Πρελούδιο της νέας καλλιτεχνικής περιόδου 2014-15 -και ενώ βέβαια οι καλοκαιρινές ημέρες διαρκούν ακόμα ευνοώντας τις υπαίθριες εκδηλώσεις-  είναι οι τέσσερις συναυλίες που προγραμματίζει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στην Αίγινα (Παραλία Αύρας, Σάββατο 30 Αυγούστου, 21.00), στη Σαλαμίνα (Ευριπίδειο Θέατρο, Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου, 21.00), στον Πειραιά (Δημοτικό Θέατρο, Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου, 20.30), καθώς και στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών όπου η συναυλία της 26ης Σεπτεμβρίου θα είναι μία «αβάν πρεμιέρ» του αρχιμουσικού Στέφανου Τσιαλή στο πόντιουμ της Κ.Ο.Α. με την ιδιότητα πλέον του καλλιτεχνικού της διευθυντή.

Σ΄αυτή τη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί σε συμπαραγωγή με το Μέγαρο Μουσικής και με την ευγενική υποστήριξη της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα, ο Στέφανος Τσιαλής θα διευθύνει την Ορχήστρα σ΄ένα πρόγραμμα γοητευτικό, πλουραλιστικό και προσαρμοσμένο στις…χωροταξικές συνθήκες.  Περιλαμβάνει από τα «Ερείπια των Αθηνών» του Μπετόβεν, τους Ουγγρικούς Χορούς (αρ.5 και αρ.6) του Μπραμς, Τρείς Ελληνικούς Χορούς του Σκαλκώτα, τα Berliner Luft και Folies bergères του Πάουλ Λίνκε και το έργο «Ρόδα από τον Νότο» του Στράους, έως κινηματογραφικές συνθέσεις των Μαξ Στάινερ (για την «Καζαμπλάνκα»), Χανς Ζίμερ («Ο Μονομάχος») και Κλάους Μπάντελτ («Οι Πειρατές της Καραϊβικής»).  

Νωρίτερα, το ερχόμενο Σάββατο 30 Αυγούστου, η Κ.Ο.Α. σε συνεργασία με το Φεστιβάλ “Συμφωνία” Πειραιά και Νήσων Αργοσαρωνικού.  συμμετέχει στο 9ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ της Αίγινας, παρουσιάζοντας υπό την μουσική διεύθυνση του Γερμανού αρχιμουσικού Όλιβερ Βέντερ, με σολίστ τον Ιταλό πιανίστα Γκαμπριέλε Μπαλντότσι ένα πρόγραμμα αφιερωμένο σε έργα του Μπετόβεν. Θα ακουστούν η Εισαγωγή από τον «Κοριολανό», το Τέταρτο κοντσέρτο για πιάνο και η Εβδομη Συμφωνία του μείζονος Γερμανού μουσουργού.

Λίγες μέρες αργότερα, στις 5 Σεπτεμβρίου η Κ.Ο.Α. ταξιδεύει στη Σαλαμίνα με συνταξιδιώτες τον Τούρκο αρχιμουσικό Εντέρ Σακπινάρ και τον σολίστ Γιάννο Μαργαζιώτη (βιολί). Στην συναυλία θα ερμηνευτούν έργα των Μπετόβεν (Ρομάντσα αρ.2 για βιολί),Ντε Φάγια (αποσπάσματα από το El amor brujo), Σαραζάτε (Andalouse), Σβέντσεν (Romance), Φερίτ Τουζούν (Çayda çıra) και Νίκου Ξανθούλη (Φαντασία, Πρελούδιο και Φούγκα).  

Τρείς σολίστ, οι Κλέμεντ Χίνμπερτ (σαξόφωνο), Στέλιος Γκόλγκαρης (κιθάρα) και Βασίλης Μαστοράκης (κιθάρα) και ο Ολλανδός αρχιμουσικός Βίλεμ ντε Μπόρντες (καλλιτεχνικός διευθυντής της περίφημης Amsterdam Sinfonietta), θα συμπράξουν με την Κ.Ο.Α. στις 18 Σεπτεμβρίου υπέρ της συναυλίας που θα δώσει η Ορχήστρα στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, σε συνεργασία και πάλι με το Φεστιβάλ “Συμφωνία” Πειραιά και Νήσων Αργοσαρωνικού. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα  Μέντελσον-Μπαρτόλντυ (την Εισαγωγή «Εβρίδες»), Μιγιώ («Σκαραμούς»),  Καστελνουόβο-Τεντέσκο (Κοντσέρτο για 2 κιθάρες) και Τσαϊκόφσκυ («Ρωμαίος και Ιουλιέττα»).

Η εναρκτήρια συναυλία της νέας χειμερινής περιόδου της Κ.Ο.Α. θα πραγματοποιηθεί στις 3 Οκτωβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Αλλά γι αυτήν καθώς και για ολόκληρο τον προγραμματισμό της Ορχήστρας θα σας ενημερώσουμε προσεχώς.