Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2017

«Νύφες: Παράδοση και μόδα στην Ελλάδα»: Έκθεση του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος στο Φουγάρο

«Νύφες: Παράδοση και μόδα στην Ελλάδα»: Έκθεση του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος στο Φουγάρο

Το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014, εγκαινιάζεται στη FOUGARO THE GALLERY Nafplion η έκθεση του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος, «ΝΥΦΕΣ: Παράδοση και μόδα στην Ελλάδα» σε συνεργασία με το ΦΟΥΓΑΡΟ. Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014.

 

Με επίκεντρο τον γάμο, τη σημαντική αυτή στιγμή στη ζωή της γυναίκας, η έκθεση παρουσιάζει νυφικά ενδύματα από τις συλλογές του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος. Θα εκτεθούν  νυφικά από τα μέσα του 19ου έως τις αρχές του 21ου αιώνα. Η έκθεση φιλοδοξεί να αναδείξει την ποικιλία των σχημάτων και των διακοσμητικών στοιχείων που παρουσιάζουν τα νυφικά ενδύματα της περιόδου. Από τα κομψά και περίτεχνα νυφικά του 19ου αιώνα έως τις πρωτοποριακές δημιουργίες των σύγχρονων σχεδιαστών και τις εκκεντρικές εμφανίσεις του 21ου αιώνα, το νυφικό ένδυμα συμβαδίζει με τις τάσεις της μόδας με έναν ιδιαίτερο τρόπο, αντλώντας συχνά έμπνευση από σχήματα του παρελθόντος ή προαναγγέλλοντας τη μόδα του αύριο.

 

Η έκθεση, που σκοπό έχει να τιμήσει τους δωρητές του Ιδρύματος -αφού όλα τα νυφικά προέρχονται από δωρεές, εντάσσεται στον εορτασμό των 40 χρόνων από την ίδρυση του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος.

 

Πρωτοπαρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Μουσείο Μπενάκη , στο κτίριο της οδού Πειραιώς, από τις 23 Ιανουαρίου έως τις 25 Μαΐου 2014, όπου εκτέθηκαν 65 νυφικά, δημιουργίες αφ’ ενός ιστορικών ελληνικών οίκων (Mady Donnet, Georgette, Οίκος Τσούχλου, Οίκος Τσοπανέλη, C. Mavropoulos, Νίκος-Τάκης), και αφ’ ετέρου διεθνών ονομάτων του χώρου (Jean Dessès, Mme Grès, Yves Dooms, Etienne Brunel).

 

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης δωρίθηκαν στο ΠΛΙ άλλα 35 νυφικά, που καλύπτουν τη χρονική περίοδο από το 1898 έως το 1997, και θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο κοινό στην έκθεση στο Φουγάρο.  Ανάμεσά τους υπάρχουν δημιουργίες των οίκων υψηλής ραπτικής Γιάννη Βούρου, Κώστα Μαυρόπουλου, Λουκίας,  των οίκων νυφικών Νταίζης Αντωνοπούλου και «Μπουμπού» και των  εργαστηρίων ραπτικής «Νίτσα», «Ελευθερία» και  Κεχάεφ.

 

Το φωτογραφικό υλικό που συμπληρώνει την έκθεση προέρχεται από τη Φωτοθήκη του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος, τα Φωτογραφικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη και τους πολυάριθμους φίλους που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση των διοργανωτών για αποστολή οικογενειακών γαμήλιων φωτογραφιών.

 

Η έκθεση θα πλαισιωθεί με εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά από τα Εργαστήρια του Φουγάρου και θα οργανώνονται ξεναγήσεις για σχολεία και επισκέπτες. Η έκθεση συνοδεύεται από κατάλογο.

 

Συντελεστές Έκθεσης:

Διοργάνωση: Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα , Φουγάρο

Γενική διεύθυνση: Ιωάννα Παπαντωνίου

Συνεργάτες: Αγγελική Ρουμελιώτη, Μαρία Παπαδοπούλου

Συντήρηση: Πίτσα Καβάσιλα, Ζωή Κόνα

Σχεδιασμός εκθεσιακού χώρου: Σταμάτης Ζάννος

Ηλεκτρονικές εκτυπώσεις: Νίκος Πασχαλίδης

Κούκλες: Angelina, Αθήνα - H & H Sculptors Ltd, Λονδίνο

Ασφάλειες: Γ.Καραβίας & Συνεργάτες ΕΠΕ - Ανταποκριτής Lloyd’s

Προέλευση εκθεμάτων: Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα, Ναύπλιο

Σχετικές ειδήσεις
Τέχνης Παλμοί ΙΙΙ: έκθεση του Συνδέσμου Υποτροφών του Ιδρύματος Ωνάση και του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου
04.11.2016 13:30
Μπορεί η εικαστική δημιουργία να εκτεθεί σε ένα χώρο όπου δοκιμάζεται το ανθρώπινο σώμα; Μπορεί η παρουσία ενός έργου τέχνης να δώσει έμπνευση και ελπίδα σε μια ανθρώπινη ψυχή που αγωνίζεται να αναρρώσει; Μπορεί η καλλιτεχνική έκφραση να «παντρευτεί» αρμονικά με την ασθένεια, για να στηρίξει τελικά τη μάχη για την ίδια τη ζωή; Για 3η φορά -μετά το 2001 και το 2008-, ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση θα ενώσει τον Πολιτισμό με την Υγεία, μέσα από την έκθεση «Τέχνης Παλμοί ΙΙΙ», μια εικαστική έκθεση ελπίδας, δύναμης και ευαισθησίας.
ό,τι μικρό και όμορφο: Έκθεση της Βάλης Κολοτούρου στο Φουγάρο
22.09.2016 11:02
Από το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016 το ΦΟΥΓΑΡΟ παρουσιάζει στην Αίθουσα 2 την έκθεση ό,τι μικρό και όμορφο της Βάλης Κολοτούρου.
GR80s. Η Ελλάδα του Ογδόντα: μία έκθεση αφιερωμένη στη δεκατία του '80 στην Τεχνόπολη
09.09.2016 10:53
Η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων διοργανώνει, από τον Ιανουάριο ως το Μάρτιο του 2017, την ιστορική και πολιτισμική έκθεση «GR80s. Η Ελλάδα του Ογδόντα στην Τεχνόπολη», σε σύμπραξη με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και με την συνεργασία σημαντικών ελληνικών και διεθνών επιστημονικών και πολιτισμικών ιδρυμάτων και φορέων.
Βραβείο ADI Culture Award 2016 για την έκθεση Adhocracy της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση
04.07.2016 15:46
Η έκθεση Adhocracy που διοργάνωσε η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση την προηγούμενη σαιζόν (29 Απριλίου – 4 Ιουλίου 2015) βραβεύτηκε στην Ισπανία με το ADI Culture Award 2016. Το βραβείο αυτό, που δίνεται για πρώτη φορά, αποτελεί επιβράβευση όχι μόνο της ίδιας της έκθεσης, αλλά και της ανοιχτής αυτής διαδικασίας στο σύνολό της.
Francesco Moretti Γλυπτά και Χαρακτικά: Έκθεση στο Café του Φουγάρου
14.04.2016 13:07
Την Τετάρτη 20 Απριλίου 2016 το Φουγάρο εγκαινιάζει την έκθεση Francesco Moretti Γλυπτά και Χαρακτικά.