Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

«Νύφες: Παράδοση και μόδα στην Ελλάδα»: Έκθεση του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος στο Φουγάρο

«Νύφες: Παράδοση και μόδα στην Ελλάδα»: Έκθεση του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος στο Φουγάρο

Το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014, εγκαινιάζεται στη FOUGARO THE GALLERY Nafplion η έκθεση του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος, «ΝΥΦΕΣ: Παράδοση και μόδα στην Ελλάδα» σε συνεργασία με το ΦΟΥΓΑΡΟ. Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014.

 

Με επίκεντρο τον γάμο, τη σημαντική αυτή στιγμή στη ζωή της γυναίκας, η έκθεση παρουσιάζει νυφικά ενδύματα από τις συλλογές του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος. Θα εκτεθούν  νυφικά από τα μέσα του 19ου έως τις αρχές του 21ου αιώνα. Η έκθεση φιλοδοξεί να αναδείξει την ποικιλία των σχημάτων και των διακοσμητικών στοιχείων που παρουσιάζουν τα νυφικά ενδύματα της περιόδου. Από τα κομψά και περίτεχνα νυφικά του 19ου αιώνα έως τις πρωτοποριακές δημιουργίες των σύγχρονων σχεδιαστών και τις εκκεντρικές εμφανίσεις του 21ου αιώνα, το νυφικό ένδυμα συμβαδίζει με τις τάσεις της μόδας με έναν ιδιαίτερο τρόπο, αντλώντας συχνά έμπνευση από σχήματα του παρελθόντος ή προαναγγέλλοντας τη μόδα του αύριο.

 

Η έκθεση, που σκοπό έχει να τιμήσει τους δωρητές του Ιδρύματος -αφού όλα τα νυφικά προέρχονται από δωρεές, εντάσσεται στον εορτασμό των 40 χρόνων από την ίδρυση του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος.

 

Πρωτοπαρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Μουσείο Μπενάκη , στο κτίριο της οδού Πειραιώς, από τις 23 Ιανουαρίου έως τις 25 Μαΐου 2014, όπου εκτέθηκαν 65 νυφικά, δημιουργίες αφ’ ενός ιστορικών ελληνικών οίκων (Mady Donnet, Georgette, Οίκος Τσούχλου, Οίκος Τσοπανέλη, C. Mavropoulos, Νίκος-Τάκης), και αφ’ ετέρου διεθνών ονομάτων του χώρου (Jean Dessès, Mme Grès, Yves Dooms, Etienne Brunel).

 

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης δωρίθηκαν στο ΠΛΙ άλλα 35 νυφικά, που καλύπτουν τη χρονική περίοδο από το 1898 έως το 1997, και θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο κοινό στην έκθεση στο Φουγάρο.  Ανάμεσά τους υπάρχουν δημιουργίες των οίκων υψηλής ραπτικής Γιάννη Βούρου, Κώστα Μαυρόπουλου, Λουκίας,  των οίκων νυφικών Νταίζης Αντωνοπούλου και «Μπουμπού» και των  εργαστηρίων ραπτικής «Νίτσα», «Ελευθερία» και  Κεχάεφ.

 

Το φωτογραφικό υλικό που συμπληρώνει την έκθεση προέρχεται από τη Φωτοθήκη του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος, τα Φωτογραφικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη και τους πολυάριθμους φίλους που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση των διοργανωτών για αποστολή οικογενειακών γαμήλιων φωτογραφιών.

 

Η έκθεση θα πλαισιωθεί με εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά από τα Εργαστήρια του Φουγάρου και θα οργανώνονται ξεναγήσεις για σχολεία και επισκέπτες. Η έκθεση συνοδεύεται από κατάλογο.

 

Συντελεστές Έκθεσης:

Διοργάνωση: Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα , Φουγάρο

Γενική διεύθυνση: Ιωάννα Παπαντωνίου

Συνεργάτες: Αγγελική Ρουμελιώτη, Μαρία Παπαδοπούλου

Συντήρηση: Πίτσα Καβάσιλα, Ζωή Κόνα

Σχεδιασμός εκθεσιακού χώρου: Σταμάτης Ζάννος

Ηλεκτρονικές εκτυπώσεις: Νίκος Πασχαλίδης

Κούκλες: Angelina, Αθήνα - H & H Sculptors Ltd, Λονδίνο

Ασφάλειες: Γ.Καραβίας & Συνεργάτες ΕΠΕ - Ανταποκριτής Lloyd’s

Προέλευση εκθεμάτων: Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα, Ναύπλιο

Σχετικές ειδήσεις
Νύφες χωρίς χαμόγελο: Έκθεση στο ΜΙΕΤ Θεσσαλονίκης
21.02.2017 14:53
Η έκθεση "Νύφες χωρίς χαμόγελο" εγκαινιάζεται την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου στο βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ στην Θεσσαλονίκη.
Έκθεση ελληνικής θαλασσογραφίας στο Ίδρυμα B. & M. Θεοχαράκη
06.02.2017 15:31
Η Εθνική Πινακοθήκη και το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη θα παρουσιάσουν στους χώρους του ιδρύματος την έκθεση «Παρά θιν’αλός: Θαλασσινά θέματα στη νεοελληνική ζωγραφική» με εξαιρετικά έργα, προερχόμενα από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης και του Ιδρύματος Ε. Κουτλίδη, του Υπουργείου Πολιτισμού, της συλλογής Σωτήρη Φέλιου και του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2017 στις 20.00 από την Υπουργό Πολιτισμού, κυρία Λυδία Κονιόρδου.
Έκθεση του Francesco Moretti στο Φουγάρο
27.01.2017 17:12
Το ΦΟΥΓΑΡΟ παρουσιάζει στη FOUGARO THE GALLERY, από το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου στις 6μμ έως την Κυριακή 5 Μαρτίου, την έκθεση του εικαστικού Francesco Moretti με τα πρωτότυπα έργα του για την εικονογράφηση του παιδικού βιβλίου της Χρύσας Σαββάκη με τίτλο «Πού πάει ο ήλιος όταν φεύγει;».
ό,τι μικρό και όμορφο: Έκθεση της Βάλης Κολοτούρου στο Φουγάρο
22.09.2016 11:02
Από το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016 το ΦΟΥΓΑΡΟ παρουσιάζει στην Αίθουσα 2 την έκθεση ό,τι μικρό και όμορφο της Βάλης Κολοτούρου.
GR80s. Η Ελλάδα του Ογδόντα: μία έκθεση αφιερωμένη στη δεκατία του '80 στην Τεχνόπολη
09.09.2016 10:53
Η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων διοργανώνει, από τον Ιανουάριο ως το Μάρτιο του 2017, την ιστορική και πολιτισμική έκθεση «GR80s. Η Ελλάδα του Ογδόντα στην Τεχνόπολη», σε σύμπραξη με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και με την συνεργασία σημαντικών ελληνικών και διεθνών επιστημονικών και πολιτισμικών ιδρυμάτων και φορέων.