Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Συναυλία με δύο νέα έργα του Χρήστου Αντωνίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Συναυλία με δύο νέα έργα του Χρήστου Αντωνίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Στις 19 Σεπτεμβρίου 2014 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, ο μουσικοσυνθέτης Χρήστος Αντωνίου , θα παρουσιάσει σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση δύο έργα σύγχρονης μουσικής.


Οι δύο νέες δουλειές του, "Random gebaut keeps an eye on the module guide " και "Fosferatu", εμπνέονται από τα πρωτόγονα και ακατέργαστα ένστικτα των έμβιων όντων, στροβιλίζοντας μέσα σε αυτή τη δύνη όλο το μουσικό σύνολο της παράστασης. Τα μουσικά όργανα δεν είναι απλώς οι φορείς του ήχου, αλλά τα εργαλεία στα χέρια ενός  προϊστορικού ανθρώπου, ενώ η φωνή δεν υπηρετεί μορφές και συγκεκριμένα αισθητικά αποτελέσματα, αλλά μετασχηματίζεται αδιάκοπα  με τέτοιο τρόπο που θα θύμιζε περισσότερο ένα αινιγματικό χρησμό της Πυθίας παρά μια ζυγισμένη μελωδία.


Το πρώτο έργο με τίτλο "Random gebaut keeps an eye on the module guide" γραμμένο για σόλο ντραμς με σολίστα τον Φώτη Βενάρντο, κινείται ανάμεσα στη σπουδή και στον πειραματισμό. Άλλοτε με μπαγκέτες στα χέρια, άλλοτε μόνο με τα ίδια του τα χέρια, ο σολίστας μοιάζει να πρωτο-συστήνεται με το κρουστό όργανο και ταξιδεύει το κοινό σε εκείνα τα πρώιμα χρόνια που ο μουσικός έρχεται σε πρώτη επαφή με την μουσική .

 

Το δεύτερο έργο με τίτλο "Fosferatu" γραμμένο για μέτζο-σοπράνο, μουσικό σύνολο 16 ατόμων υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γιώργου Αραβίδη, παιδική χορωδία και σολίστ την Ανδρονίκη Σκουλά, επιχειρεί να αποτυπώσει μουσικά, την επώδυνη επώαση του φωτός μέσα στην μήτρα των πολλαπλών μορφών που το συνθέτουν… Μια αυτό-πάλη των κβάντων μέσα στο κουκούλι που τα μεταμορφώνει στην οφθαλμαπάτη που οι άνθρωποι απλοϊκά ονόμασαν όραση. .  Η διάσημη ηλεκτομαγνητική ακτινοβολία- το απλό φώς που λούζει κάθε γωνιά του πλανήτη- σε μια ύστατη προσπάθεια να εξιλεωθεί για τη συνέργειά της σε κάθε ανόμημα αυτού του κόσμου, αποφασίζει να βρει τρόπο να επικοινωνήσει με έναν από τους εραστές της, τον Μάξ Πλάνκ

Η ερωτική χημεία, το δέσιμο και η σχέση που αποκτά ο διάσημος επιστήμονας με το αντικείμενο του ενδιαφέροντος του, κλείνουν το μάτι στις σύγχρονες ανθρώπινες σχέσεις. Καθώς η προνύμφη αγωνίζεται μέσα στο κουκούλι της να πάρει μορφή ωρίμανσης αντιληπτή από τον πατέρα της, μια σειρά σπαραξικάρδιων αποκαλύψεων και απελπισμένων προσπαθειών για επικοινωνία με τον έξω κόσμο μας υπενθυμίζει πως κάθε μορφή ένωσης εμπεριέχει εκατομμύρια θανάτους μέσα της.   Μπορεί το φώς να πάρει μορφές για να επικοινωνήσει με τον άνθρωπο ή τελικά η μεταξύ τους σχέση βρίσκεται στο γράφημα μιας ασυμπτωτικής συνάρτησης; Μπορεί να υπάρξει αποκάλυψη χωρίς ταυτόχρονο θάνατο; Υπάρχει το φώς μόνο σε σχέση με εμάς και αν ναι αυτό συμπαρασύρει και την αυθεντία της αλήθειας;

Ένα σπαραξικάρδιο φώς, μουσική, κίνηση και η νεκρώσιμος ακολουθία της αποκάλυψης ξεκινάει. Μια ακολουθία που εγκαινιάζει το  φώς ως μέσο και όχι σαν αισθητικό βαρόμετρο.


Συντελεστές

RANDOM GEBAUT KEEPS AN EYE ON THE MODULE GUIDE

Μουσική: Χρήστος Αντωνίου

Σολίστ: Φώτης Βενάρδος

FOSFERATU

Μουσική: Χρήστος Αντωνίου

Κείμενο: Ανδρονίκη Σκουλά

Σολίστ: Ανδρονίκη Σκουλά
Σκηνοθεσία: Χρήστος Αντωνίου - Ανδρονίκη Σκουλά

Μαέστρος: Γιώργος Αραβίδης
Χορογραφία: Ντανιέλ Λομέλ (ΑΕΝΑΟΝ χοροθέατρο)
Φωτογραφία: Στέλλα Μουζή/ Azë Noire
Επιμέλεια πανέλων /εικαστικών: Εριέττα Τσαρτσαράκου


Διάρκεια: 70΄

Σχετικές ειδήσεις
Ερωτικό βαλς: συναυλία με της Στέλλα Γαδέδη στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
13.01.2017 14:46
Η Στέλλα Γαδέδη έρχεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, για να μας ταξιδέψει με μουσικές, χρώματα και ρυθμικές ελευθερίες ερμηνεύοντας έργα για φλάουτο και παρουσιάζοντας μια επιλογή από τις πρόσφατες δικές της μουσικές συνθέσεις και τραγούδια.
05.12.2016 16:41
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης γιορτάζει τα Χριστούγεννα με κλασική μουσική και κλασικό κινηματογράφο! Σε συνέχεια των συναυλιών Μπαρόκ και των παραστάσεων για τον συνθέτη Claude Debussy, φέτος τα Χριστούγεννα στο Θέατρο του Ιδρύματος θα έχουν χαρακτήρα ρωσικό.
Συναυλία για την επέτειο της Τούρκικης εισβολής στη Κύπρο στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
19.07.2016 17:09
Την Κυριακή 24 Ιουλίου 2016 και ώρα 21:00 η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Ο.Κ.Ο.Ε.), η Ένωση Κυπρίων Ελλάδας (Ε.Κ.Ε.), τα Κυπριακά Παροικιακά Σωματεία της Αττικής και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης συνδιοργανώνουν, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, συναυλία για τις επετείους του 1974, με τίτλο Φεύγουν μήνες, πάνε χρόνια…
Ο Μιχάλης Κουμπιός σε μια συλλεκτική μουσική παράσταση στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
18.05.2016 11:52
Ο συνθέτης Μιχάλης Κουμπιός παρουσιάζει θραύσματα από το σύνολο της εργογραφίας του, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης την Παρασκευή 20 Μαΐου 2016, σε μία παράσταση με τίτλο Πάρε με της Άνοιξης πνοή.

Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος και MSO με έργα Dvorak και Schubert στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
10.03.2016 10:33
Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος και η Μητροπολιτική Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών παρουσιάζουν την Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2016, στις 21:00, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, μία ιδιαίτερη συναυλία, όπου θα ερμηνευθούν ο "Βασιλιάς" των κοντσέρτων για Βιολοντσέλο του Antonín Dvořák και η περίφημη Ημιτελής Συμφωνία του Franz Schubert.