Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016

Μετ' άλλων ανθρώπων έργο: έκθεση του Παναγιώτη Βαρελά στο Κέντρο Τεχνών Μελίνα Μερκούρη

Μετ' άλλων ανθρώπων έργο: έκθεση του Παναγιώτη Βαρελά στο Κέντρο Τεχνών Μελίνα Μερκούρη

Μετά από 4 χρόνια ο ζωγράφος Παναγιώτης (Τάκης) Βαρελάς παρουσιάζει σε τρεις ζωγραφικές ενότητες με γενικό τίτλο "Μετ’ άλλων ανθρώπων έργο ΙΙ", τη νέα του δουλειά στη έκθεση που φιλοξενείται από 16 έως και τις 30 Σεπτέμβρη 2014 στο Κέντρο Τεχνών Μελίνα Μερκούρη στο Θησείο.


Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και του ΟΠΑΝΔΑ και τα εγκαίνια θα γίνουν την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014, ώρα 7.30μμ.


Με στόχο μία "ζωντανή" τέχνη, ο δημιουργός μιλά για τον "πολίτη του μόχθου", την καθημερινότητα, την αγωνία και τον αγώνα του. Έργα φιλοτεχνημένα με μεικτή τεχνική, παστέλ, ακρυλικό και λάδι, "χωρίς ιδιαίτερους ρεαλιστικούς φορμαλισμούς", όπως  σημειώνει στον κατάλογο που συνοδεύει την έκθεση ο Χρίστος Σκαλκώτος "αποδίδουν τονικές και πλαστικές αξίες, άλλοτε με την κυβιστική δυναμική της γραφής του και άλλοτε με τη χρωματική του ρεαλιστική αντικειμενικότητα".


Στην πρώτη ενότητα, το άσπρο και το μαύρο οδηγεί τα "γιομάτα κούραση και  ικανοποίηση" χέρια  των ανθρώπων της αγροτικής γης, "όταν ο ήλιος γέρνει πάνω απ’ τα βουνά… πάνω από τα ποτάμια και τα λιόδεντρα", όπως αναφέρει στο ποίημά του ο Γ. Μπίμης. Εδώ, οι Θεριστές, Η σπορά, η Συγκομιδή… συναντούν τα έργα της σειράς Μάζεμα της ελιάς.  Ακολουθούν κραυγές από πέτρα… φωνές της ψυχής…, με την κυριαρχία του σύγχρονου και απρόσωπου αστικού τοπίου. Την έκθεση ολοκληρώνει μία μεγάλη ενότητα που είναι άρρηκτα δεμένη με τη σκληρή δουλειά στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.  Το κόκκινο του πόνου και της δύναμης,  συντροφεύει το αδούλωτο φως του ήλιου, δίνοντας σάρκα και οστά στα έργα Διαδήλωση, Καρνάγιο, Μεταλλεργάτης, τη σειρά με το Πέραμα, αλλά και στο εμβληματικό έργο Μαζί.


Έργο : Μαζί

Σχετικές ειδήσεις
Μ.Ε.Σ.Α.: Μουσείο Ελεύθερης Σκέψης Ανθρώπων από το ΕΜΣΤ
24.06.2016 11:29
Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) στο πλαίσιο των δράσεων ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ και της ανάδειξης του κοινωνικού ρόλου της τέχνης και των θεσμών, παρουσιάζει το Μουσείο Ελεύθερης Σκέψης Ανθρώπων (Μ.Ε.Σ.Α.).
Ο πόνος των άλλων: Έκθεση του ΣΤ' Εργαστήριου Ζωγραφικής της ΑΣΚΤ στη Φωκίωνος Νέγρη 16
09.05.2016 13:38
To Ίδρυμα «Η άλλη Αρκαδία» και το ΣT΄ Εργαστήριο Ζωγραφικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών παρουσιάζουν στη Φωκίωνος Νέγρη 16, από 18 Μαΐου έως 12 Ιουνίου 2016, την έκθεση «Ο πόνος των άλλων» με έργα 20 φοιτητών.
Οδύσσεια: Έκθεση της Παγώνας Κανέλλου στο πολιτιστικό κέντρο Μελίνα
05.01.2016 15:12
Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηνών σας προσκαλεί στις 16 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 19:30 στο Πολιτιστικό Κέντρο ΜΕΛΙΝΑ του Δήμου Αθηναίων, στα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο ΟΔΥΣΣΕΙΑ.
Σώματα κτιρίων - σώματα ανθρώπων: έκθεση του Ανδρέα Δεβετζή στη Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα
30.10.2015 14:14
Τον Νοέμβριο η Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα στο Ψυχικό έχει την τιμή να παρουσιάσει την ατομική έκθεση του σύγχρονου Έλληνα εικαστικού Ανδρέα Δεβετζή με τίτλο Σώματα κτιρίων - σώματα ανθρώπων.
Τα παιδία παίζει…: Ομαδική έκθεση στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα»
26.10.2015 11:52
Το 5ο Δημοτικό Σχολείο Δάφνης «Γεώργιος Μπουζιάνης» παρουσιάζει την έκθεση Ζωγραφικής –Χαρακτικής – Κεραμικής «Τα παιδία παίζει…» στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα» από την Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015.