Στις 23 Σεπτεμβρίου η θρυλική μπαλαρίνα Maya Plisetskaya επιστρέφει στην Ελλάδα συνοδεύοντας μία μεγάλη παράσταση αφιέρωμα στη δουλειά της πάνω στο χορό όλα αυτά τα χρόνια. Η παράσταση Ave Maya θα παρουσιαστεί στο Ηρώδειο με τη συμμετοχή των διασημότερων μπαλέτων, όπως το Mariinsky Ballet Theatre, το Covent Garden, το Bolshoi Ballet Theatre, το Ballet Nacional De Espana κ.α.

Με αφορμή αυτήν την παράσταση ο διεθνώς αναγνωρισμένος και βραβευμένος Ισπανός χορευτής Sergio Bernal, από το Ballet Nacional De Espana, μιλάει στο Culturenow για τη μεγάλη χορεύτρια Maya Plisetskaya και τη δημιουργία αυτού του έργου.

CultureNow: Πείτε μας λίγα λόγια για την Μάγια Πλισέτσκαγια, πώς σας έχει επηρεάσει;

Sergio Bernal: Η Μάγια Πλισέτσκαγια είναι σαν την ίδια τη φύση, εκπέμπει φως, δύναμη, ιδιοσυγκρασία, μαγνητισμό, ομορφιά, αρμονία… Όταν τα προσθέσετε όλα αυτά, το αποτέλεσμα είναι η Μάγια Πλισέτσκαγια, υπό το φως του κάθε σκηνής, και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι όταν το δείτε αυτό, θα σας πλημμυρίσει ένα συναίσθημα, που θα μείνει για πάντα στην καρδιά σας.

C. N.: Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για τους ανθρώπους που θα δουλέψουν για αυτή την παράσταση – αφιέρωμα;

S. B.: Όλοι όσοι δούλεψαν για αυτή την παράσταση είναι διεθνείς αστέρες, γεμάτοι ταλέντο στο χορό με μεγάλη δεξιοτεχνία. Όλοι αυτοί οι χορευτές μαζί σε μία σκηνή… είναι σαν μια έκρηξη ταλέντων που θα μαγέψει το ελληνικό κοινό στο Ηρώδειο, σε ένα από τα πιο όμορφα θέατρα του κόσμου.

C. N.: Για αυτήν την παράσταση η Μάγια Πλισέτσκαγια έκανε η ίδια την επιλογή των χορευτών και των έργων. Πώς αισθάνεστε που σας επέλεξε να δουλέψετε μαζί της;

S. B.: Όταν δούλεψα με τη Μάγια για πρώτη φορά, το 2011, εδώ στην Αθήνα, την παρακολούθησα πώς μπήκε από τα παρασκήνια στη σκηνή όταν ζητούσε ο κόσμος να την αποθεώσει. Εκείνη τη στιγμή είδα τη Μάγια να ξεχειλίζει από τη δύναμη ενός χειμάρρου ενέργειας! Η Maya είναι μία Τέχνη από μόνη της σε κάθε στιγμή της ζωής της.

C. N.: Εσείς είστε ένα διεθνής χορευτής, με πολύ καλές σπουδές και ιδιαίτερο ταλέντο, ενώ σας απονεμήθηκε και ένα πολύ καλό βραβείο (Καλύτερος Νέος Χορευτής για το 2012). Ποιο είναι το μυστικό σήμερα για μια έναν νέο χορευτή για να πετύχει;

S. B.: Ο χορός για μένα είναι δύο βασικά πράγματα, η συνεχής εργασία, για να μπορεί να αναπτύσσεται διαρκώς ο χορευτής, και το πάθος σε κάθε του βήμα. Για μένα «το να χορέυεις είναι σαν να κάνεις έρωτα, θέλει απόλυτη αφοσίωση».

C. N.: Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας; Αυτό το gala – αφιέρωμα στη Maya έχει συνέχεια σε άλλες χώρες μετά την Ελλάδα;

S. B.: Αυτή τη στιγμή εργάζομαι αποκλειστικά πάνω στο σόλο, με τίτλο Le roi danse, το οποίο θα κάνει την πρεμιέρα του στην Αθήνα στις 23 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του αφιερώματος στην Μάγια Πλισέτσκαγια.

Σύντομα θα ξεκινήσω πρόβες για το Μπολερό του Ραβέλ με το Εθνικό Μπαλέτο της Ισπανίας, σε χορογραφία του Rafael Aguilar, με μένα στον ομώνυμο ρόλο. Και για την επόμενη σεζόν ετοιμάζω τη δημιουργία της δικής μου πρώτης παράστασης.

Τέλος, το gala αυτό ελπίζω ότι θα πάει σε όλο τον κόσμο ως φόρος τιμής σε αυτό το θαύμα που είναι η Μάγια Πλισέτσκαγια.

Το Gala Mπαλέτου αφιερωμένο στη θρυλική μπαλαρίνα Maya Plisetskaya θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο στο Ηρώδειο. Περισσότερες πληροφορίες.