Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Μήδεια Μελέα: Η νέα ταινία του Χρήστου Καράμπελα στο Φεστιβάλ Δράμας

Μήδεια Μελέα: Η νέα ταινία του Χρήστου Καράμπελα στο Φεστιβάλ Δράμας

Τι θα έλεγαν μεταξύ τους τα τρία βασικά πρόσωπα της Μήδειας του Ευριπίδη, αν έβγαζαν τα προσωπεία που φορούν; Με αφορμή αυτό το ερώτημα και άξονα δημιουργίας μία από τις σπουδαιότερες αρχαίες τραγωδίες, ο Χρήστος Καράμπελας παρουσιάζει την ταινία «Μήδεια Μελέα» που διαγωνίζεται στο 36ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Δράμας!


Μελέα είναι η αρχαία λέξη για το μελανή. Θα πει σκοτεινή από μέσα, μαύρη.

 

Η ταινία μικρού μήκους του Χρήστου Καράμπελα καταπιάνεται με τον γνωστό μύθο του Ευριπίδη και μια από τις πιο γνωστές αρχαιοελληνικές τραγωδίες, αυτή της Μήδειας. Στοχεύει να φωτίσει μια πλευρά που στο αρχαίο δράμα παραμένει αθέατη: Τι θα συνέβαινε εάν τα τρία βασικά πρόσωπα του έργου έλεγαν μεταξύ τους αυτά που πραγματικά ήθελαν να πουν χωρίς να φορούν τα προσωπεία που τους βάζει ο τραγικός ποιητής . Αν ο Ιάσονας εξηγούσε τον πραγματικό λόγο για τον οποίο φεύγει. Αν η Μήδεια συναντούσε τη Γλαύκη και της μιλούσε για αυτά που είναι να κάνει. Αν η Γλαύκη γνώριζε τον Ιάσονα χωρίς να διακινδυνεύεται κάτι και εάν η Μήδεια είχε τη σύγκρουση που ήθελε να έχει με τον Ιάσονα. Θα άλλαζε ο μίτος του έργου; Μια ταινία με τρεις συναντήσεις για αυτά τα «ανείπωτα» των χαρακτήρων...

 

Μέσα από συμβολισμούς, μια έντονη εικαστικότητα αλλά και στοιχεία σύγχρονου χορού, η ταινία προσπαθεί να δείξει την πορεία της γυναίκας αυτής, από τις ρίζες της, την έξοδο από την πατρίδα της, τον έρωτα τον γάμο και την απόκτηση των γιων της στον χωρισμό και την απόφαση της να πάρει εκδίκηση..

 

Πρωταγωνιστούν: Έλενα Μαυρίδου, Γιώργος Παπαγεωργίου, Βασιλική Τρουφάκου, Μάρω Παπαδοπούλου, Απόστολος Πελεκάνος

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Χρήστος Καράμπελας

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Αντώνης Κουνέλας

Διεύθυνση Παραγωγής: Αθανασία Μιχοπούλου

Μοντάζ: Νίκος Τσατσάνης

Πρωτότυπη μουσική: Γιώργος Μαυρίδης

Sound Editor & sound mix: Sen Na

Βοηθοί σκηνοθεσίας: Χάρης Μπουλουγκάρης, Βαρβάρα Νταλιάνη, Άγγελος Μπάλας

Βοηθοί παραγωγής: Ελευθερία Γκρίτση, Λήδα Μπουζούκου, Άνθεια Κώτση

Σκηνικά-Κοστούμια: Κατερίνα Χριστίνα Μανωλάκου, Άρτεμις Σιέρρα

 

Βιογραφικό σκηνοθέτη

O Χρήστος Καράμπελας είναι απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται εδώ και μια δεκαετία ως δημοσιογράφος και σκιτσογράφος σε έντυπα και διαδικτυακά μέσα. Το 2011 φοίτησε στο τμήμα σκηνοθεσίας θεάτρου του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν. Τον Μάιο του 2013 ανέβασε την πρώτη του θεατρική σκηνοθετική δουλειά με τίτλο “Lift Inc.” στο αντιρατσιστικό φεστιβάλ του Κινητήρα Studio, η οποία απέσπασε το βραβείο κοινού.

 

 Η «Μήδεια Μελέα»  αποτελεί την τέταρτη  ταινία του, μετά τη μικρού μήκους «Fragelity» (2008), το «Stamped!» (2013) και τη μεγάλου μήκους «Hostess» που είναι σε στάδιο post-production

Σχετικές ειδήσεις
Πρόσκληση για τη δημιουργία της αφίσας του 40ου Φεστιβάλ Δράμας
10.02.2017 14:17
Το Φεστιβάλ Δράμας προσκαλεί ενδιαφερόμενους γραφίστες, καλλιτέχνες, εικαστικούς, σπουδαστές, επαγγελματίες και λοιπούς ενδιαφερόμενους να καταθέσουν μέχρι δύο προτάσεις για την φιλοτέχνηση της αφίσας του προσεχούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, που θα διεξαχθεί από 18 έως 23 Σεπτεμβρίου 2017 στη Δράμα.
Οι σταθμοί του 39ου Φεστιβάλ Δράμας τον Φεβρουάριο
02.02.2017 11:34
Το μεγάλο ταξίδι του Φεστιβάλ Δράμας, με τις ταινίες μικρού μήκους που βραβεύτηκαν και διακριθήκαν στο 39ο Φεστιβάλ Δράμας ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβρη.
 Το 38ο φεστιβάλ ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας «ταξιδεύει» σε Λυκόβρυση και Πεύκη
01.11.2016 13:23
Η Κινηματογραφική Λέσχη Πεύκης υποδέχεται τις βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους του 38ου Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Δράμας.
Το 39ο Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει στην Αθήνα
14.10.2016 15:07
Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει και φέτος με πρώτο σταθμό την φιλόξενη στέγη του «Τριανόν» που έχει αποδείξει έμπρακτα την αγάπη του για την ταινία μικρού μήκους.
Το βραβείο ΚΙΝΗΤΡΑ από το ΕΚΚ επιστρέφει στο Φεστιβάλ Δράμας
19.05.2016 12:45
Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (Ε.Κ.Κ.) θέτει εκ νέου σε ισχύ το θεσμό του βραβείου ΚΙΝΗΤΡΑ στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, στο πλαίσιο διαμόρφωσης πολιτικής υποστήριξης νέων κινηματογραφιστών.