Ο Πολυχώρος Πολιτισμού «διέλευσις», παρουσιάζει το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν τη νέα σεζόν 2014 – 2015, οι οποίες αποτελούνται από θεατρικές και μουσικές παραστασεις, εικαστικά και ομιλίες.

Ο Πολυχώρος Πολιτισμού «διέλευσις», είναι μια μη κερδοσκοπική εταιρεία που δημιουργήθηκε στο κέντρο της Αθήνας, για να παρέχει στέγη και να αποτελεί εστία της αναζήτησης ενός νέου τρόπου αντίληψης και έκφρασης μέσα από την Τέχνη, την Φιλοσοφία, την Επιστήμη και τον Ανθρωπισμό.

Η «διέλευσις» υποστηρίζει και ενθαρρύνει την ελεύθερη έκφραση κάθε γνήσιου προβληματισμού και διαλόγου πάνω σε ζητήματα ύπαρξης, συνείδησης και εξέλιξης, μέσω θεατρικών και μουσικών παραστάσεων, προβολής ταινιών, εικαστικών, παρουσιάσεων βιβλίων, σεμιναρίων, συζητήσεων και ομιλιών.

Λειτουργεί από τον Ιανουάριο του 2011 με ιδιαίτερα έντονη δραστηριότητα και τη σεζόν που πέρασε πραγματοποιήθηκαν ποικίλες εκδηλώσεις σε διάφορους τομείς.

Το πρόγραμμα για τη νέα σεζόν 2014-2015

ΘΕΑΤΡΟ

Για την νέα σεζόν προγραμματίζονται τρεις θεατρικές παραστάσεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Πιο αναλυτικά:

«Οιδίπους – από την άγνοια στην επίγνωση». Ακολουθώντας με σεβασμό τον τραγικό λόγο του Σοφοκλή, μέσα από τα έργα του «Οιδίπους Τύραννος» και «Οιδίπους επί Κολωνώ», επιχειρείται η απόδοση της διαχρονικότητας του νοήματος και η δυναμική του στο σήμερα, στο εδώ και τώρα.

Ένα συγκλονιστικό μήνυμα ανθρωπογνωσίας που οδηγεί στην αυτογνωσία. Πρόκειται για την αποκάλυψη της ανθρώπινης περιπέτειας και των κομβικών αρχετυπικών της σταθμών από την πρωταρχική άγνοια μέχρι τα έσχατα πεπρωμένα της: Το φως της αλήθειας που οδηγεί στη λύτρωση. Είναι η διαδρομή από την άγνοια στη Σοφία, που ξεπερνά τα εμπόδια που παρεμβάλλονται τρομακτικά, αλλά που εν τέλει γίνονται αφορμή για τη βαθύτερη επίγνωση της υπάρξεως.

Ο Οιδίπους είναι ο κάθε άνθρωπος. Είναι ο καθένας από εμάς και μας προκαλεί να οδηγήσουμε το σύμβολο του μύθου από τη σκιά του υποσυνειδήτου στην έκλαμψη της συνειδήσεως και από εκεί στην ολοκλήρωση της ανθρώπινης αποστολής.
Μια θεατρική παράσταση σε δραματουργική προσαρμογή και σκηνοθεσία της Χρυσάνθης Κορνηλίου.

«Η φωνή της Πεταλούδας». Πρόκειται για ένα έργο του συγγραφέα και δημοσιογράφου Γρηγόρη Χαλιακόπουλου σε σκηνοθεσία της Χρυσάνθης Κορνήλιου, με την Τζένη Δριβάλα και τον Ανδρέα Παπαγιαννάκη. Στρέφεται γύρω από διαχρονικά ερωτήματα που απασχολούν τον άνθρωπο, όπως, κάποια από αυτά, διατυπώνονται από τον Γκαίτε στο έργο του «Φάουστ».

Με αφορμή την επικείμενη εμφάνισή της στον ρόλο της «Μαργαρίτας» στην όπερα «Φάουστ» του Γκουνώ, μια σοπράνο υποβάλλει τα δικά της ερωτήματα, με οδηγό μια συμβολική αινιγματική  φιγούρα. Με μεταμορφώσεις που περνούν τόσο από τα πρόσωπα του θεατρικού Φάουστ όσο και από αυτά της όπερας, οδηγείται σε απαντήσεις και αποφάσεις.

«Πάρτυ με την Εύα». Οι «Σκηνοβάτες» θα παρουσιάσουν το βραβευμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού έργο του Λεωνίδα Τσίπη, «Πάρτυ με την Εύα», σε σκηνοθεσία της Χρυσάνθης Κορνηλίου.

Πρόκειται για το ψυχογράφημα ενός μοναχικού ανθρώπου, ενός ανθρώπου της διπλανής πόρτας, που εκτυλίσσεται την ημέρα των 40ών γενεθλίων του με απρόοπτη εξέλιξη και ακόμη πιο απρόοπτο τέλος. Πινελιές χιούμορ διανθίζουν την τραγική ιστορία για να θυμίζουν στους θεατές ότι μέσα από μια τραγωδία μπορούν να ανθίσουν λουλούδια αισιοδοξίας. Τα μηνύματα του έργου πολλαπλά, αφού οι θεατές μπορεί να ανακαλύψουν στους πρωταγωνιστές ένα κομμάτι από τον εαυτό τους.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Για φέτος προγραμματίζονται συναυλίες που θα αγκαλιάσουν όλα τα είδη της μουσικής, από ρεμπέτικο και τζαζ, μέχρι κέλτικη μουσική, μουσικές της Λατινικής Αμερικής, μεσογειακή, ανατολίτικη, κλασική μουσική κ.α.

Ξεκινώντας τη σεζόν, η «διέλευσις», θα φιλοξενήσει τον γνωστό μουσικοσυνθέτη Μάριο Στρόφαλη με το trio του, στην παράσταση «Nomad Waltz and Tango».

ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Κουκλοθέατρο

«Ο Ήλιος και ο Ποντικός», από το «Κουκλοθέατρο Καραμπόλα».

Ο ποντικός Μπομπόνης ζει σ’ ένα παλιό κάστρο μαζί με 3.000 ποντίκια. Ο Μπομπόνης θέλει να παντρέψει την κόρη του αλλά δεν θέλει να τη δώσει σε ποντικό! Θέλει να κάνει γαμπρό του τον πιο δυνατό που υπάρχει στον κόσμο, έτσι το όνειρό του είναι να δει την μικρή του ποντικίνα παντρεμένη με τον Ήλιο. Ο Ήλιος όμως του λέει πως πιο δυνατός απ’ αυτόν είναι το σύννεφο και το σύννεφο τον στέλνει στον άνεμο. Έτσι ο ποντικός κάνει ένα μεγάλο ταξίδι και στο τέλος βρίσκει τον πιο δυνατό μπροστά του…

Μια διαδραστική παράσταση με χειροποίητες κούκλες, βασισμένη σ’ ένα λαϊκό παραμύθι από το Τσεσμέ της Μικράς Ασίας, όπου οι ήρωες ψάχνουν τη δύναμη τόσο μακριά απ ’αυτούς και στο τέλος ανακαλύπτουν πως η δύναμη βρίσκεται μέσα τους!

ΟΜΙΛΙΕΣ

Στα πλαίσια των ομιλιών θα συνεχίσουν να παρουσιάζονται θέματα όπως: Τέχνη, Αρχαία Ελλάδα, Εναλλακτικές Θεραπείες, Αρχαίες Παραδόσεις κ.α., σε συνεργασία με μελετητές και επιστήμονες ειδικούς στον τομέα τους.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Συνεχίζεται και για αυτή την σεζόν το σεμινάριο θεατρολογίας με εισηγήτρια την θεατρολόγο και ηθοποιό Χρυσάνθη Κορνηλίου, ενώ τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει ο πρώτος κύκλος του σεμιναρίου με θέμα  την «Ανανοηματοδότηση των Αρχαίων Ελληνικών Μύθων» και τίτλο «Από τις απαρχές μέχρι τον Ορφέα», με εισηγήτρια την Μαρία Σίδερη.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Η σεζόν ξεκινάει με την έκθεση του ζωγράφου Γιώργου Βασιλείου με τίτλο «Μεταβάσεις – Μεταξύ ορατού και αοράτου», η οποία θα ξεκινήσει στις 23 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει για ένα μήνα. Ο Γιώργος Βασιλείου μας δείχνει μια διαφορετική θέαση, όπου ενέργειες, δυνάμεις και πολλές παράμετροι συνηγορούν προς μια ουσιαστικότερη κατανόηση του κόσμου μας, με το παράδοξο να συναντάει το υπερβατικό.

ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΤΑΙΝΙΩΝ

Οι προβολές της σεζόν ξεκινάνε και πάλι με ένα τριήμερο ταξιδιωτικών ταινιών, με ελεύθερη είσοδο, όπου ο Γιάννης Ψαρουδάκης και η Μαρία Βιτωράκη θα μας ταξιδέψουν σε τόπους όπως η Βραζιλία, η Πολωνία, η Υεμένη και οι Δαλματικές Ακτές, μέσα από την ιδιαίτερη ματιά τους.

Ο Γιάννης Ψαρουδάκης και η Μαρία Βιτωράκη είναι ένα ζευγάρι που ξεκίνησε με μια μοτοσικλέτα για να γυρίσουν τον κόσμο! Με έναν εντελώς αντισυμβατικό τρόπο μας ταξιδεύουν σε εμπειρίες έξω από τα συνηθισμένα, μαγεύοντάς μας με τις ανακαλύψεις τους και ανοίγοντάς μας την όρεξη να κάνουμε κι εμείς κάτι παρόμοιο.

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Στον χώρο συνεχίζεται η λειτουργία βιβλιοθήκης ειδικής θεματολογίας με έμφαση στο θέατρο και στη μουσική, με πάνω από 600 τίτλους βιβλίων. Η βιβλιοθήκη θα λειτουργεί παράλληλα με το καφέ για ερευνητές, φοιτητές και άλλους ενδιαφερόμενους για εσωτερικό δανεισμό, στα πλαίσια του καφέ-αναγνωστηρίου.