Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016

Live: Anathema @ Stage Volume 1

Live: Anathema @ Stage Volume 1

High School Nostalgia at the End of the Season

 

Αστέρια του doom metal των '90s και σκαπανείς του death doom, παγανιστές άγγελοι από τη βιομηχανική ζώνη του Liverpool που έχουν ακούσει υπερωρίες Sabbath, έφηβοι μεταλάδες που εξελίχθηκαν σε alternative και progressive rockers, με όνομα βγαλμένο από ελληνικό αφορισμό, που το βρεις χαραγμένο στα θρανία των μισών γυμνασίων και λυκείων της χώρας, κάτω από ευφάνταστα ονόματα rapers και ιερά τέρατα της EDM, αφού στοίχειωσαν τους πρώτους σχολικούς έρωτες των γενεών '86-'88, συν πλην ένα. Αυτοί είναι οι Anathema, το ατμοσφαιρικό, progressive ροκ, metal σχήμα από τη Μ. Βρετανία, που επέστρεψαν στην Ελλάδα το Σάββατο 30 Αυγούστου, στα πλαίσια της νέας ευρωπαϊκής περιοδείας τους, προκειμένου να αποθεωθούν για μία ακόμη φορά από το ελληνικό κοινό.

 

Ο ήχος των Anathema είναι γλυκός πλην σκοτεινός, με έναν ιδιότυπο ρομαντισμό που φέρει και τις πενήντα αποχρώσεις του μαύρου, είναι ένας ήχος, ο οποίος επ' ουδενί λόγω δεν αναμένεται δελεαστικός μια ιδιαίτερα ζεστή καλοκαιρινή βραδιά, ας είναι και τέλη Αυγούστου. Και όμως, το άντρο της Didi Music τον τελευταίο χρόνο, Stage Volume 1, ήταν κατάμεστο από τις 9, φίσκα από επικείμενους τριαντάρηδες που ανυπομονούσαν να αναβιώσουν την ένταση πρώιμων ερωτικών απογοητεύσεων και των πρώτων γνωριμιών με το metal που είχαν τη θέση τους κάπου εκεί ανάμεσα στα βιβλία των Αρχαίων και των Μαθηματικών Κατεύθυνσης.

 

Η παρέα των αδελφών Cavanagh ανέβηκε στη σκηνή , τυγχάνοντας ενθουσιώδους υποδοχής, γύρω στις 9.30, με την ευφορία της πλατείας να μη φθίνει στο ελάχιστο κατά το πρώτο μισάωρο, το οποίο ήταν ως επί το πλείστον αφιερωμένο σε συνθέσεις από τον τελευταίο δίσκο των Anathema, “Distant Satellites”, ένα μουσικό χωνευτήρι όλων των επιρροών και των μουσικών κατεθύνσεων της μπάντας και το επιστέγασμα της εικοσαετούς πορείας τους. Το ομώνυμο τραγούδι “Anathema” αποτέλεσε και συναυλιακά τη δυνατότερη στιγμή του δίσκου ενώ το live συνεχίστηκε σε λογική αντίστροφης χρονολογικής σειράς, από τον πιο πρόσφατο δίσκο στον παλαιότερο. Από τις πιο συγκινητικές στιγμές, η ακουστική εκτέλεση του αφόρητα ερωτικού “Are you There?” και αδιαμφισβήτητη κορύφωση με τα θρυλικά εύθραυστα όνειρα, το “Fragile Dreams” απ' το αριστουργηματικό “Alternative 4” του 1998. Ίσως η εμμονή σε πιο καινούρια τραγούδια να κόστισε απ' το set list και στο αφοσιωμένο κοινό, “ύμνους” του συγκροτήματος, όπως το “Lost Control”, ωστόσο η επιλογή από την αξιόλογου μεγέθους δισκογραφία τους ήταν ικανοποιητική και το δίωρο performance συνεπές και απολαυστικό. Αυτό ειδικά το τελευταίο χρωστάει αδιαμφισβήτητα πολλές από τις δάφνες του στα αιθέρια και ταυτόχρονα στιβαρά φωνητικά της Lee Douglas, αδελφής του πρώτου drummer της μπάντας, John Douglas, η είσοδος της οποίας στο σχήμα το 2010 ως μόνιμης vocalist έδωσε όλες τις υπολειπόμενες λύσεις στα όποια φωνητικά ζητήματα της μοναδικής ατμόσφαιρας των Anathema.

 

Το πιστό κοινό των Anathema αποχώρησε από τον ασφυκτικά γεμάτο και υπερθερμασμένο χώρο του Stage Volume 1 χωρίς το encore που επίμονα ζήτησε, ωστόσο κατά γενική ομολογία χορτασμένο. Παρέες παρέες ή ζευγάρια ζευγάρια έβγαιναν στην Αγίας Ελεούσης, φορτωμένοι με λυκειακές και μετεφηβικές αναμνήσεις , με σύννεφα νοσταλγίας να αιωρούνται πάνω από τα κεφάλια τους και αόριστα σχέδια να ψάξουν να βρουν ξεχασμένες κασσέτες και αντιγραμμένα cd από τον μεγάλο αδελφό σε ντουλαπάκια αυτοκινήτου και στα πάνω πάνω ράφια της δισκοθήκης.

Σχετικές ειδήσεις
Ανταπόκριση: 20 χρόνια Σταυρός του Νότου στην Τεχνόπολη (Day 3)
30.09.2016 14:34
Η τρίτη και τελευταία ημέρα των εκδηλώσεων για τα 20 χρόνια του Σταυρού του Νότου στην Τεχνόπολη μας πλημμύρισε συναισθήματα και μας ταξίδεψε νοερά μιας και είχε έντονο το παραδοσιακό στοιχείο στις μουσικές που ακούσαμε!
Ανταπόκριση: 20 χρόνια Σταυρός του Νότου στην Τεχνόπολη (Day 1)
28.09.2016 17:11
Το τριήμερο των εκδηλώσεων για τα 20 χρόνια του Σταυρού του Νότου έφτασε! Και αν ακολουθήσουμε την λαϊκή ρήση "η αρχή είναι το ήμισυ του παντός" τότε όλοι θα φύγουμε από την Τεχνόπολη στο Γκάζι, τουλάχιστον με ένα χαμόγελο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό μας.
Calexico – Moa Bones @ Fuzz Live Music Club: Live review
17.11.2015 10:14
Μια ιδιαίτερη μέρα, αυτή του Σαββάτου, ήταν ικανή να συνειδητοποιήσουμε την αξία της ανθρώπινης ύπαρξης. Ανάμικτα συναισθήματα είχαν βρεί χώρο στην σκέψη μας και η πρώτη ματιά στην είσοδο του Fuzz μας έκανε να απορήσουμε για την αφοσίωση των Αθηναίων στους Calexico. Ο κόσμος αρκετός, απο πολύ νωρίς να περιμένει υπομονετικά για την είσοδο. Η εμφάνιση ήταν πολυ πρίν sold out!
Chinese Basement & Στάθης Ντόβας @ Ρομάντσο: Live review
30.10.2015 17:21
Μπαίνοντας στο στενό της Αναξαγόρα, στο κέντρο της Αθήνας, η πρώτη εντύπωση ήταν άκρως θετική. Νεαρός κόσμος περίμενε υπομονετικά στα σκαλιά του παλιού τυπογραφείου, μέχρι να ανοίξουν οι πόρτες, για την ζωντανή εμφάνιση των Chinese Basement και του μουσικού συνοδοιπόρου τους για το συγκεκριμένο λαιβ, Στάθη Ντόβα.
Ο Theodore @ Fuzz Live Music Club: Live review
29.10.2015 11:15
Το βράδυ της Παρασκευής ήταν το πρώτο που ο χειμώνας μας καλωσόριζε με δυνατή βροχή και αισθητό κρύο. Στην ιδέα του επικείμενου λάιβ φάνταζε ιδανική μια τέτοια ατμόσφαιρα. Με τις παραπάνω σκέψεις στο μυαλό μας βρεθήκαμε στο Fuzz της Πειραιώς. Ο κόσμος αρκετός παρά την ταλαιπωρία της βροχής. Πρόσωπα που περίμεναν με προσμονή την έναρξη και που απαρτίζονταν από όλο το ηλικιακό φάσμα.