Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Εορταστική συναυλία από τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων στο Βυζαντινό Μουσείο

Εορταστική συναυλία από τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων στο Βυζαντινό Μουσείο

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων διοργανώνει συναυλία με τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014  στον κήπο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου με τίτλο «Μουσικοί και Ποιητικοί Διάλογοι».

 

Μουσική και ποίηση συνιστούν δύο αδελφές τέχνες που συναντήθηκαν στο έργο αμέτρητων συνθετών στο πέρασμα των αιώνων. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι μουσική και ποίηση ταυτίζονται: οι λέξεις εμπεριέχουν μουσική, ενώ ποίηση αναβλύζει μέσα από τους μουσικούς ήχους.

 

Με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων πραγματοποιεί εορταστική συναυλία με έργα τα οποία αναδεικνύουν αυτή την ευτυχή συνύπαρξη των δύο τεχνών. Το πρόγραμμα επιχειρεί να αναδείξει τον διάλογο που υπάρχει ανάμεσα σε συνθέτες και ποιητές διαφορετικών εποχών και διαφορετικών εθνικοτήτων. Το πρώτο μέρος της συναυλίας περιλαμβάνει έργα που βασίζονται μεν σε κάποιο ποιητικό κείμενο , αλλά διατηρούν τον αμιγώς ορχηστρικό τους χαρακτήρα. Εδώ, η ποίηση είναι η αφορμή, η έμπνευση, η οποία αντηχεί μέσα από τους ήχους. Το δεύτερο μέρος της συναυλίας περιλαμβάνει το έργο της διακεκριμένης συνθέτριας Πηγής Λυκούδη με τίτλο: «Η δίψα στο Μυστρά». Εδώ, το ομότιτλο ποίημα του Γιάννη Ρίτσου μελοποιείται και παρουσιάζεται σε ένα έργο όπου η ορχηστρική μουσική συνυπάρχει με την απαγγελία και το τραγούδι.

 

Ακολουθούν το αναλυτικό πρόγραμμα της συναυλίας και τα ονόματα των συντελεστών:

Gustav Mahler: «Adagietto» από την Συμφωνία αρ. 5.

Ελευθέριος Καλκάνης: «Serenata Lirico», Σόλο όμποε: Κώστας Γιοβάνης

Claude Debussy: «Clair de lune» (μεταγραφή: Alfred Reed)

Gabriel Fauré: «Pavane»

Διάλειμμα

Πηγή Λυκούδη: «Η δίψα στο Μυστρά», Τραγούδι-απαγγελία: Σπύρος Κλείσσας, Πιάνο: Πηγή Λυκούδη, Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων, Μουσική διεύθυνση: Ελευθέριος Καλκάνης

Σχετικές ειδήσεις
Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων στο Μουσείο Μπενάκη
27.01.2017 17:26
Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει, την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου στις 20.30 στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων σε έργα των C. W. Gluck, Φ. Τσαλαχούρη και L. van Beethoven, υπό τη μουσική διεύθυνση του Ανδρέα Τσελίκα.
Giuseppe Verdi - Ernani: όπερα σε τέσσερις πράξεις από τη Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων
09.09.2016 16:58
Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει τη Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων στην όπερα του Giuseppe Verdi «Ernani», σε συναυλιακή μορφή με ελληνικούς υπέρτιτλους, την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016 στις 20.30 στο Αίθριο Μουσείου Μπενάκη.
H Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων σε έργα Ελλήνων συνθετών στο Μουσείο Μπενάκη
27.06.2016 14:18
Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων σε ένα αφιέρωμα στη σύγχρονη ελληνική δημιουργία την Τετάρτη 29 Ιουνίου στις 9μ.μ. στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη.
H Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων στο Μουσείο Μπενάκη
02.06.2016 11:53
Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει τη Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων στην πρώτη τους καλοκαιρινή εμφάνιση με μία μοναδική συναυλία, την Τρίτη 7 Ιουνίου στις 21.00 στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη.
Η Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία Δήμου Αθηναίων στις Ελληνικές Μουσικές Γιορτές 2016
10.05.2016 13:11
Στο πλαίσιο του 12ου Κύκλου των Ελληνικών Μουσικών Γιορτών, τη Δευτέρα 16 Μαΐου 2016, στο θέατρο Παλλάς, η Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, με τη Χορωδία του Πανεπιστημίου Αθηνών και τη συμμετοχή εκλεκτών σολίστ, θα πραγματοποιήσουν συναυλία με έργα Ελλήνων συνθετών.