Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Η όπερα του Beethoven "Φιντέλιο" στο Αίθριο του Μουσείου Μπενάκη

Η όπερα του Beethoven

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, παρουσιάζει, τη Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014, στις 8.30μ.μ. στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη, τη Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με την πειραματική ομάδα καλλιτεχνών «Ελληνική Όπερα», στην όπερα «Φιντέλιο» του Ludwig van Beethoven, σε συναυλιακή μορφή με ελληνικούς υπέρτιτλους.

 

Πρόκειται για τη μοναδική όπερα που έγραψε ο Γερμανός συνθέτης, η οποία κατέχει σημαντική θέση στην ιστορία του λυρικού θεάτρου. Η δράση εκτυλίσσεται στη Σεβίλλη του 18ου αιώνα κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Καρόλου Γ΄. Ο ισπανός επαναστάτης Φλορεστάν φυλακίζεται άδικα ως αποτέλεσμα των πολιτικών δολοπλοκιών του διοικητή της φυλακής Δον Πιζάρο. Η Λεονώρα, σύζυγος του Φλορεστάν, έχοντας μεταμφιεστεί σε άνδρα, φροντίζει να προσληφθεί ως δεσμοφύλακας με το όνομα Φιντέλιο για να τον σώσει.

 

Η όπερα πραγματεύεται τα θέματα της συζυγικής αγάπης, της πίστης και της ελευθερίας. Ο ηρωισμός που διακρίνει τους κεντρικούς χαρακτήρες και ο τελικός τους θρίαμβος αντανακλάται στη μουσική γλώσσα του Beethoven, η οποία αποδίδει με ενάργεια και δραματικότητα τα ανθρώπινα πάθη και συναισθήματα. Για τους λόγους αυτούς, ο «Φιντέλιο» θεωρείται προάγγελος της Γερμανικής ρομαντικής όπερας.

 

Λιμπρέτο: Joseph von Sonnleithner, βασισμένο στο λιμπρέτο του Jean-Nicolas Bouilly για την όπερα Λεωνόρα ή Η συζυγική αγάπη του Pierre Gaveaux.

 

Διανομή:

Φλορεστάν, ένας φυλακισμένος ευγενής: Βαγγέλης Χατζησίμος

Λεονώρα (Φιντέλιο), σύζυγος του Φλορεστάν: Σοφία Κυανίδου

Ρόκκο, δεσμοφύλακας: Γιώργος Ρούπας

Μαρτζελίνα, κόρη του δεσμοφύλακα: Μυρσίνη Μαργαρίτη

Τζακκίνο, βοηθός του δεσμοφύλακα: Χρήστος Κεχρής

Δον Φερνάντο, υπουργός: Κώστας Ντότσικας

Δον Πιζάρο, διοικητής της φυλακής: Βαγγέλης Μανιάτης

Πρώτος Κατάδικος: Βλαδίμηρος Σιαμέτης

Δεύτερος Κατάδικος: Αλέξανδρος Διαμαντίδης

 

Μουσική προετοιμασία: Μιχάλης Παπαπέτρου

Διδασκαλία Χορωδίας: Σταύρος Μπερής

Μουσική διεύθυνση: Ανδρέας Τσελίκας

Σχετικές ειδήσεις
Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων στο Μουσείο Μπενάκη
27.01.2017 17:26
Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει, την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου στις 20.30 στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων σε έργα των C. W. Gluck, Φ. Τσαλαχούρη και L. van Beethoven, υπό τη μουσική διεύθυνση του Ανδρέα Τσελίκα.
Idra Kayne: A
26.09.2016 12:38
Το café του Νομισματικού Μουσείου υποδέχεται την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016, το soulfunk κορίτσι, που ακούει στο όνομα Idra Kayne.
Giuseppe Verdi - Ernani: όπερα σε τέσσερις πράξεις από τη Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων
09.09.2016 16:58
Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει τη Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων στην όπερα του Giuseppe Verdi «Ernani», σε συναυλιακή μορφή με ελληνικούς υπέρτιτλους, την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016 στις 20.30 στο Αίθριο Μουσείου Μπενάκη.
H Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων σε έργα Ελλήνων συνθετών στο Μουσείο Μπενάκη
27.06.2016 14:18
Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων σε ένα αφιέρωμα στη σύγχρονη ελληνική δημιουργία την Τετάρτη 29 Ιουνίου στις 9μ.μ. στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη.
H Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων στο Μουσείο Μπενάκη
02.06.2016 11:53
Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει τη Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων στην πρώτη τους καλοκαιρινή εμφάνιση με μία μοναδική συναυλία, την Τρίτη 7 Ιουνίου στις 21.00 στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη.