Το υπερωκεάνιο «Ο Μέγας Ανατολικός» αποπλέει από το λιμάνι του Λίβερπουλ στις 22 Μαΐου του 1867 για το λιμάνι της Νέας Υόρκης. Μέσα του ταξιδεύουν άνθρωποι διαφόρων εθνικοτήτων, φυλών, ηλικιών και τάξεων. Στο 10ήμερο ταξίδι τους οι επιβάτες επιδίδονται σε πράξεις που καλύπτουν όλο το φάσμα της ερωτικής ανθρώπινης φύσης.

Ο Μέγας Ανατολικός μοιάζει να είναι ένα επίτευγμα της βιομηχανικής επανάστασης που συμβολίζει τη νίκη του ανθρώπου πάνω στο πιο ισχυρό και αεικίνητο φυσικό τοπίο –τη θάλασσα. Ταυτόχρονα  αποτελεί μία κιβωτό, όπου φιλοξενώντας μέσα της πέρα από τους ανθρώπους και διάφορα ζώα –γάτες, σκύλους, παπαγάλους κλπ.- διασώζει τον ίμερο και τη διαννόηση –μιας και στη βιβλιοθήκη του υπερωκεανίου φιλοξενούνται θησαυροί της λογοτεχνίας.

Οι συμβολισμοί βέβαια δε σταματάνε εδώ. Συχνές αναφορές γίνονται στο μέγεθος του πλοίου και αντιπαραβολές της σχέσης πλοίου-θάλασσας και φαλλού-αιδοίου. Ακόμα και ο όγκος του μυθιστορήματος (αριθμεί περί τις 2000 σελίδες!)  υποδεικνύει την εμμονή του συγγραφέα με το μέγεθος. Ο Μέγας Ανατολικός συχνά περιγράφεται ως το μεγαλύτερο επίτευγμα της ναυσιπλοΐας, ενώ σε μικρότερη κλίμακα δεν απουσιάζουν οι περιγραφές των τεραστίων διαστάσεων γεννητικών οργάνων των επιβατών.

Φαντάζει λοιπόν ο Μέγας Ανατολικός σαν ένας δίαυλος όπου μέσα του μεταφέρεται το σπέρμα της Γηραιάς Ηπείρου στους κόλπους της Νέας Γης. Ο Εμπειρίκος δεν αρκείται όμως μόνο σε αυτό. Η παιδοφιλία κατέχει βασικό μέρος του μυθιστορήματος. Ο Nabokov μιλώντας για τον ήρωά του στη Lolita επισήμανε κι αυτός τη σχέση της Ευρώπης με την Αμερική, μιας κι ο ηλικιωμένος ήρωας του ήταν ένας Ευρωπαίος, ερωτευμένος με μία έφηβη Αμερικανίδα.

Στην παράσταση οι 2 αφηγητές είναι ένα ζευγάρι που ανοίγει το «φωτογραφικό άλμπουμ» του καραβιού. Ξεναγούν τους θεατές σ’ αυτές τις φωτογραφίες που απεικονίζουν τα γεγονότα, τους προβληματισμούς των ηρώων, τις συναντήσεις τους και τις λαγνουργίες του ταξιδιού και αναπαριστώνται από τους 2 αφηγητές. Βρισκόμαστε στο σαλόνι του υπερωκεανίου μέσα σε ένα ηχητικό περιβάλλον που μπλέκει την μουσική εκείνης της εποχής σε Αγγλία και Ηνωμένες Πολιτείες μαζί με τους ερωτικούς στεναγμούς των επιβατών. Οι ήρωες που εμφανίζονται στην παράσταση ανακαλύπτουν μέσα σε αυτό το τοπίο την δύναμη του ενστίκτου και δίνουν στην ηδονή τη θέση που της πρέπει «…άνευ συστολής, άνευ διακοπής, άνευ τέλους…»

Η παράσταση Μέγας Ανατολικός θα παρουσιαστεί στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων από τις 27 Σεπτεμβρίου. Περισσότερες πληροφορίες.