Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2016

Ντοκιμαντέρ για τη Ρωσική Πρωτοπορία

Ντοκιμαντέρ για τη Ρωσική Πρωτοπορία
Στο μουσείο κυκλαδικής τέχνης παράλληλα με την έκθεση Ρωσικής Πρωτοπορίας θα γίνεται και η προβολή του ντοκιμαντέρ του Γιωργου Παπακωσταντίνου και του Γιώργου Ζέρβα.

Στο μουσείο κυκλαδικής τέχνης παράλληλα με την έκθεση Ρωσικής Πρωτοπορίας θα γίνεται και η προβολή του ντοκιμαντέρ του Γιωργου Παπακωσταντίνου και του Γιώργου Ζέρβα.

Το ντοκιμαντέρ έχει γίνει με αφορμή της μεγαλύτερης στον κόσμο ιδιωτικής συλλογής με έργα τέχνης της Ρωσικής Πρωτοπορίας των αρχών του αιώνα, από το 1910 έως το 1930, του Γ. Κωστάκη.

Με τη χρήση σπάνιου αρχειακού υλικού αλλά και ψηφιακών εικόνων, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο Γιώργος Ζέρβας προσεγγίζουν μέσα σε ένα ντοκιμαντέρ διάρκειας 70 λεπτών την ιδιαιτερότητα του κινήματος μέσα από τα στάδια συγκρότησης της σταδιακή συγκρότηση της Συλλογής Κωστάκη και τη διάδοσή της στη Ρωσία και τη Δύση καθώς και την πορεία των καλλιτεχνικών κινημάτων στη Ρωσία, στην 20αετία 1910-1930, κινημάτων που συνδύασαν ριζοσπαστικές αισθητικές αναζητήσεις και κοινωνική ευαισθησία.

Το εν λόγω ντοκιμαντέρ έχει κερδίσει το πρώτο Βραβείο Ντοκιμαντέρ και Ειδική Μνεία Ηχητικής Επεξεργασίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης τον Νοέμβριο 1996.

Το κρατικό βραβείο ντοκιμαντέρ από το υπουργείο πολιτισμού το 1996. Έχει συμμετάσχει στην Μπιενάλε Ταινιών για την Τέχνη Παρίσι, τον Δεκέμβριος 1998, καθώς έχει προβληθεί στην μικρή οθόνη από την ΕΤ-2, το KunstkanaaI της Ολλανδίας και το rai sat της Ιταλίας.

Την επιστημονική επιμέλεια έχει αναλάβει η Αννα Καφετσή και στην αφήγηση συμμετέχουν η Κάτια Γέρου, ο Στάθης Λιβαθηνός, ο Περικλής Μουστάκης ο Γιάννης Αναστασάκης και η Φένια Ρουγκούνη.

H ταινία προβάλλεται καθημερινά κατά τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου, ανά 70 λεπτά, και η είσοδος είναι 5 ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις
Αλκυονίδες Μέρες, του Γιώργου Ζέρβα: σε πρώτη πανελλήνια προβολή στο Φουγάρο
22.06.2016 17:02
Το Σάββατο 25 Ιουνίου στις 8.30 μμ το ΦΟΥΓΑΡΟ υποδέχεται την Α' Πανελλήνια προβολή του ντοκιμαντέρ «Αλκυονίδες Μέρες» του σκηνοθέτη και παραγωγού Γιώργου Ζέρβα.
To AGORA του Γιώργου Αυγερόπουλου κερδίζει το βραβείο Gold Hugo στο Σικάγο
26.04.2016 14:15
Στο AGORA – Από τη Δημοκρατία στις Αγορές του Έλληνα σκηνοθέτη Γιώργου Αυγερόπουλου, απονεμήθηκε το μεγάλο βραβείο «Gold Hugo» για το καλύτερο ντοκιμαντέρ στην κατηγορία κοινωνικών και πολιτικών ταινιών των Τηλεοπτικών Βραβείων του 52ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σικάγο.
Giorgio de Chirico – Αργοναύτης της Ψυχής: προβολή στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν.& Σ. Τσαλαπάτα
18.04.2016 10:52
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς μας προσκαλεί στην προβολή του ντοκιμαντέρ «Giorgio de Chirico – Αργοναύτης της Ψυχής» (2010, 42) των Γιώργου Λάγδαρη και Κώστα Ανέστη, τη Δευτέρα, 18 Απριλίου 2016, στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν.& Σ. Τσαλαπάτα στο Βόλο παρουσία των σκηνοθετών.
Προβολή του ντοκιμαντέρ «Αλφόνς: Ένας μικρός Θεός στη Μαγνησία» στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Βόλου
04.12.2015 16:42
Το ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΟΜΙΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ σας προσκαλεί στην προβολή του ντοκιμαντέρ «Αλφόνς: Ένας μικρός Θεός στη Μαγνησία» του Ηλία Γιαννακάκη τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015, στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν.& Σ. Τσαλαπάτα, στο Βόλο.
«Ο πιο μακρύς δρόμος» βραβεύτηκε στο 58ο Διεθνές Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Λειψίας
04.11.2015 13:41
Δύο βραβεία απέσπασε το ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου «Ο πιο μακρύς δρόμος», το οποίο συμμετείχε στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 58ου Διεθνούς Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Λειψίας, που ολοκληρώθηκε την 1η Νοέμβρη.