Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

«Αφιέρωμα στον Ποιμενικό Βίο. Πολιτιστική Κληρονομιά και Οικονομική Ανάπτυξη»: Συνέδριο στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

«Αφιέρωμα στον Ποιμενικό Βίο. Πολιτιστική Κληρονομιά και Οικονομική Ανάπτυξη»: Συνέδριο στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Αφιέρωμα στον Ποιμενικό Βίο. Πολιτιστική Κληρονομιά και Οικονομική Ανάπτυξη» οργανώνει το Κέντρο Αναπτυξιακών Μελετών PRISMA, σε συνεργασία με το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014, στις εγκαταστάσεις της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, ενώ το Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014 έχουν προγραμματιστεί επισκέψεις σε εγκαταστάσεις υπαίθρου σχετικές με το θέμα του συνεδρίου.

 

Το Συνέδριο μετέχουν επιστήμονες και ειδικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό (Ουγγαρία, Ισπανία, Βουλγαρία, Τσεχία Πολωνία, Γαλλία, Εσθονία, Νότια Κορέα), προερχόμενοι από πολλές ειδικότητες, όπως λαογραφία, οικονομία της υπαίθρου, εθνογραφία, μουσειολογία, αρχαιολογία, τέχνη και αρχιτεκτονική. 

 

Στην Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου μετέχουν οι:

Δρ Φούλη Παπαγεωργίου, Γεν. Δ/ντρια Κέντρου Αναπτυξιακών Μελετών PRISMA, Διοργανώτρια του συνεδρίου,

Δρ Miklós Cseri, Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού, Υπουργείο Ανθρώπινου Δυναμικού, Ουγγαρία, τ. Γενικός Διευθυντής του Ουγγρικού Υπαιθρίου Εθνολογικού Μουσείου, εκπρόσωπος επικεφαλής οργανισμού του ευρωπαϊκού έργου CANEPAL,

Δρ Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, τ. Δ/ντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών,

Καθ. Σωτήρης Χτούρης, Καθηγητής Τμήματος Κοινωνιολογίας Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

 

Το Συνέδριο απευθύνεται σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και δίκτυα με αντικείμενο την πολιτιστική κληρονομία, την περιφερειακή ανάπτυξη και την προστασία περιβάλλοντος, σε στελέχη μουσείων και πολιτιστικούς φορείς, αλλά και στην ακαδημαϊκή κοινότητα, ερευνητές, σπουδαστές κ.ά.

 

Σκοπός του Συνεδρίου είναι να φέρει σε επαφή ενδιαφερόμενους και φορείς που κινούνται στο χώρο της αγροτικής πολιτιστικής κληρονομιάς και οικονομίας, ώστε να ερευνήσουν και να συζητήσουν θέματα που αφορούν την αιγοπροβατοτροφία και την ποιμενική ζωή ως παράγοντες που διαμορφώνουν την πολιτιστική κληρονομιά της υπαίθρου, εστιάζοντας σε ζητήματα που αφορούν τόσο το παρελθόν, όσο και το μέλλον.

 

Το Συνέδριο αποτελεί μία διοργάνωση που προσφέρεται ως σημείο συνάντησης και γνωριμίας μεταξύ επιστημόνων και επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται, μεταξύ άλλων, στους τομείς της αγροτικής οικονομίας, της λαογραφίας, της εθνογραφίας. Στα πλαίσια του συνεδρίου δίνεται η δυνατότητα σε ανθρώπους από τον χώρο της τέχνης, αρχιτέκτονες, μουσικούς και επιμελητές εκθέσεων, καθώς και σε εκπροσώπους οργανισμών, να διερευνήσουν την πολιτιστική διάσταση της ποιμενικής ζωής και τις εκφάνσεις της στην Ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά της υπαίθρου, ανταλλάσοντας απόψεις και διευρύνοντας το επαγγελματικό δίκτυο γνωριμιών τους.  Εισηγητές και κοινό καλούνται να αναπτύξουν έναν διεπιστημονικό διάλογο βασισμένο σε θέματα πολιτισμού και οικονομίας του ποιμενικού βίου, με γνώμονα την αειφόρο διαχείριση της οικονομίας της υπαίθρου και την προώθηση της πολιτισμικής της παρακαταθήκης.

 

Το Συνέδριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «CANEPAL - Η Ευρωπαϊκή Κληρονομιά της Αιγοπροβατοτροφίας και του Ποιμενικού Βίου» (www.canepal.eu), με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

Συνοπτικά, το Πρόγραμμα Εισηγήσεων και Εργαστηρίων:

 

Την Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστούν δύο (2) θεματικές Ενότητες: α) Ιστορικό της πολιτιστικής κληρονομιάς της ποιμενικής ζωής και β) Ποιμενική κληρονομιά και οικονομική ανάπτυξη, ενώ θα πραγματοποιηθούν τέσσερα (4) Εργαστήρια: α) Προφορική παράδοση της ποιμενικής ζωής, β) Ποιμενική Αρχιτεκτονική-Ποιμενική ζωή στην Τέχνη, γ) Η καθημερινή ζωή των ποιμένων, Διατροφή και Χειροτεχνήματα και δ) Τοπίο και Διαδρομές Εποχιακής Μετακίνησης.

 

Την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστούν δύο (2) θεματικές Ενότητες: α) Ποιμενική κληρονομιά παρελθόν και παρόν [α1. Προσεγγίζοντας το κοινό: μουσειακές εκθέσεις και εκπαίδευση, α2. Από την πρόσφατη ιστορία στην αρχαιότητα] και β) Αγροτική ανάπτυξη και αειφορία, ενώ θα ακολουθήσουν Αναφορές από τους εισηγητές των Εργαστηρίων καθώς και τα Συμπεράσματα του Συνεδρίου.

 

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία, στο πλαίσιο του προγράμματος CANEPAL, η Έκθεση «Το πρόβατο» -Οδοιπορικό στον ποιμενικό βίο: Αρχιτεκτονική και Τέχνη, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» και στο Λαογραφικό Μουσείο Αράχωβας, όπου, με τη συμμετοχή πολλών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, μέσα από έργα τέχνης, φωτογραφικό, οπτικοακουστικό υλικό και αρχιτεκτονικές κατασκευές, παρουσιάστηκαν πτυχές της ευρωπαϊκής κληρονομιάς του ποιμενικού βίου, από τη μυθολογία, τους συμβολισμούς, μέχρι και τη σύγχρονη αρχιτεκτονική.

Σχετικές ειδήσεις
«Το Αρχαίο Δράμα στη Θήβα»: Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αναδεικνύει την πολιτιστική της κληρονομιά
18.01.2017 14:22
Την πολιτιστική κληρονομιά της Θήβας αναδεικνύει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η οποία ενώνει της δυνάμεις της με το Κέντρο Κλασικού Δράματος και Θεάματος του Παντείου Πανεπιστημίου και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και δημιουργεί το διεθνές εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα «Το Αρχαίο Δράμα στη Θήβα».
Βράβευση του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού για την ταινία «Η Επιστροφή»
15.12.2016 10:41
Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού βραβεύτηκε με το πρώτο (χρυσό) βραβείο, στο Διεθνές Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Μέσων για τα Μουσεία και την Πολιτιστική Κληρονομιά της AVICOM (F@IMP 2.0 2016), της Διεθνούς Επιτροπής Οπτικοακουστικών Μέσων και Νέων Τεχνολογιών, Εικόνας και Ήχου του ICOM, στην κατηγορία ταινία μεγάλης διάρκειας για την ταινία παραγωγής του με τίτλο «Η Επιστροφή».
Κοινωνική και πολιτική εκπροσώπηση. Προκλήσεις και προοπτικές: Συνέδριο στο Ίδρυμα της Βουλής
13.12.2016 15:47
Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία διοργανώνει επιστημονικό συνέδριο με θέμα: «Κοινωνική και πολιτική εκπροσώπηση. Προκλήσεις και προοπτικές στη δημοκρατία τον 21ο αιώνα». Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 15, 16 και 17 Δεκεμβρίου 2016 στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης.
ΦantastiCon 2016: To Πανελλήνιο Συνέδριο για το Φανταστικό επιστρέφει!
25.08.2016 13:11
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων Φανταστικού (GFS) και η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με το Hellenic American College (HAEC) παρουσιάζουν στις 1 & 2 Οκτωβρίου 2016 στην Ελληνοαμερικανική Ένωση το ΦantastiCon 2016!
Δύο ελληνικά έργα κερδίζουν Βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά / Βραβείο Europa Nostra 2016
08.04.2016 14:48
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Europa Nostra ανακοίνωσαν σήμερα τους νικητές των Βραβείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά για το 2016 / Βραβεία Europa Nostra - την μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή βράβευση στο χώρο της πολιτιστικής κληρονομιάς.