Εκτός από τα γνωστά κι αγαπημένα μαθήματα κίνησης που προσφέρονται στον Κινητήρα Studio, φέτος ξεκινούν, από τη Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014, και 2 νέα μαθήματα Υποκριτικής και Συγγραφής για όλους!

Κινητήρας Υ (Υποκριτική)

Τρίτη 18.30-20.30

Έναρξη μαθημάτων στις 8/9/2014 με μια εβδομάδα δωρεάν μαθημάτων!

Συντονίζει ο Δημήτρης Αγοράς με καλεσμένους το Νικήτα Μιλιβόγεβιτς και την Αμάλια Μπένετ.

Όταν θέλεις γκάιντα να παίξεις πρέπει να κατέβεις στην κόλαση… κινέζικη παροιμία

Πώς ο γραπτός λόγος γίνεται προφορικός;

Πώς ένα θεατρικό έργο παίρνει σάρκα και οστά;

Πώς ένας ρόλος ζωντανεύει;

Μπορώ να το κάνω κι εγώ; Να σταθώ στη σκηνή; Να βρω την αλήθεια του ρόλου μέσα από τη δική μου; Να γίνω μέρος του θαύματος;

Ο Δημήτρης Αγοράς μέσα από ασκήσεις αισθήσεων, αυτοσχεδιασμούς, θεατρικό παιχνίδι, αναλύσεις κειμένων και ρόλων ανοίγει ένα παράθυρο στις βασικές αρχές και τον κόσμο της υποκριτικής τέχνης έτσι ώστε όχι μόνο να ρίξουμε μια ματιά στο θέατρο αλλά να βιώσουμε τη δύναμη και τη μαγεία του με σώμα και ψυχή.

Κατά τη διάρκεια της χρονιάς και στα πλαίσια του μαθήματος, ο Σέρβος σκηνοθέτης Νικίτα Μιλιβόγεβιτς και η βρετανή χορογράφος Αμάλια Μπένετ θα παραδώσουν master classes στην υποκριτική, την κίνηση και τις αρχές της σκηνοθεσίας.

Στο τέλος της χρονιάς, μέσω της κοινής διαδικασίας, θα φτιαχτεί μια ομάδα με κοινό στόχο και όραμα η οποία θα συνδημιουργήσει με μοναδικό τρόπο μια παράσταση πάνω σε συγκεκριμένο θεατρικό έργο, ανοιχτή για το κοινό. Οι συμμετέχοντες θα περάσουν απ’ όλη τη διαδικασία δημιουργίας, πρόβας και παραγωγής (σκηνικά, κοστούμια, φώτα, μακιγιάζ, ζωντανή μουσική κ.λ.π) και θα έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν με τους επαγγελματίες καλλιτέχνεςς του Κινητήρα.

Σκοπός είναι το μάθημα και η διαδικασία της πρόβας να λειτουργεί ως βάλσαμο στην καθημερινότητά μας. Με αυτόν τον τρόπο το κοινωνικό όφελος των τεχνών επηρεάζει άμεσα την καθημερινότητα της τοπικής κοινότητας.

Βιογραφικό:

Ο Δημήτρης Αγοράς γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι πατέρας τριών παιδιών. Σπούδασε θέατρο στη Σχολή του Βασίλη Διαμαντόπουλου κι έχει μαθητεύσει κοντά στη Νίκη Τριανταφυλλίδη.Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τον Ανδρέα Μανωλικάκη,το Δημήτρη Ήμελλο, το Γιάγκο Ανδρεάδη κ.α. Μεταξύ άλλων έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο (Μ. Κακογιάννης), Ανοιχτό Θέατρο (Γ .Μιχαηλίδης ), Θέατρο του Νέου Κόσμου (Ν. Γουλή), Altera Pars (Π. Νάκος), ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κρήτης (Γ. Αντωνάκης, Μ. Μανουσάκης), Κινητήρας (Α.Γύρα), Μαγικές Σβούρες (Δημ. Αδάμης) κ.α. Έχει συμμετάσχει στην τηλεόραση στα σήριαλ: Κόκκινος Κύκλος, Τα παιδιά της Νιόβης, Για την Άννα, κ.ά. .Έχει διδάξει υποκριτική σε παιδιά και ενήλικες στο Μικρό Πολυτεχνείο και στη θεατρική ομάδα των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα. Από το 2011 συντονίζει την ερασιτεχνική ομάδα θεάτρου γονέων και δασκάλου στο 2ο Δημ. Βούλας και την ερασιτεχνική ομάδα του “Νότιος: χώρος τέχνης και δράσης”.

Κινητήρας Σ (Συγγραφή)

Παρασκευή 18.00-20.00

Έναρξη μαθημάτων στις 8/9/2014 με μια εβδομάδα δωρεάν μαθημάτων!

Το μάθημα θα δέχεται νέους συμμετέχοντες μέχρι και την Παρασκευή 19/12/2014.

Συγγραφή, για κάθε λάτρη των λέξεων και όχι μόνο, με τον Χρήστο Πολυμενάκο και καλεσμένους τον Αντώνη Γαλέο (GR), τη Μαρία Α. Ιωάννου (CY) και την Camilla Nelson (UK).

Η συγγραφή είναι παντού στη ζωή και το έργο μας. Κινητήρας Σ σημαίνει βρίσκω το δικό μου τρόπο να εκφράζομαι μέσα από τις λέξεις και χτίζω την προσωπική μου μέθοδο, ενώ γνωρίζω τις πιο σύγχρονες τεχνικές συγγραφής στο διεθνή χώρο.

Η αρχή, η ιστορία, η φόρμα και η δομή της, το ύφος και η δραματουργία, οι χαρακτήρες και οι ρόλοι τους, καθώς επίσης η φύση και το σώμα ως πηγές έμπνευσης και συγγραφικά εργαλεία είναι τα αντικείμενα που θα εξερευνήσουμε φέτος. Στο πρώτο μέρος εμπλουτίζουμε την εργαλειοθήκη μας και στο δεύτερο βουτάμε στη δημιουργία και την υποστήριξη των έργων.

Δημιουργική και θεατρική γραφή, ποίηση, κλασσική και σύγχρονη μορφή, παραδοσιακά και σύγχρονα μέσα γίνονται μέρος του παιχνιδιού με τις λέξεις υπό το πρίσμα του performance writing και ειδικότερα της μεθοδολογίας body/word (σώμα/λέξη). Μετά από χρόνια επιτυχημένης εφαρμογής του body/word στη δημιουργία έργων και τη διδασκαλία συγγραφής στην Αγγλία, τη Σλοβενία, την Κύπρο, τη Φινλανδία και σύντομα εργαστήρια στον Κινητήρα, φέτος χάρη στο Κινητήρας Σ θα είναι στη διάθεση μας για ένα χρόνο!

Επιπλέον, νέοι και καταξιωμένοι στα αντικείμενα τους επαγγελματίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα μοιραστούν τη δική τους γνώση, καλεσμένοι στο συγγραφικό μας πάρτι.

-Αν η αρχή είναι μισή αρχοντιά…

-Μια ιστορία / Ένα ταξίδι

-Τον χαρακτήρα μου τον φτιάξανε τα έργα μου

-Συγγραφή, φυσικά!

-Το τέλος είναι η δημιουργία

Tο τέλος της χρονιάς θα μας βρει με προσωπικά έργα, εξατομικευμένες μεθοδολογίες και ένα συλλογικό δημιούργημα με θέμα «Για μια καινούρια αρχή!».

Το μάθημα είναι ανοιχτό στον καθένα και την καθεμία που θέλει να τολμήσει μια νέα αρχή. Θέλεις να εξελίξεις και να μοιραστείς τη συγγραφική σου τρέλα και μέθοδο με ανθρώπους από τελείως διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους, ηλικίες και κοινωνικούς ρόλους, ανεξάρτητα από την προηγούμενη εμπειρία σας στη συγγραφή; Ο Κινητήρας Σ είναι ένας τρόπος να ξαναγίνει η καθημερινότητα σου ένα μαγευτικό ταξίδι. Αν, πάλι, αυτό που αναζητάς είναι η εξέλιξη του έργου σου στο πλαίσιο ατομικών συναντήσεων, μη διστάσεις να μας το ζητήσεις!

Βιογραφικό:

Ο Χρήστος Πολυμενάκος είναι απόφοιτος της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης «Διομήδης Φωτιάδης» (1997) και κάτοχος MA στο Performance Writing (2010) από το ιστορικό πανεπιστήμιο Dartington College of Arts. Έχει εργαστεί ως δημιουργός, ερμηνευτής, ερευνητής, εκπαιδευτικός, καλλιτεχνικός διευθυντής και σχεδιαστής εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Έργα και σεμινάριά του έχουν παρουσιαστεί σε Εθνικά και Περιφερειακά Θέατρα, Ιδρύματα Σύγχρονης Τέχνης, Διεθνή Φεστιβάλ και ανεξάρτητες διοργανώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ερευνά τη σχέση σώματος και λέξης (body/word) και μέρος της εκπαιδευτικής μεθοδολογίας του εκδόθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Writing PAD / Intellect Books στη Μεγάλη Βρετανία τον Ιούνιο του 2014. Είναι μέλος της ομάδας του Κινητήρα από το 1995.

Ο Αντώνης Γαλέος (Ελλάδα) είναι σκηνοθέτης, μεταφραστής, δραματουργός, καθηγητής υποκριτικής, κάτοχος BA σε Ελληνική και Αγγλική Φιλολογία, MA σε Λογοτεχνική Θεωρία, MA σε σκηνοθεσία θεάτρου και υποψήφιος Διδάκτορας με ερευνητικό θέμα Ρητορική Υποκριτική.

Η Μαρία Α. Ιωάννου (Κύπρος) είναι βραβευμένη συγγραφέας και καθηγήτρια δημιουργικής γραφής και λογοτεχνίας.

Η Camilla Nelson (UK) είναι ποιήτρια, text-artist και ερευνήτρια. Είναι ιδρύτρια και καλλιτεχνική επιμελήτρια του εκδοτικού οίκου Singing Apple Press, κάτοχος PhD Performance Writing και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ποίησης στο Cardiff Metroplitan University.