Από τις εκδόσεις Νεφέλη κυκλοφορεί το βιβλίο, Ο νεοελληνικός διχασμός και το μυστήριο της τέχνης. Ξαναβλέποντας δύο ταινίες του Λάκη Παπαστάθη του Γιάννη Κιουρτσάκη.

 

Το βιβλίο αυτό, καρπός της συνάντησης του συγγραφέα Γιάννη Κιουρτσάκη µε τον κινηματογραφιστή Λάκη Παπαστάθη, είναι μια δοκιμή διαλόγου της λογοτεχνίας µε τον κινηματογράφο: μια κριτική εξερεύνηση όπου ο συγγραφέας, επιχειρώντας να φωτίσει

το έργο του σκηνοθέτη µε την προσωπική ανάγνωση των δύο πρώτων μεγάλου μήκους ταινιών του, αντλεί από αυτές την έμπνευση για να εμβαθύνει το δικό του έργο.

Περιλαμβάνονται 2 DVD με τις ταινίες Τον καιρό των ελλήνων και Θεόφιλος.

Ο Γιάννης Κιουρτσάκης είναι μυθιστοριογράφος και δοκιμιογράφος. Θεμελιώδη θέματα που διατρέχουν όλα τα βιβλία του είναι ο εαυτός και ο άλλος, η Ελλάδα και η Ευρώπη, η παράδοση και η νεωτερικότητα στον ορίζοντα της σημερινής οικουμενικής κρίσης.

Ο Λάκης Παπαστάθης έχει σκηνοθετήσει τέσσερις ταινίες μεγάλου μήκους και

µία μικρού. Υπήρξε βασικός συνεργάτης της τηλεοπτικής εκπομπής Παρασκήνιο από το 1976, όταν ξεκίνησε να προβάλλεται. Επίσης έχει εκδώσει τρεις συλλογές  διηγημάτων και το χρονικό «Όταν ο Δαµιανός γύριζε την “Ευδοκία”».