Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2017

Ντοκιμαντέρ για τη Ρωσική Πρωτοπορία

Ντοκιμαντέρ για τη Ρωσική Πρωτοπορία
Στο μουσείο κυκλαδικής τέχνης παράλληλα με την έκθεση Ρωσικής Πρωτοπορίας θα γίνεται και η προβολή του ντοκιμαντέρ του Γιωργου Παπακωσταντίνου και του Γιώργου Ζέρβα.

Στο μουσείο κυκλαδικής τέχνης παράλληλα με την έκθεση Ρωσικής Πρωτοπορίας θα γίνεται και η προβολή του ντοκιμαντέρ του Γιωργου Παπακωσταντίνου και του Γιώργου Ζέρβα.

Το ντοκιμαντέρ έχει γίνει με αφορμή της μεγαλύτερης στον κόσμο ιδιωτικής συλλογής με έργα τέχνης της Ρωσικής Πρωτοπορίας των αρχών του αιώνα, από το 1910 έως το 1930, του Γ. Κωστάκη.

Με τη χρήση σπάνιου αρχειακού υλικού αλλά και ψηφιακών εικόνων, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο Γιώργος Ζέρβας προσεγγίζουν μέσα σε ένα ντοκιμαντέρ διάρκειας 70 λεπτών την ιδιαιτερότητα του κινήματος μέσα από τα στάδια συγκρότησης της σταδιακή συγκρότηση της Συλλογής Κωστάκη και τη διάδοσή της στη Ρωσία και τη Δύση καθώς και την πορεία των καλλιτεχνικών κινημάτων στη Ρωσία, στην 20αετία 1910-1930, κινημάτων που συνδύασαν ριζοσπαστικές αισθητικές αναζητήσεις και κοινωνική ευαισθησία.

Το εν λόγω ντοκιμαντέρ έχει κερδίσει το πρώτο Βραβείο Ντοκιμαντέρ και Ειδική Μνεία Ηχητικής Επεξεργασίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης τον Νοέμβριο 1996.

Το κρατικό βραβείο ντοκιμαντέρ από το υπουργείο πολιτισμού το 1996. Έχει συμμετάσχει στην Μπιενάλε Ταινιών για την Τέχνη Παρίσι, τον Δεκέμβριος 1998, καθώς έχει προβληθεί στην μικρή οθόνη από την ΕΤ-2, το KunstkanaaI της Ολλανδίας και το rai sat της Ιταλίας.

Την επιστημονική επιμέλεια έχει αναλάβει η Αννα Καφετσή και στην αφήγηση συμμετέχουν η Κάτια Γέρου, ο Στάθης Λιβαθηνός, ο Περικλής Μουστάκης ο Γιάννης Αναστασάκης και η Φένια Ρουγκούνη.

H ταινία προβάλλεται καθημερινά κατά τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου, ανά 70 λεπτά, και η είσοδος είναι 5 ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις
Εκείνοι που επέζησαν - Ιστορίες αξιοπρέπειας, του Γιώργου Αυγερόπουλου στο Τριανόν
09.12.2016 17:23
Πρώτη προβολή του ομώνυμου ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου και ανοικτή συζήτηση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες- θύματα βασανιστηρίων. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και το Κέντρο Ημέρας ΒΑΒΕΛ την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016, στις 19.00, στον κινηματογράφο Τριανόν.
Αλκυονίδες Μέρες, του Γιώργου Ζέρβα: σε πρώτη πανελλήνια προβολή στο Φουγάρο
22.06.2016 17:02
Το Σάββατο 25 Ιουνίου στις 8.30 μμ το ΦΟΥΓΑΡΟ υποδέχεται την Α' Πανελλήνια προβολή του ντοκιμαντέρ «Αλκυονίδες Μέρες» του σκηνοθέτη και παραγωγού Γιώργου Ζέρβα.
To AGORA του Γιώργου Αυγερόπουλου κερδίζει το βραβείο Gold Hugo στο Σικάγο
26.04.2016 14:15
Στο AGORA – Από τη Δημοκρατία στις Αγορές του Έλληνα σκηνοθέτη Γιώργου Αυγερόπουλου, απονεμήθηκε το μεγάλο βραβείο «Gold Hugo» για το καλύτερο ντοκιμαντέρ στην κατηγορία κοινωνικών και πολιτικών ταινιών των Τηλεοπτικών Βραβείων του 52ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σικάγο.
Giorgio de Chirico – Αργοναύτης της Ψυχής: προβολή στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν.& Σ. Τσαλαπάτα
18.04.2016 10:52
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς μας προσκαλεί στην προβολή του ντοκιμαντέρ «Giorgio de Chirico – Αργοναύτης της Ψυχής» (2010, 42) των Γιώργου Λάγδαρη και Κώστα Ανέστη, τη Δευτέρα, 18 Απριλίου 2016, στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν.& Σ. Τσαλαπάτα στο Βόλο παρουσία των σκηνοθετών.
Με τα μάτια ανοιχτά: αφιέρωμα στο ελληνικό ντοκιμαντέρ στην Τεχνόπολη
01.04.2016 10:18
Η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων και το Exile Room, συνδιοργανώνουν για δεύτερη χρονιά στις 21- 24 Απριλίου 2016 αφιέρωμα στο ελληνικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Με τα μάτια ανοιχτά» στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στο Γκάζι.