Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Kurt Weill: Mahagonny Songspiel και Der Jasager στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Kurt Weill: Mahagonny Songspiel και Der Jasager στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Η συνεργασία των Βάιλ και Μπρεχτ δεν εξαντλήθηκε στη μυθική Όπερα της Πεντάρας (1928), αλλά είχε πολλούς ακόμη σημαντικούς καρπούς. Στο δίπτυχο που παρουσιάζει το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης συμπεριλαμβάνονται δύο ιδιαίτερα έργα των Γερμανών δημιουργών.


Το Mahagonny Songspiel (1927) -ένα έργο που κριτικάρει βίαια τον καπιταλισμό- αποτελεί την εκκίνηση της δημιουργικής τους συνεργασίας, ενώ το διδακτικό έργο Αυτός που λέει Ναι (1930) συνιστά μια ιδιαίτερη φόρμα με την οποία πειραματίστηκε ο Μπρεχτ πριν την αυτοεξορία που του επέβαλε η άνοδος του ναζισμού.
 
Ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Ευκλείδης αναφέρει στο εισαγωγικό του σημείωμα για την παραγωγή αυτή:
 
«Απομεινάρια μιας επανάστασης που πέρασε. Τι απομένει από μια επανάσταση; Πώς ξαναπιάνεις τα απομεινάρια μιας επαναστατικής διαδικασίας -που εξ ορισμού συνδιαλέγεται με το εφήμερο- και τα εντάσεις σε ένα κατεστημένο, θεσμικό και μνημειακό πλαίσιο;
 
Τα δύο έργα που παρουσιάζονται στη σημερινή παράσταση αποτελούν καρπούς μιας από τις πιο σπουδαίες συνεργασίες στην πορεία της τέχνης του 20ού αιώνα, αυτής μεταξύ του συνθέτη Κουρτ Βάιλ και του συγγραφέα Μπέρτολτ Μπρεχτ. Γράφτηκαν στο πλαίσιο μιας διπλής επαναστατικής διαδικασίας, τόσο καλλιτεχνικής όσο και πολιτικής, και αποτυπώνουν τη “θερμοκρασία” μιας εποχής που, μέσα σε μια γενικευμένη κρίση, αναζητούσε να επαναπροσδιορίσει τα όρια και τους στόχους της καλλιτεχνικής έκφρασης.
 
Τα δύο έργα είναι εντελώς διαφορετικά, τόσο ως προς την πολιτική τους στόχευση όσο και ως προς τα καλλιτεχνικά τους μέσα. Το Mahagonny Songspiel (1927) είναι ο πρώτος καρπός της συνεργασίας Βάιλ/Μπρεχτ. Είναι ένα έργο που, χωρίς ενδοιασμό, θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει “πειραματικό”: από τη μια γιατί πειραματίζεται με μία καινοτόμο μορφή μουσικού θεάτρου που αναζητά την ισορροπία ανάμεσα στην, υποχρεωτικά, ελιτίστικη μουσική πρωτοπορία (γράφτηκε, άλλωστε, για να παιχτεί σε ένα φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής) και στην ανάγκη να επικοινωνήσει με ένα κοινό που το απασχολεί περισσότερο η κοινωνική αλλαγή..»

 
Τα 2 έργα θα έχει την ευκαιρία να τα παρακολουθήσει το κοινό την Πέμπτη 25 και την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου (στις 21:00) στην αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης στο κτίριο Μ2 του Μεγάρου Μουσικής.


Συντελεστές
 
Βλαδίμηρος Συμεωνίδης Διεύθυνση Ορχήστρας
Αλέξανδρος Ευκλείδης Σκηνοθεσία
Γιάννης Κατρανίτσας Σκηνικά - Κοστούμια
Στράτος Κουτράκης Φωτισμοί
Ειρήνη Μπουτάρη Βοηθός Φωτισμού
Μιχάλης Παπαπέτρου Μουσική Προετοιμασία
 
Mahagonny Songspiel:
Jessie: Άννα Στυλιανάκη
Bessie: Αγγελική Καθαρίου
Charlie: Χρήστος Κεχρής
Billy: Δημήτρης Ναλμπάντης
Bobby: Διονύσης Τσαντίνης
Jimmy: Κωνσταντίνος Κατσάρας

Der Jasager:
Το αγόρι: Χρήστος Κεχρής
Η μητέρα: Αγγελική Καθαρίου
Ο δάσκαλος: Διονύσης Τσαντίνης
Τρεις σπουδαστές: Δημήτρης Ναλμπάντης, Αλέξανδρος Ευκλείδης,  Κωνσταντίνος Κατσάρας

Χορωδία Ι. Ν. Αγίων Κυρίλλου & Μεθοδίου Θεσσαλονίκης
Μουσική Διδασκαλία Χορωδίας: Μαρία Έμμα Μελιγκοπούλου

Ορχήστρα Δωματίου ''Contra Tempo''


Σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή

Σχετικές ειδήσεις
Η Ute Lemper τραγουδάει Brecht & Weill στο Θέατρο Παλλάς
16.12.2016 10:36
Η γοητευτική Γερμανίδα ντίβα Ute Lemper επιστρέφει στη χώρα μας με μία παράσταση σταθμό στην καλλιτεχνική της πορεία, όπου ο λόγος του μεγάλου δραματουργού και ποιητή Berthold Brecht συναντούν τη μουσική του Kurt Weill.
Η Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
14.12.2016 17:23
Δύο μοναδικές performers, η Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή, παρουσιάζουν τη μουσική παράσταση με τίτλο “Wake up” στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στον Κύκλο “Voices”, την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016.
Οι πόλεις της μουσικής - Μόσχα: συναυλία από την ΚΟΑ με τον Ούρος Λάγιοβιτς στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
31.10.2016 15:47
Ο σπουδαίος Σλοβένος αρχιμουσικός Ούρος Λάγιοβιτς που ενθουσίασε το φιλόμουσο αθηναϊκό κοινό στις προηγούμενες συνεργασίες του με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, επιστρέφει και πάλι στο πόντιουμ της Ορχήστρας, την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου (20.30) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Η Αΐντα του Βέρντι στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
06.10.2016 11:43
Η όπερα «Aida» του Τζιουζέπε Βέρντι θα παρουσιαστεί στις 15, 17 και 18 Οκτωβρίου 2016, στο πλαίσιο των 51ων Δημητρίων, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Αίθουσα Φίλων Μουσικής- Κτήριο Μ1), στις 20.00.
Ο Διονύσης Σαββόπουλος και η Ελένη Βιτάλη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
02.03.2016 15:26
H συνάντηση που έγινε talk of the town το φετινό χειμώνα, που ενθουσίασε κοινό και δημοσιογράφους, όχι μόνο σαν μουσική παράσταση αλλά και σαν καινούργια καλλιτεχνική πρόταση, έρχεται για μία μοναδική εμφάνιση στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.