Αφιερωμένο στην  23η επέτειο της  ανεξαρτησίας του Ουζμπεκιστάν είναι το 2ο Φεστιβάλ του Ουζμπεκιστάν (2ο FESTIVAL of  UZBEKISTAN) που πραγματοποιείται στην Αθήνα από τις 17 έως 20 Σεπτεμβρίου 2014, από την ομάδα XL-GRoup.

Το πρώτο Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το 2012  με προβολή ταινιών ουζμπέκων σκηνοθετών στο σινεμά ΤΡΙΑΝΟΝ. Φέτος το 2014 οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ τελούν υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου Ουζμπεκιστάν και του Δήμου Αθηναίων!

«Ο σκοπός των εκδηλώσεων μας είναι να φέρουμε σε επαφή  το ελληνικό κοινό  με τον πολιτισμό, την κουλτούρα, τα ήθη και τα έθιμα του μακρινού Ουζμπεκιστάν με την πρωτεύουσα του Τασκένδη και άλλες αρχαίες πόλεις Σαμαρκάνδη, Μπουχάρα όπου έφτασε ο δικός μας Μέγας Αλέξανδρος και παντρεύτηκε την πριγκίπισσα Ρωξάνη από την Βακτρία. Πιστεύω ακράδαντα ότι η Τέχνη, η Μουσική και γενικά η Ομορφιά θα σώσουν τον κόσμο και θα ενώσουν τους λαούς όλων των χωρών ειδικά σ’ αυτές τις δύσκολες μέρες», σημειώνει ο πρόεδρος της ομάδας XL Group Ξενοφών Λαμπράκης.

Το φολκλορικό συγκρότημα από το Ουζμπεκιστάν “BAKHOR” που συμμετέχει στις εκδηλώσεις,  αποτελείται από  πέντε μουσικούς και  δυο τραγουδιστές. Οι μουσικοί παίζουν τα  έγχορδα, πνευστά και κρουστά εθνικά μουσικά όργανα της χώρας τους.  Στην ομάδα των καλεσμένων από το Ουζμπεκιστάν υπάρχουν επιπλέον  τρία παιδιά-θαύματα, βιρτουόζοι της κλασικής μουσικής, τα οποία παίζουν αντίστοιχα πιάνο, βιολί και prima rubab (εθνικό έγχορδο όργανο του Ουζμπεκιστάν).

Η ομάδα των ζωγράφων αποτελείται από  έξι διεθνώς καταξιωμένους καλλιτέχνες, καθώς έχουν πραγματοποιήσει πολλαπλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σ όλο τον κόσμο! Τα έργα τους κοσμούν πολλά μουσεία και ιδιωτικές συλλογές.

Συγκεκριμένα στην έκθεση συμμετέχουν οι εξής ζωγράφοι: Γιάννης Κάδρας, Ιβάν Κυριακίδης, Κώστας Μπανάσης, Βασιλική Σαργολόγου, Αλέξης Σιαμάνης, Δημήτρης Σιδεράς.

«Τέλος θέλω να επισημάνω ότι τι ΦΕΣΤΙΒΑΛ μας έχει ανιδιοτελή χαρακτήρα και δεν γίνεται με σκοπό κάποιο χρηματικό όφελος», τονίζει ο Ξενοφών Λαμπράκης. Η είσοδος σε όλες  τις εκδηλώσεις είναι ΔΩΡΕΑΝ (εκτός από το restaurant ΜΑΓΕΜΕΝΟΣ ΑΥΛΟΣ)

Το  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ του φεστιβάλ :


Τετάρτη 17 .09.14 στις 19.30

Εγκαίνια έκθεσης ζωγράφων από την Τασκένδη  & Δεξίωση .

Πολιτιστικό Κέντρο ” ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ” ( οδ. Ηρακλειδών 66 Θησείο . Μετρό Κεραμικός τηλ. 2103452150) είσοδος ελεύθερη

Πέμπτη 18.09.14  στις 20.00

Συναυλία κλασικής  & φολκλορικής μουσικής από βιρτουόζους μουσικούς του Ουζμπεκιστάν. Δεξίωση. 

Θέατρο ΤΡΙΑΝΟΝ ( οδ. Κοδριγκτώνος 21 πλ.  Βικτωρίας τηλ. 2108215469) είσοδος ελεύθερη

Σάββατο 20.09.14 στις 21.00

Μουσική βραδιά με τους καλλιτέχνες από το Ουζμπεκιστάν

Restaurant “ΜΑΓΕΜΕΝΟΣ ΑΥΛΟΣ” ( οδ. Αμύντα 4  πλ. Προσκόπων – Μάνου Χατζιδάκι. Τηλ. 210 7223195)