Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Εntitled: Έκθεση του Παναγιώτη Μιχαήλ στο Point Centre for Contemporary Art στη Κύπρο

Εntitled: Έκθεση του Παναγιώτη Μιχαήλ στο Point Centre for Contemporary Art στη Κύπρο

To Point Centre for Contemporary Art παρουσιάζει από την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014, την έκθεση ‘entitled’, η οποία είναι αποτέλεσμα της συμμετοχής του Παναγιώτη Μιχαήλ, στο πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών (residency) Künstlerhaus Bethanien το 2013.


“Τα τελευταία χρόνια ο Παναγιώτης Μιχαήλ ασχολείται μέσα από τη δουλειά του με αυτό στο οποίο όντως μπορεί να είναι κανείς δικαιούχος (‘entitled’), ένα σπίτι. H έκθεση στο Künstlerhaus είναι λιγότερο εστιασμένη στην κοινωνική ευτυχία που μπορεί να υποδηλώνει ένα οικοδόμημα και τα περιεχόμενά του. Μέσα από τη ροή των μορφών και μεταφορών προκύπτουν ευχάριστοι συνειρμοί, που σχετίζονται ή όχι, με το οικογενειακό σπίτι του καλλιτέχνη, που σχεδιάστηκε αλλά δεν κατασκευάστηκε ποτέ. Πλαίσια παραθύρων αποσπώνται για να παραταχθούν σε μια σαγηνευτική οριζόντια γραμμική εγκατάσταση από ξύλινες σανίδες, όπως φανερώνει και ο τίτλος του έργου «Εφτά πλαίσια παραθύρων» (Seven window frames). Στοιχεία που συνθέτουν ένα σπίτι, αποσυναρμολογούνται σε μια άλλη εποχή όπου υπήρξαν με διαφορετικό τρόπο. Μαξιλάρια με φτερά εμπεριέχουν την ιστορία ενός σπιτιού, στο έργο «Μια δεύτερη προσπάθεια» (A second try) και αινιγματικοί εσωτερικοί χώροι υφαίνουν κατάλοιπα μελλοντικών αναμνήσεων σε ντουλάπια με αξιοπερίεργα αντικείμενα (Cabinet of Curiosities). Στους χώρους του Künstlerhaus Bethanien, ο Παναγιώτης Μιχαήλ δημιουργεί μία ατμόσφαιρα, προκαλώντας με κομψό τρόπο διαθέσεις παρακινούμενες από αυτό που αισθανόμαστε ότι μπορούμε δικαιωματικά να βιώσουμε. Η έκθεση χαρίζει απλόχερα ένα είδος ισόπεδου παιδότοπου ο οποίος δεν προσφέρει σε κανένα ή καμία την ευνοϊκή θέση για να αδράξει κυριολεκτικά τα όρια ενός σπιτιού που δικαιωματικά δεν του ή της ανήκει. Ίσως, δεν οραματίζεται το χαμένο σπίτι των παιδικών ονείρων ως ένα παντοτινό σπίτι του μέλλοντος αλλά ως μικρές, παροδικές χειρονομίες μιας γαλήνιας διάθεσης, όπου μπορούμε να επαναδιαπραγματευτούμε αυτά που δικαιωματικά μας ανήκουν.”
(Από κείμενο της Μαρίας Πετρίδη, 2013)

 

Ο Παναγιώτης Μιχαήλ γεννήθηκε το 1966 στη Λευκωσία όπου ζει, εργάζεται και διδάσκει. Η δουλειά του έχει παρουσιαστεί σε πολυάριθμες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Το 2005 εκπροσώπησε την Κύπρο στη Μπιενάλε της Βενετίας. Είναι επίσης ένα από τα ιδρυτικά μέλη του "pick nick projects",  μιας νεοσύστατης ομάδας που οργανώνει και προωθεί παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο και δράσεις στην πόλη.


Έργο : Fences, wood and metal, 2013 ©David Brandt photography

Σχετικές ειδήσεις
Τάσεις: Ζωγραφική έκθεση στο Contemporary Space Athens
09.11.2016 13:27
Η ομάδα «Ανεξάρτητοι Εικαστικοί Καλλιτέχνες» παρουσιάζει την ζωγραφική έκθεσή της με τίτλο «Τάσεις» στο Contemporary Space Athens, στην Πλάκα.
Σπουδή στην ΟΔΥΣΕΙΑ: αφιερωματική έκθεση για το Νίκο Καζαντζάκη στην αίθουσα τέχνης ena Contemporary Art
26.10.2016 15:36
Την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016, στις 8 το βράδυ, στην αίθουσα τέχνης ena Contemporary Art θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της αφιερωματική έκθεση για το Νίκο Καζαντζάκη, που έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, των Εκδόσεων Καζαντζάκη & του Μουσείου Καζαντζάκη.
Liminal States: ομαδική έκθεση στο  Fo Kia Nou 24/7 Contemporary Art Space
15.09.2016 16:53
Ο χώρος τέχνης Fo Kia Nou 24/7 υπό την νέα διεύθυνση του Παναγιώτη Βούλγαρη και της Mary Cox ξεκινά για τρίτη χρονιά την καλλιτεχνική του δραστηριότητα παρουσιάζοντας την έκθεση Liminal States των Ρωξάνη Γιάννου και Μάριου Τριχά σε επιμέλεια Παναγιώτη Βούλγαρη.
Réinventer Paris: Έκθεση αρχιτεκτονικής στο Contemporary Space Athens
05.05.2016 15:27
Το Chicago Athenaeum Μuseum for Architecture and Design σε συνεργασία με το European Centre for Architecture Art, Design and Urban Studies παρουσιάζει και σας προσκαλεί στην έκθεση αρχιτεκτονικής με τίτλο “Réinventer Paris".
Go fly a kite!: έκθεση χαρταετών στο Contemporary Space Athens
03.03.2016 16:39
Το Chicago Athenaeum, Μuseum for Architecture and Design σε συνεργασία με το European Centre for Architecture, Art, Design and Urban Studies παρουσιάζει με αφορμή την ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ, την έκθεση από χειροποίητους χαρταετούς από την Κίνα, το Μπαλί, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, με τίτλο «GO FLY A KITE!» και σας προσκαλεί στα εγκαίνια την Κυριακή 19 Μαρτίου 2016, στις 7.00 μ.μ. στο Contemporary Space Athens.