Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Ατομική έκθεση του Emanuele Pantanella στο παλαιοπωλείο Μαρτίνος

Ατομική έκθεση του Emanuele Pantanella στο παλαιοπωλείο Μαρτίνος

Το παλαιοπωλείο ΜΑΡΤΙΝΟΣ διοργανώνει και εγκαινιάζει τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014, την ατομική έκθεση του Emanuele Pantanella (1939-2014) υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ιταλίας στην Ελλάδα.  Τιμά το σημαντικό  Ιταλό designer  και παρουσιάζει μέρος της πολύπλευρης δημιουργίας του που χαρακτηρίζεται από την εξαίσια κομψότητα και την υψηλή αισθητική.

 

Βιογραφικό:

Ο Emanuele Pantanella έζησε στη Ρώμη και παραμένει ένα από τα καλύτερα φυλαγμένα μυστικά του Ιταλικού design, παρόλο που έργα του βρίσκονται σε σημαντικά μουσεία και ιδιωτικές συλλογές ανά τον κόσμο. Προερχόμενος από οικογένεια βιομηχάνων, σπούδασε πολιτικές επιστήμες και δούλεψε στην οικογενειακή επιχείρηση. Παράλληλα μελετούσε,  παρακολουθούσε την εξέλιξη του Ιταλικού design και πειραματιζόταν σκαλίζοντας πολύτιμα ξύλα και φτιάχνοντας πολυτελή μικροαντικείμενα. Όταν πια συνταξιοδοτήθηκε αφιερώθηκε σε αυτό που αγαπούσε πιο πολύ και δημιούργησε το δικό του studio στη Piazza Navona της Ρώμης. Κοσμοπολίτης και bon viveur,  ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο  κι αγάπησε ιδιαιτέρως την Ελλάδα και τον αρχαίο Κυκλαδικό πολιτισμό. O Emanuele Pantanella και η σύζυγος του Letizia υπήρξαν μεγάλοι συλλέκτες Ισλαμικής Τέχνης και δώρισαν τη συλλογή τους στο Μουσείο του Λούβρου.

 

Κύριο χαρακτηριστικό των αντικειμένων του είναι το μοναδικό φινίρισμα  και η χρήση πολύτιμων υλικών όπως  το μάρμαρο, ο έβενος, ο νεφρίτης, το rock crystal, ο χρυσός και οι ημιπολύτιμες πέτρες.

 

Τα πανό του Pantanella από χρωματιστά μεσογειακά μάρμαρα, όπως και  τα τραπέζια του, οι σφαίρες και τα γουδιά είναι εμπνευσμένα από την Αυτοκρατορική Ρώμη και από τα εκπληκτικά  μωσαϊκά που πραγματοποίησε η Δυναστεία των Cosmati στη Ρώμη (11-13ος αιώνας), οι οποίοι ανακύκλωναν  παλιά μαρμάρινα θραύσματα και δημιουργούσαν μοναδικές συνθέσεις. Εμφανής είναι η επιρροή κι από την Ισλαμική γραφή, τη Βυζαντινή αρχιτεκτονική και τις ορθομαρμαρώσεις της εποχής του Αδριανού, καθώς και από τις μπαρόκ Βενετσιάνικες εκκλησίες. Όλα τα μάρμαρα που χρησιμοποιούσε προέρχονταν από παλιά νταμάρια που ανακάλυπτε ο Εmanuele στα ταξίδια του.

 

Επιπλέον, η έκθεση θα συμπεριλαμβάνει τα συλλεκτικά φωτιστικά της σειράς Pantanella Lux, αντικείμενα καθώς και πρωτότυπα σχέδια μουσειακού ενδιαφέροντος.

 

Έργα του εκτίθενται σε μεγάλα μουσεία, όπως το Victoria & Albert Museum, London, Metropolitan Museum of Art, New York, Musée de la Mode et du Textile, the Union Centrale des Arts Decoratifs, Musée de la Seita (Musée du Tabac) Paris, Det Danske Kunstindustrimuseum, Copenhagen, Museo Naçional de Artes Decoratives, Madrid, Museum of Fine Art, Houston και στο Museum Für Angewandte Kunst, Cologne.

Σχετικές ειδήσεις
Ατομική έκθεση της Μαριάννας Ιγνατάκη στη γκαλερί CAN Christina Androulidaki
21.02.2017 13:11
Η γκαλερί CAN Christina Androulidaki εγκαινιάζει την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017 την ατομική έκθεση της Μαριάννας Ιγνατάκη, με τίτλο H Josie, η Πανοπλία και ο Μαλλιάνθρωπος.
«περιοδικός», ατομική έκθεση του Julien Cadoret στο Beton 7
20.01.2017 14:13
To Beton7 Gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Julien Cadoret με τον τίτλο “περιοδικός”. Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί διαφορετικά μέσα, γλυπτική, βίντεο, φωτογραφία, περφόρμανς, εγκατάσταση in situ, σχολιάζοντας και διερευνώντας την κοινωνία και τις τρέχουσες πολιτιστικές πρακτικές.
Η περιπέτεια της εικόνας, ατομική έκθεση του Δημήτρη Ράτσικα στη γκαλερί Alma
22.12.2016 14:24
Η αίθουσα τέχνης Alma παρουσίαζει την ατομική έκθεση του Δημήτρη Ράτσικα, με τίτλο Η περιπέτεια της εικόνας, σε επιμέλεια του Γιάννη Μπόλη. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Tρίτη, 24 Ιανουαρίου 2017, στις 20:00.
Leftovers of a Landscape: έκθεση του Φίλιππου Θεοδωρίδη στο Παλαιοπωλείο Μαρτίνος
21.09.2016 10:43
Το παλαιοπωλείο Μαρτίνος με χαρά παρουσιάζει τη νέα ατομική έκθεση του Φίλιππου Θεοδωρίδη, με τίτλο «Leftovers of a landscape», στις 20 Οκτωβρίου 2016 με πίνακες ζωγραφικής και κολλάζ.
99,9 του Di Kirios Criton στο Παλαιοπωλείο Μαρτίνος
21.03.2016 10:51
Ο ΜΑΡΤΙΝΟΣ με χαρά παρουσιάζει την έκθεση με τίτλο 99,9, καθώς και το βιβλίο, το οποίο αποτελεί ένα αυτοτελές έργο τέχνης του Kirios Criton.