για το σημαντικότερο αφηγηματικό (και δυνάμει δραματικό) κείμενο της μεσαιωνικής και νεότερης κυπριακής γραμματείας, του οποίου ο πλήρης τίτλος είναι: «Εξήγησις της γλυκείας χώρας Κύπρου, η οποία λέγεται Κρόνικα, τουτέστιν Χρονικόν».


Γραμμένο τον 15ο αιώνα από έναν γηγενή Έλληνα της Κύπρου ο οποίος κατείχε σημαντική θέση στη διοικητική μηχανή των Λουζινιανών, περιγράφει μια κρίσιμη και πολυτάραχη περίοδο της ιστορίας της Κύπρου, κατά την οποία Σταυροφόροι, Ναΐτες, Φράγκοι, Ενετοί, Γενουάτες, Σαρακηνοί και Καταλανοί διεκδικούσαν την κυριαρχία του νησιού.


Πραγματικό αριστούργημα της κυπριακής αφηγηματικής λογοτεχνίας, γραμμένο σε μια μικτή γλώσσα (ανάμεσα στη μεσαιωνική νεοελληνική κοινή και στην κυπριακή διάλεκτο της εποχής), το Χρονικό δεν είχε προοριστεί για τη σκηνή . Η δραματοποίησή του έγινε από τον Μιχάλη Πιερή, ύστερα από μακρά φιλολογική και αρχειακή έρευνα, αλλά και καλλιτεχνική επεξεργασία του κειμένου.


Η παράσταση είχε θετική υποδοχή από το κοινό της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ευρώπης και χαρακτηρίστηκε από τη θεατρική κριτική ως «μείζον φιλολογικό και θεατρικό γεγονός». Αναγνωρίστηκε επίσης διεθνώς η συμβολή της στην ενίσχυση της επίγνωσης του λαού της Κύπρου ως προς το θέμα της ιστορικής, της γλωσσικής και της λογοτεχνικής του κληρονομιάς.


Διασκευή-σκηνοθεσία: Mιχάλης Πιερής
Μουσική: Aντώνης Ξυλούρης-Ψαραντώνης
Στίχοι τραγουδιών: Mιχάλης Πιερής
Μελοποίηση τραγουδιών: Eυαγόρας Kαραγιώργης
Σκηνικός διάκοσμος και κοστούμια: Xρίστος Λυσιώτης
Τεχνική υποστήριξη: Κυριάκος Κακουλλής
Υπεύθυνη παραγωγής, βοηθός σκηνοθέτις: Σταματία Λαουμτζή

Σχετικές ειδήσεις
Νεοπτολέμου Μύησις: η πρώτη θεατρική παράσταση από το Εθνικό Θέατρο και το Μουσείο Μπενάκη
02.11.2016 10:53
Το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει το έργο Νεοπτολέμου Μύησις, την πρώτη θεατρική παράσταση στο Μουσείο, στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το Εθνικό Θέατρο, με τίτλο Από τη σιωπή της προθήκης στο θεατρικό λόγο.
Τελευταίες παραστάσεις για το «Περιμένοντας τον Godot» στο Αίθριο του Μουσείου Μπενάκη
26.07.2016 14:18
H Νατάσα Τριανταφύλλη επιστρέφει στο Αίθριο του Μουσείο Μπενάκη με το αριστούργημα της παγκόσμιας δραματουργίας «Περιμένοντας τον GODOT», του Σάμουελ Μπέκετ, μέχρι τις 31 Ιουλίου 2016.
Η Αντιγόνη του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού σε περιοδεία
23.06.2016 14:34
Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει την Αντιγόνη του Σοφοκλή, την πρώτη συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας και τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού.
Ελιξίριον Τσέχωφ από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας στο Αίγιο
09.06.2016 12:07
Το «Άρμα Θέσπιδος», το θεατρικό σχήμα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας με τη θεατρική παράσταση «Ελιξίριον Τσέχωφ», ταξιδεύει στο Αίγιο, την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016 στις 9.15, όπου θα δώσει παράσταση, στο Υπαίθριο Θέατρο “Γιώργος Παππάς”.
Το Παλάτι του Τέλους από τον ΘΟΚ στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών
19.04.2016 17:04
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος υποδέχεται τον Μάϊο τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου με την παράσταση «Το Παλάτι του Τέλους» της Judith Thompson, που θα φιλοξενηθεί στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών, στις 11 & 12 Μαΐου 2016.