Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Κοινός Παρονομαστής, του Σωτήρη Τσαφούλια

Κοινός Παρονομαστής, του Σωτήρη Τσαφούλια

Το Δεκέμβριο 2014, η Feelgood παρουσιάζει στους κινηματογράφους την ταινία του Σωτήρη Τσαφούλια με τίτλο Κοινός Παρονομαστής, που απέσπασε την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη (Χρυσή Αφροδίτη) στο 9ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Κύπρου.

 

Ένας νέος σκηνοθέτης, ο ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΣΑΦΟΥΛΙΑΣ, έρχεται να συστηθεί με την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, που έχει τίτλο "ΚΟΙΝΟΣ ΠΑΡΟΝΟΜΑΣΤΗΣ". Να συστηθεί με το είδος του κινηματογράφου , που έρχεται να υπηρετήσει, κι αυτό το είδος βασίζεται στο σενάριο , στην ιστορία, στους διαλόγους,  στους χαρακτήρες και  στη δουλειά με τους ηθοποιούς.

 

Έρχεται να πει και να δείξει ιστορίες ανθρώπων. Σε αυτή την πρώτη του ταινία κυκλοφορούν πέντε άνθρωποι, τόσο ξένοι μεταξύ τους αλλά και τόσο γνώριμοι τελικά, όπως θα αποδειχτεί, αφού αυτός ο κόσμος είναι πολύ μα πολύ μικρός..

 

Με το δράμα να συναντά την κωμωδία και με την κωμωδία να ανατρέπεται από το ίδιο το δράμα, κάθε φορά που πραγματοποιείται αυτή η "συνάντηση"- να τα πρώτα βασικά συστατικά. Ο ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΣΑΦΟΥΛΙΑΣ έρχεται να δείξει ένα κινηματογράφο που του ίδιου του έχει λείψει και δεν αποκλείεται να έχει λείψει αυτό το σινεμά κι από πολλούς θεατές . Σε αυτό το σημείο οργανώνει και το ΣΤΟΙΧΗΜΑ του!

 

Τα πρόσωπα του έργου τα ζωντανεύουν οι: ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ , ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ,ΠΥΓΜΑΛΙΩΝ ΔΑΔΑΚΑΡΙΔΗΣ, ΡΕΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ, ΜΑΡΚΕΛΛΑ ΓΙΑΝΝΑΤΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ,ΘΑΝΑΣΗΣ ΝΑΚΟΣ, ΗΡΑΚΛΗΣ ΠΑΛΑΤΣΙΟΣ, ΛΙΝΑ ΓΕΩΡΓΟΥΛΑΚΟΥ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΒΕΡΓΕΤΗ, ΜΙΧΑΕΛΑ ΝΕΤΗ, ΠΕΤΡΟΣ ΓΙΑΣΕΜΗΣ

 

Η  ταινία στηρίζεται επίσης σε πεπειραμένους μαστόρους του ελληνικού κινηματογράφου όπως ο ΆΡΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥ στη διεύθυνση φωτογραφίας ο Γιώργος Γεωργόπουλος (MULTIVISION) στο μοντάζ, ο Κώστας Βαρυμποπιώτης στη μίξη ήχου και ο Άρης Αθανασόπουλος στην ηχολήψια. Τα SFX είναι του Αντώνη Κοτζιά, ενώ το Post Production της ταινίας έγινε στη 235. Αξίζει να αναφέρουμε την Ελένη Μανωλοπούλου στην καλλιτεχνική επιμέλεια  του ενός και μόνου σκηνικού της ταινίας και τον Δημήτρη Μπιρμπίλη στην εκτέλεση παραγωγής.

 

Τέλος σημειώνουμε και τη μουσική του ΑΝΤΩΝΗ ΜΙΤΖΕΛΟΥ που εκτός από το score υπογράφει και το τραγούδι της ταινίας Ο ΧΡΟΝΟΣ ΝΙΚΑ που ερμηνεύει η ΜΕΛΙΝΑ ΑΣΛΑΝΙΔΟΥ.

 

Η υπόθεση της ταινίας :

Η διαφορετικότητα των ανθρώπων έγκειται στο ότι όλοι μας, είμαστε πολυδιάστατοι, ή στο ότι εξ’ίδίων κρίνουμε τα αλλότρια? Τέσσερις άνδρες βρίσκονται σε ένα καφενείο και η κουβέντα για τον αιώνιο πόλεμο των δύο φύλλων ξεκινά.

Για τον Κυρ Πλάτωνα (ιδιοκτήτη του καφενείου/Αντώνης Αντωνίου) η γυναίκα αντιπροσωπεύει ότι πιο ιερό. Είναι η κόρη του.

Για τον Δημήτρη (Ρένος Χαραλαμπίδης) η γυναίκα αντιπροσωπεύει το εισιτήριο για μια ήσυχη και όμορφη ζωή. Το αποκούμπι του. Είναι η αρραβωνιαστικιά του.

Για τον Αλέξανδρο (Πυγμαλίων Δαδακαρίδης) η γυναίκα αντιπροσωπεύει ότι πιο ποιητικό. Τον απόλυτο έρωτα. Είναι η γυναίκα με την οποία συνομιλεί μέσω διαδικτύου και έχει πάει για να τη γνωρίσει από κοντά.

Για τον Νίκο (Βλαδίμηρος Κυριακίδης) όλες οι γυναίκες είναι πόρνες. Και αυτός έχει πάει εκεί για να εξηγηθεί με τη κοπέλα του που ανακάλυψε πως παντρεύεται.

Καθώς η κουβέντα τους εξελίσσεται φαίνεται όλοι τους να τα γνωρίζουν όλα, εκτός από αυτό που τους συνδέει. Εκτός από τον Κοινό τους Παρονομαστή.

Σχετικές ειδήσεις
Έτερος Εγώ, του Σωτήρη Τσαφούλια
21.12.2016 16:51
Η νέα, βραβευμένη ταινία του Σωτήρη Τσαφούλια, Έτερος Εγώ, κυκλοφορεί στις ελληνικές αίθουσες την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου από την Feelgood.
90 χρόνια ΠΑΟΚ – νοσταλγώντας το μέλλον: Η τελευταία αφιέρωση του Νίκου Τριανταφυλλίδη στο 57ο ΦΚΘ
06.10.2016 15:26
Με μεγάλη συγκίνηση το Φεστιβάλ παρουσιάζει την τελευταία ταινία του Νίκου Τριανταφυλλίδη, το ντοκιμαντέρ «90 χρόνια ΠΑΟΚ – νοσταλγώντας το μέλλον»: Μια κινηματογραφική αφιέρωση του σκηνοθέτη και φίλου που έφυγε νωρίς, στην αγαπημένη του ομάδα και στην ιδέα που αυτή αντιπροσωπεύει.
Οι νικητές του 73ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας
12.09.2016 15:38
Η ταινία The Woman Who Left, το ασπρόμαυρο φιλμ του Φιλιππινέζου σκηνοθέτη Lav Diaz, είναι η μεγάλη νικήτρια στην 73η διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, η οποία απέκτησε το Χρυσό Λιοντάρι.
Απεβίωσε ο θεωρητικός κινηματογράφου Σωτήρης Δημητρίου
16.08.2016 10:22
H Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην oικογένεια του Σωτήρη Δημητρίου, ο οποίος "έφυγε" στα 91 του χρόνια.
Δύο σεφ για μια γυναίκα, του Φλορέν Σιρί
24.06.2016 14:44
Η Spentzos Films παρουσιάζει στους κινηματογράφους από τις 30 Ιουνίου 2016 την ταινία Δύο σεφ για μια γυναίκα (FRENCH CUISINE - PENSION COMPLÉTE).