Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Αφιερώματα στην Πινακοθήκη-Γλυπτοθήκη της art-idea στο Κέντρο Τέχνης Καστέλας

Αφιερώματα στην Πινακοθήκη-Γλυπτοθήκη της art-idea στο Κέντρο Τέχνης Καστέλας

Η Πινακοθήκη-Γλυπτοθήκη της art-idea παρουσιάζει στο Κέντρο Τέχνης Καστέλας το σφιέρωμα με τίτλο Η Τρίτη Γυναίκα, για την Ελληνομεξικάνα εικαστικό Melina Moisidelis.    


Στο πλαίσιο του θεσμού των Αφιερωμάτων, δύο αίθουσες της Πινακοθήκης-Γλυπτοθήκης αφιερώνονται για μια εβδομάδα σε έναν δημιουργό, ενώ οι επισκέπτες της έχουν την δυνατότητα να περιηγηθούν στον υπόλοιπο χώρο όπου εκτίθενται έργα τέχνης , ζωγραφική, γλυπτική – κατασκευές, δημιουργίες διεθνώς αναγνωρισμένων αλλά και νεώτερων καλλιτεχνών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Επιμέλεια: Νικολένα Καλαϊτζάκη, ιστορικός τέχνης


Η ιστορικός τέχνης αναφέρει τα σχετικά: «Εμπνευσμένη από το ομώνυμο έργο του διάσημου Γάλλου φιλοσόφου-στοχαστή και κοινωνιολόγου της εποχής μας, Gilles Lipovetsky, Η Τρίτη Γυναίκα (La Troisieme Femme) το οποίο πραγματεύεται την θέση και τον ρόλο της γυναίκας στο συγχρονικό πεδίο της μεταμοντέρνας κοινωνίας - της ισότητας των φύλων, της γυναικείας απελευθέρωσης, -του υπερκαταναλωτισμού, της πολλαπλότητας και πολυπλοκότητας του βιομηχανικού πολιτισμού, η Ελληνομεξικάνα εικαστικός, Melina Moisidelis, προσεγγίζει το συναισθηματικό αντίκτυπο των καθορισμένων και επιβαλλόμενων κοινωνικών προτύπων στον γυναικείο ψυχισμό και αποτυπώνει εικαστικά έγκλειστες γυναικείες μορφές – σύμβολα θηλυκότητας - βυθισμένες σε ημισφαιρικά, διαφανή πλεξιγκλάς μέσα στο “κυκλικό” του κόσμου.

Σύγχρονες γυναίκες - που μέσα στην πολλαπλότητα των ρόλων που η ίδια η κοινωνία τους έχει επιβάλλει - αναζητούν την ταυτότητα τους. Γυναίκες τοποθετημένες στο κέντρο – διεκδικούν - μέσα από το κενό, την απομόνωση, το ασφυκτικό της μοναξιάς και της ευθύνης των ρόλων - τον επαναπροσδιορισμό τους. Άλλες είναι έτοιμες να δραπετεύσουν κι άλλοτε άλλες κοιτάζουν “κατάματα’’ την δική τους φυγή  - σπάζοντας μια για πάντα τις αλυσίδες της  “ευτυχίας του παράδοξου"».

Σχετικές ειδήσεις
22.12.2016 12:55
Η Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου παρουσιάζει την έκθεση "προσφορά - Ι", στην οποία παρουσιάζονται έργα τέχνης κορυφαίων εικαστικών δημιουργών, τα οποία έγιναν δωρεά προς τη Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου.
91 βιβλία με έργα τέχνης του Αλέκου Φασιανού: η έκθεση στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων
18.10.2016 11:44
Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) παρουσιάζει την έκθεση 91 βιβλία με έργα τέχνης του Αλέκου Φασιανού, από τις συλλογές της Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χ.& Σ. Μοσχανδρέου Ι. Π. Μεσσολογγίου στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, στο κτίριο του Μεταξουργείου, από τις 8 Νοεμβρίου 2016 έως τις 8 Ιανουαρίου 2017.
Στο Νησί…: Έκθεση του Παύλου Σάμιου στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Βαλκανικής Τέχνης της Λήμνου
25.07.2016 12:37
Μια ιδιαίτερη, σειρά έργων που έχουν για θέμα τους τη θάλασσα, παρουσιάζει ο Παύλος Σάμιος στην πρώτη έκθεση του που φιλοξενείται στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Βαλκανικής Τέχνης στη Λήμνο, κάτω από τον τίτλο «Στο Νησί…».
Η 21η Art Athina τον Μάιο του 2016 στο Κλειστό Π. Φαλήρου
18.03.2016 15:26
Θεσμοθετημένη το 1993 από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης, η Art-Athina είναι σήμερα μία από τις μακροβιότερες εκθέσεις Σύγχρονης Τέχνης στην Ευρώπη και το μεγαλύτερο ετήσιο εικαστικό γεγονός στην Ελλάδα.
Με τον τρόπο του Γ. Σ.: εικαστικό αφιέρωμα στον Γιώργο Σεφέρη στην Ιανός Αίθουσα Τέχνης
16.03.2016 17:06
Στο πλαίσιο του Μαρτίου ως καθιερωμένου μήνα ποίησης στον Ιανό και με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, εγκαινιάζεται στην ΙΑΝΟS Αίθουσα Τέχνης τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016 στις 21:00 η ομαδική έκθεση "Με τον τρόπο του Γ.Σ.", ένα εικαστικό αφιέρωμα στον κορυφαίο έλληνα ποιητή, Γιώργο Σεφέρη.